Sector wil herstart rijopleiding en theorie examens

De rijopleidingssector wil een herstart van rijopleidingen en theorie examens. De sector is klaar voor een herstart, omdat het verschillende maatregelen heeft getroffen om mee te werken in de anderhalvemetersamenleving. Nu heeft de overheid nog een beroepsverbod voor de rijopleidingssector ingesteld.

Zodra het verbod wordt opgeheven, wil de sector zo snel mogelijk haar werkzaamheden hervatten. Daartoe heeft de bracht verschillende afspraken verdeeld in fases met elkaar gemaakt.

Verschillende fases

De verklaring komt van de verschillende organisaties binnen de branche. Aan de maatregelen hebben onder meer het CBR, FAM, Bovag, LBKR, VRB, ANWB, Cumela, TLN en het Koninklijk Nederlands Vervoer meegewerkt. De partijen hebben de afgelopen weken verschillende protocollen ontwikkeld om het werk binnenkort weer te hervatten. Bij de ontwikkeling van scenario’s is gedacht over hoe het werk hervat kan worden, terwijl alle veiligheidsvoorschriften in acht kunnen worden genomen.

Eerste fase

Daartoe hebben de brancheorganisaties verschillende fases ontwikkeld. In fase 1 wordt weer gestart met het afnemen van theorie examens, zoals het theorie examen auto. Dit geldt voor zowel particulieren als beroepsprofessionals. De praktijklessen- en examens voor motor en bromfiets kunnen in de eerste fase ook weer veilig worden afgenomen. Er worden onder meer hygiënemaatregelen genomen en uiteraard worden de examens op anderhalve meter afstand uitgevoerd.

Beroepsverbod

Momenteel geldt er voor de rijopleidingssector nog een beroepsverbod. Dat beroepsverbod is op 23 maart ingesteld en is nog niet opgeheven. De ondertekenaars van de maatregelen hebben met elkaar afgesproken dat er geen contact binnen anderhalve meter mag zijn bij theorie-examens en praktijklessen. Daardoor zou het beroepsverbod kunnen worden opgeheven, omdat er geen sprake meer is van een contactberoep.

Verder kunnen ook de theoretische nascholingscursussen weer hervat worden. Het gaat hier dan om de zogenaamde code 95. Dat zijn nascholingscursussen bedoeld voor beroepschauffeurs. Daarvoor moeten er nog maatregelen op de examenlocaties worden genomen. Op die manier kan er altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.

Tweede fase

Daarna volgt de tweede fase. De tweede fase is momenteel nog niet volledig ontwikkeld. Er wordt nu samen met TNO en de RDW onderzocht hoe de rijlessen en praktijkexamens in auto’s, vrachtauto’s, bus en tractor weer hervat kunnen worden. Zo zijn de organisaties momenteel bezig met het testen van verschillende maatregelen. Zo kunnen een aanpassingen worden gedaan in het voertuig en wordt er extra op de hygiëne gelet. Hoe de plannen voor de tweede fase er precies uit komen te zien, is nog niet bekend. Binnenkort hoopt de branche de maatregelen te hebben afgerond. Als alle maatregelen werken, kunnen de rijlessen en rijexamens veilig worden afgenomen. Daarbij moeten dan ook de praktijkexamens voor rijinstructeurs snel weer worden opgestart.

Theorie examen leren

Als het beroepsverbod voor rijopleidingen weer wordt opgeheven, is het binnenkort weer mogelijk om het theorie examen of het praktijkexamen af te leggen. Daarom is het belangrijk tijdens de coronacrisis alvast voorbereidingen te treffen voor het theorie examen.

Dat kan onder meer door het online theorieboek te gebruiken. Dit is een interactief boek waarbij de laatste methode van het CBR gebruikt wordt. In het theorie boek staan niet alleen plaatjes en tekst, maar ook andere interactieve manieren om de stof goed te begrijpen. Zo kan er onder meer gebruikt worden gemaakt van video’s. Het is mogelijk het online theorieboek los aan te schaffen, of gebruik te maken van een pakket. Bij een pakket is het mogelijk ook extra oefenexamens af te nemen.

Theorie examen oefenen

Het is mogelijk om een gratis oefen theorie examen auto te doen. Daarmee wordt duidelijk welke zaken nog beter geoefend moeten worden. Wie meer oefening nodig heeft, kan gebruikmaken van de betaalde oefenexamens. Deze oefenexamens zijn gebaseerd op de laatste methodes van het CBR. Daardoor komen de vraagstellingen redelijk overeen met hoe het CBR de vragen stelt. Ook het lay-out van het oefenexamen is hetzelfde, zodat duidelijk is hoe het examen in zijn werk gaat.

Examen boeken bij MijnCBR nog niet mogelijk

Zodra het beroepsverbod is opgeheven, kunnen theorie examens en praktijkexamens weer worden opgestart. Het zal nog wel even duren totdat het weer mogelijk is om een theorie examen auto te boeken. Momenteel is het niet mogelijk om dit via MijnCBR te doen. Er zijn namelijk nog kandidaten die voor de coronacrisis een examen geboekt hadden. De achterstanden worden eerst weggewerkt, waarna er gefaseerd nieuwe examens kunnen worden geboekt.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: