Meer rust in je hoofd tijdens auto theorie dankzij deze technieken

Voor het eerst je theorie examen auto doen, dat is best spannend. Je hebt waarschijnlijk al gelezen dat het slagingspercentage maar 42 procent is. Dat betekent dat de meeste mensen die voor het eerst hun examen doen, daar niet in één keer voor weten te slagen. De kans is groot dat je nu bang bent dat dit jou ook zal overkomen. Met een hoofd vol zorgen ga je het theorie examen in. Maar dat is helemaal niet nodig, want met een goede voorbereiding en wat technieken breng je het examen zo tot een goed einde.

Rustig je theorie examen auto halen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor het behalen van je theorie examen auto. Het is namelijk belangrijk dat je van tevoren kiest voor een goede manier om de lesstof te leren. Als je het theorieboek van je ouders uit de jaren 80 gebruikt, is de kans groot dat je inderdaad bepaalde lesstof niet kent. In de loop van de jaren is er namelijk behoorlijk wat veranderd. Het is steeds drukker op de weg geworden, de verkeerslimieten op de snelweg zijn nu anders en je moet opeens milieubewust kunnen rijden.

Om deze reden doe je er goed aan het online theorieboek auto aan te schaffen. Op die manier kun je gebruikmaken van foto’s en video’s en weet je beter waar de lesstof over gaat. Als je denkt dat je voldoende hebt geleerd, kun je een oefenexamen maken.

Theorie examen auto oefenen

Het leren van alle lesstof voor je autotheorie kost best even tijd. Maak je dus niet druk als je twee maanden bezig bent om alles te leren begrijpen. Je kunt de tekst beter een keer te vaak hebben gelezen, dan een keer te weinig. Uiteraard kun je wel alvast uitproberen of je voldoende kennis in huis hebt om het echte examen te halen.

Dit kan bijvoorbeeld door een gratis oefenexamen auto theorie te maken. Bij dit examen krijg je soortgelijke vragen als die je bij het CBR op het echte examen kunt verwachten. Uiteraard zijn de vragen niet precies gelijk, maar je krijgt wel een goede indruk van wat je kunt verwachten. Na afloop weet je ook of je geslaagd of gezakt zou zijn. Wil je weten op welke onderdelen je nog beter moet oefenen? Dan kun je ook met de betaalde auto theorie examens oefenen.

Haal rustig adem

Heb je voldoende geoefend en lijkt het erop dat je het theorie examen zult gaan halen? Dan is het erg jammer als het verkeerd gaat, doordat je te veel paniek in je hoofd hebt. Sta even stil en haal rustig adem. Vertel jezelf dat je het kunt en probeer even bewust adem te halen. Op die manier kun je de emoties van het examen doen even kalmeren. Door rustiger te ademen, heb je ook meer zelfvertrouwen om het examen in te gaan. Concentreer je op ademhaling en ontspan zoveel mogelijk. Adem rust in via je neus en via je mond weer uit. Zorg ervoor dat je voldoende hebt gegeten voor het examen, zodat je niet misselijk wordt van de spanning.

Heb je al eens mindfulness geprobeerd?

Sommige kandidaten die voor het eerst theorie examen auto doen, blijken baat te hebben bij het uitoefenen van mindfulness. Door positief aan het examen te beginnen, kunnen je prestaties ook daadwerkelijk verbeteren. Mindfulness zorgt ervoor dat je onder meer bewust bent van de negatieve gedachten die je over jezelf en het examen hebt. Probeer deze om te buigen naar positieve gedachten. Je hebt goed geleerd, de oefenexamens gingen ook goed en je bent er klaar voor. Op die manier kun je je zelfvertrouwen versterken en ga je rustig het examen in.

Extra tijd bij dyslexie

Heb je dyslexie en ben je bang dat je om die reden het examen niet goed zal doen? Geen zorgen, je kunt namelijk van tevoren een theorie examen met extra tijd boeken. Je hebt daarvoor wel een dyslexieverklaring van een specialist zoals je huisarts nodig. Eventueel is het ook mogelijk het examen op te laten lezen of mondeling af te leggen. Er zijn dus ook voor mensen met dyslexie genoeg mogelijkheden om het theorie examen auto te kunnen halen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: