Slagingspercentage van het auto theorie-examen is in 2014 hard gedaald

Het gemiddelde slagingspercentage voor het auto theorie-examen is afgelopen jaar hard gedaald. Dit slagingspercentage geeft aan hoeveel examenkandidaten daadwerkelijk slaagden voor hun theorie-examen. Dat wil dus zeggen dat het aantal leerlingen / examenkandidaten dat dus daadwerkelijk slaagde voor het auto theorie-examen op een CBR examencentrum is gekelderd. Het gemiddelde slagingspercentage voor het auto theorie-examen was in 2013 41,9%, in 2014 is dit verder gezakt naar 41,9%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBR.

CBR maakt slagingspercentages bekend van 2014

Normaliter worden de slagingspercentages altijd vernoemt in het CBR jaarverslag, echter maakte het CBR afgelopen vrijdag al bekend dat het slagingspercentage voor het auto theorie-examen was gedaald. Het aantal afgenomen theorie-examens steeg echter met 5,9% tot een kleine 520.000 theorie-examens. Verder viel op dat het aantal examenkandidaten voor het faalangst afgelopen jaar wederom steeg.

Verklaring van de daling

Volgens het CBR is de daling te verklaren doordat het CBR actiever examenfraude bestrijdt door onder andere de voorspelbaarheid van vragen terug te dringen en het vernieuwen van de examenvarianten. “Het theorie-examen is meegegroeid met de complexiteit van het verkeer. Dat betekent dat er meer hogere orde vaardigheden worden getoetst. En meer inzicht in het verkeer. Doordat de ongewenste voorspelbaarheid uit het examen is gehaald en wij meer fraudepreventiemaatregelen hebben getroffen, maakt het huidige examen veel beter onderscheid tussen kandidaten die zich wel goed voorbereiden en de leerlingen die dat niet doen. Dat er van kandidaten meer wordt gevraagd is nodig in het huidige verkeer en is voor de verkeersveiligheid een positieve ontwikkeling.” aldus CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein.

Oefen goed, zorg dat je slaagt!

De gegevens van het CBR bewijzen maar weer eens dat het auto theorie-examen geen gemakkelijk examen is! Je goed voorbereiden is een vereiste, en niet alleen leren is voldoende, want goed oefenen blijkt vitaal te zijn. Mocht je willen testen of jij klaar bent voor het auto theorie-examen, dan kun je op onze website een gratis theorie-examen oefenen.

De openbaar gemaakte gegevens zijn onderdeel van het CBR jaarverslag 2014. Begin 2015 zal dit jaarverslag gepubliceerd worden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: