Sinds de coronapandemie halen minder jongeren hun rijbewijs

Hoewel we steeds minder de gevolgen van de coronapandemie merken, heeft de pandemie toch zijn sporen achter gelaten. Steeds minder jongeren halen als gevolg van de coronapandemie hun rijbewijs, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De tijd van lockdowns, prikken en isolatie mag dan voorbij zijn, toch is in de cijfers terug te zien dat de pandemie gevolgen heeft voor het aantal mensen met het rijbewijs B. Vooral jongeren zijn daarvan de dupe, zo blijkt uit cijfers.

Jongeren dupe coronapandemie

De coronapandemie heeft er voor jongeren flink ingehakt. Door het uitbreken van het besmettelijke coronavirus ging Nederland een aantal keer op slot. Daardoor konden er geen rijlessen meer worden gegeven en werden examens keer op keer uitgesteld. Het personeel van het CBR was zelf ziek van het coronavirus, waardoor er onderbezetting was. En als er wel voldoende personeel was, gooide de anderhalvemeterregel roet in het eten. Inmiddels zijn de maatregelen weer afgeschaft en wordt het coronavirus behandeld als iedere andere luchtweginfectie. Maar het gevolg is wel dat steeds minder jongeren hun rijbewijs weten te halen. Daardoor is er sprake van vergrijzing op de weg.

Minderen jongeren achter het stuur

Sinds het uitbreken van de coronacrisis blijken er steeds meer jongeren achter het stuur te zitten. In plaats daarvan zijn er meer 75-plussers met een rijbewijs. De stad met de minste rijbewijshouders van Nederland is Amsterdam. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat iets minder dan 200.000 jongeren van 17, 18 of 19 jaar in 2022 hun rijbewijs hadden. Dat is 14 procent minder dan het geval was in 2019. Dat jaar werd als nulmeting genomen, omdat toen de pandemie begon. Toen waren er nog zo’n 227.000 jongeren die in het bezit waren van een rijbewijs.

In 2022 wisten wel weer meer jongeren hun rijbewijs te halen in vergelijking met een jaar eerder. Maar er is wel sprake van vergrijzing op de weg. Het zijn vooral ouderen die een rijbewijs hebben en nog autorijden. Dat terwijl de jongeren in een forse minderheid zijn. Ouderen mogen steeds vaker nog op latere leeftijd deelnemen aan het verkeer. In Nederland hebben zo’n 28.000 mensen van 90 jaar of auto nog steeds een autorijbewijs.

Verschillen in gemeente

Op 1 januari van dit jaar had bijna 80 procent van de Nederlanders een rijbewijs B, dat nodig is om een auto te besturen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er wel veel verschillen zijn tussen de gemeenten in het land. Zo blijkt dat in landelijke gebieden er meer mensen met een rijbewijs zijn. Opvallend is dat vooral inwoners van de provincies Overijssel en Noord-Brabant een rijbewijs hebben. Met name de gemeenten Staphorst en Rozendaal doen het erg goed. Al zo’n 92 procent van de inwoners boven de 17 jaar mag een auto besturen.

Twente en de provincie Utrecht volgen daarna, waarbij zo’n 91 procent een rijbewijs heeft. Het rijbewijsbezit is het laagst in de gemeente Amsterdam. Daar heeft maar 62 procent een rijbewijs. Dat heeft mogelijk ook te maken met het brede scala aan openbaarvervoersmogelijkheden dat de inwoners hebben. Daarnaast zijn er ook relatief weinig mensen met een rijbewijs in Maastricht en Den Haag (64 procent).

Rijbewijs halen blijkt minder gemakkelijk dan gedacht

Jongeren blijken vaak te gemakkelijk te denken over het halen van een rijbewijs. Dat kan één van de oorzaken zijn waarom er nu minder jongeren achter het stuur zitten. Om te leren hoe je een auto moet besturen, moet je rijlessen volgen. Daarna kun je af gaan rijden, maar daarvoor moet je wel eerst het theorie examen auto succesvol hebben afgelegd. Als je het examen hebt gehaald, is de uitslag anderhalf jaar geldig. Maar voor veel jongeren komt het niet zover. Zij verslikken zich al in de eerste horde; het theorie examen auto halen.

Het slagingspercentage is al jaren erg slecht, maar is vorig jaar onder de 40 procent gezakt. Het aandeel jongeren dat het examen niet in één keer haalt, is groot. Daarom doe je er goed aan het examen te leren aan de hand van online e-learning, leren en oefenen in je eigen tempo! Tevens ben je zo altijd op de hoogte van de informatie volgens de laatste methodes van het CBR. Aan de hand van extra oefenexamens weet je of je geslaagd zou zijn voor het echte examen en welke onderdelen je nog beter moet oefenen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: