Senioren frissen kennis theorie examen auto op

Niet alleen jonge kandidaten die voor het eerst hun theorie examen auto moeten doen, hebben problemen met het onthouden van alle verkeersregels, borden en voorrangsregels. Ook senioren hebben er problemen mee, omdat de situatie op de weg sterk veranderd is. Sommige ouderen hebben al meer dan vijftig jaar hun rijbewijs en daardoor is hun kennis niet meer helemaal actueel. Ze hoeven niet opnieuw het theorie examen auto af te leggen of opnieuw af te rijden. Maar feit is wel: hoe langer je een rijbewijs hebt, hoe meer kennis er wegzakt. Om deze reden werd er in Flevoland een opfriscursus auto theorie voor senioren georganiseerd.

Kennis auto theorie zakt weg

De situatie op de weg van 50 of 60 jaar geleden, is niet meer te vergelijken met hoe de situatie er nu op de weg uitziet. Bovendien zakt ook de meeste basiskennis over bijvoorbeeld verkeersregels of verkeersborden vaak weg. Zo geldt: hoe langer je je rijbewijs hebt, hoe meer kennis er wegzakt. Daardoor zijn het vaak de oudere mensen die moeite hebben met het onthouden van de verkeersregels. Bovendien zijn er door de jaren heen steeds meer nieuwe regels bijgekomen. Daardoor hebben oudere mensen vaak niet alle kennis van alle verkeersregels in huis.

Om deze reden worden er vaker cursussen georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland. Senioren kunnen zich vrijwillig bij deze cursussen aanmelden. Bij zo’n cursus komt er een oud-rijlesleraar langs die alle foutjes van de cursisten eruit komt halen. In de praktijk blijkt vaak dat wanneer mensen denken dat ze alles nog goed doen, dat helemaal niet zo is.

Verkeerssituatie is veranderd

Iedereen die zich voorbereidt op het theorie examen auto weet wat de betekenis van de verkeersborden zijn en dat je over je schouder moet kijken. Maar toch zijn er veel ouderen die dat na veertig jaar echt niet meer doen. Bovendien worden ouderen trager en reageren ze daardoor ook langzamer. Het gebeurt daardoor vaak dat ze ook trager auto gaan rijden. Veilig Verkeer Nederland wijst erop dat ze dat juist niet moeten doen, omdat ze dan het andere verkeer hinderen.

Een opfriscursus theorie examen auto is voor de meeste senioren wel nodig. De situatie op de weg is namelijk in de afgelopen jaren flink veranderd. Het verkeer is steeds drukker geworden. Daardoor is het ook nodig om sneller beslissingen te maken. Er zijn ook steeds meer soorten verkeer bijgekomen. Eén van de deelnemers van de cursus in Dronten is geschrokken van wat hij allemaal moet weten. Hij stelt dat je maar beter ogen in je achterhoofd kunt hebben. Sommige cursisten hebben al meer dan 50 jaar hun rijbewijs, maar beseffen ook dat ze vast niet alles meer weten.

Theorie examen van nu

Dat je vroeger op een heel andere manier je rijbewijs haalde dan nu, is duidelijk. Een vrouw vertelt aan Omroep Flevoland dat haar kleinzoon probeert zijn theorie examen auto te halen, maar al een paar keer is gezakt. Zij vraagt zich eerlijk af of zij het antwoord op die vraag wel had geweten. Vaak blijkt dat als ouderen nu hun theorie examen hadden moeten doen, ze er ook voor gezakt zouden zijn.

VVN helpt de senioren om hun kennis over het verkeer bij te spijkeren. Daarnaast zijn er ook speciale cursussen waarbij deelnemers de weg op gaan met een instructeur. Ze krijgen dan aanwijzingen op de punten waarop ze niet meer goed autorijden.

Test je eigen kennis

Of je een jonge toekomstige bestuurder bent of een oudere die graag wil weten of hij nog genoeg kennis over het verkeer heeft, kan ook zijn eigen kennis online testen. In het gratis oefenexamen krijg je dezelfde soort vragen als die gesteld worden door het CBR bij het echte examen. Aan het einde van het oefenexamen krijg je te weten of je geslaagd of gezakt zou zijn. Met auto theorie leren kun je daarnaast ervoor zorgen dat je alle stof weer bijspijkert. Op die manier kun je veilig de weg op, ook als je al jaren je rijbewijs hebt en het al even is geleden toen je je theorie examen hebt gedaan.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: