Slagingspercentage theorie examen daalt flink

Steeds meer kandidaten voor het theorie examen auto hebben moeite om in één keer voor het examen te slagen. Het slagingspercentage is flink gedaald, stelt de Vereniging Rijschool Belang. Nieuwszender BNR had de cijfers opgevraagd, omdat in november het examen op de schop is gegaan.

Het examen is veranderd en daardoor is het voor bestuurders lastiger om het rijbewijs in één keer te halen. Experts noemden het een ‘stap in de goede richting’ dat kandidaten die onvoldoende kennis hebben van de auto theorie niet snel meer slagen voor het examen.

Veranderingen aan theorie examen auto

Het auto theorie examen is sinds november 2019 flink veranderd. Voorheen bestond het examen uit twee verschillende examenonderdelen, maar het examen bestaat nu uit drie afzonderlijke onderdelen. Het gaat om gevaarherkenning, kennis en inzicht. Een kandidaat slaagt alleen voor het examen als hij voor elk onderdeel afzonderlijk een voldoende weet te halen.

Eerder bestond het theorie examen auto nog uit maar twee onderdelen: kennis- en inzichtvragen waren samengevoegd.

Kennis van auto theorie neemt af

Peter van Neck, de voorzitter van de Vereniging Rijschool Belang zegt tegen nieuwszender BNR dat van kandidaten verwacht worden dat zij meer kennis hebben van de auto theorie dan voorheen. Het is belangrijk om een goede kennis te bezitten, anders is de kans op zakken groot. De leerling wordt volgens Van Neck ‘echt gedwongen om de stof goed te begrijpen’.

Met de nieuwe opzet is het namelijk niet meer mogelijk om fouten in het theorie examen auto te compenseren. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen noemt in hetzelfde item het aanscherpen van het theorie examen auto ‘een stap in de goede richting’.

Levensgevaarlijk op de weg

Verkeersexperts zijn het er dus over eens dat het een goede zaak is dat het theorie examen auto strenger is geworden. Daardoor slagen er wel minder kandidaten dan voorheen, maar dat is juist een goede ontwikkeling stellen de experts. Op die manier kunnen toekomstige ongelukken vaker voorkomen worden.

Experts stellen dat er leerlingen zijn die voor hun theorie examen auto slagen, maar bijvoorbeeld niet weten dat een fietser voorrang heeft. Volgens Van Neck zijn deze automobilisten ‘levensgevaarlijk op de weg’.

Theorie examen voorbereiden

Het is dus belangrijker dan ooit om het theorie examen auto goed voor te bereiden, alvorens een examen te doen. Zonder kennis is een theorie examen auto met succes afleggen is niet meer te doen.

Daarom is het belangrijk eerst een goed auto theorie boek aan te schaffen. We raden aan dit boek niet in de boekenwinkel te kopen, maar een online theorieboek te gebruiken. Dit online boek is volledig interactief, waardoor er niet alleen gebruik wordt gemaakt van tekst, maar ook van foto’s en video’s. Op die manier zie je de stof voor je en heb je daardoor een beter idee van wat er bedoeld wordt.

Theorie examen leren

Het online theorieboek is volledig gebaseerd op de methode van het CBR. Dit betekent dat je kunt beginnen met het theorie examen leren. Doe niet te veel, maar knip de stof op in stukjes per dag. Overhoor jezelf daarna wat je gelezen hebt. Blijk je je niet genoeg te kunnen herinneren, lees het hoofdstuk dan nog een keer. Ga pas daarna verder met het volgende hoofdstuk theorie examen leren.

Theorie examen auto oefenen

Als je denkt dat je voldoende op de hoogte bent voor de stof van het theorie examen auto, dan kun je het theorie examen auto oefenen. Het is mogelijk gratis theorie examen auto te maken. Deze is volledig gebaseerd op de vraagstelling van het CBR. Meer oefening nodig? Kies dan voor tien of meer oefen theorie examens bij de aanschaf van het online theorie boek. Aan het einde van het oefen examen staat vermeld welke onderdelen nog meer aandacht nodig hebben.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: