Stappenplan: van theorie examen auto naar praktijk

Je vindt het tijd om je rijbewijs te halen. Eindelijk niet meer afhankelijk van je ouders of van je vrienden, maar zelf autorijden. Daarvoor moet je wel een aantal stappen zetten. Het is vaak een behoorlijk avontuur om een rijbewijs te halen. In Nederland moet je twee onderdelen met een voldoende afronden: het theorie examen en het praktijkexamen. Je kunt het praktijkexamen niet eerder afleggen, voordat je je theorie hebt gehaald. Maar je mag wel alvast beginnen met rijlessen.

Stappen om je rijbewijs te halen

Er zijn verschillende stappen om je rijbewijs te halen. Allereerst moet je beginnen met het halen van je theorie examen auto. Maar wat vaak helpt, is het boeken van een aantal rijlessen. Door alvast wat rijlessen te nemen, krijg je een betere indruk van wat je al weet en is het ook mogelijk om nieuwe dingen in de praktijk te leren. Zo weet je beter wat er bedoeld wordt bij het leren voor je theorie.

Theorie examen auto leren

Het begint uiteraard met het theorie examen auto leren. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een theorieboek te kopen bij de boekhandel. Het gebruiken van het oude theorieboek van je ouders raden we af. Vaak is deze leerstof achterhaald en daardoor mis je kennis als je straks het echte examen gaat doen. Een betere keuze is de keuze voor een online theorieboek, waarmee je ook de toegang hebt tot foto’s en video’s. Zo weet je precies waar de leerstof over gaat en heb je een beter beeld van iedere situatie in de tekst. Daardoor blijft de stof beter hangen en is de kans dat je het examen zult halen ook een stuk groter.

Theorie examen auto oefenen

Een tweede stap is het theorie examen auto oefenen. Dat kan onder meer door het gratis oefenexamen auto theorie te maken. Dit examen is volledig gratis, maar gebaseerd op de vragen die je kunt verwachten bij het echte examen van het CBR. De vragen zijn natuurlijk niet precies hetzelfde, want dan is het wel erg gemakkelijk om je examen te halen. Maar doordat de lay-out van de examenomgeving er vrijwel hetzelfde uitziet en de onderdelen van het examen hetzelfde is, leer je alvast wennen aan het echte examen. Je krijgt bij de gratis examens niet te zien welke onderdelen je nog beter moet oefenen.

Daarvoor kun je het beste gebruikmaken van de betaalde oefenexamens auto theorie. Aan het einde krijg je te zien of je geslaagd of gezakt zou zijn en welke onderdelen nog meer oefening nodig hebben. Heb je er voldoende vertrouwen in, boek dan een theorie examen via Mijn CBR en leg deze op de afgesproken datum af.

Rijlessen en tussentijdse toets

Heb je inmiddels je certificaat voor de autotheorie binnen en wil je je gaan voorbereiden op het praktijkexamen? Het is handig als je al een paar rijlessen hebt gehad. Begin je na het halen van je theorie nu met het volgen van de lessen? Dan heb je wel een aantal lessen nodig voordat je alles weet voor het praktijkexamen. De instructeur beoordeelt of je al klaar bent voor het praktijkexamen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar hoe je je in het verkeer gedraagt, maar ook of je zelfverzekerd achter het stuur zit en niet meer twijfelt. Je moet immers in minder dan een seconde al beslissingen kunnen nemen. Ben je benieuwd hoe het er op het praktijkexamen aan toe gaat? Doe dan eens een tussentijdse toets. Zo weet je precies wat je al kunt en waar je samen met je instructeur nog meer op moet oefenen.

Praktijkexamen autorijbewijs en rijbewijs ophalen

Zorg ervoor dat je ruim op tijd het praktijkexamen hebt geboekt. Vaak geldt er een lange wachttijd. Die tijd kun je gebruiken om samen met je instructeur de puntjes op de i te zetten. Het boeken van het examen doet je rijschool, maar kun je ook zelf doen via Mijn CBR. Dat is vaak goedkoper. Tijdens het praktijkexamen wordt er gekeken naar je rijvaardigheid, inzicht in het verkeer en bewustzijn van veiligheid. Je moet veilig en zelfstandig kunnen rijden. Heb je je examen correct afgelegd? Dan kun je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Die kan online of bij het gemeentehuis. Er geldt meestal één of twee weken verwerkingstijd. Daarna kun je je rijbewijs ophalen en mag je de weg op. Let op: ga niet eerder de weg op, voordat je het rijbewijs in handen hebt!


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: