CBR test 3D-animaties bij theorie examen auto

Slagen er meer kandidaten als de kandidaat de verkeerssituatie in 3D uitgebeeld krijgt bij het maken van een theorie examen auto? Dat gaan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uitzoeken aan de hand van een nieuwe testvraag. Het CBR gaat aan de slag met het tijdelijk invoeren van 3D-animaties. Op die manier is het mogelijk om de omschreven verkeerssituatie in 3D voor je te zien. Het CBR wil graag weten of deze vragen duidelijker maken wat er van de kandidaat gevraagd wordt. Het gaat om een proef, het is dus ook mogelijk dat de 3D-animaties nooit definitief ingevoerd worden.

Bewegend beeld bij theorie examen auto

Het CBR gaat met de 3D-animaties onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om bewegend beeld op te nemen in het theorie examen auto. Er zijn al heel wat mogelijkheden om bijvoorbeeld films en animaties op te nemen. Volgens het CBR maken zulke mogelijkheden het theorie examen steeds toegankelijker. Dat is ook hard nodig, want er zijn steeds minder kandidaten die in één keer slagen voor hun auto theorie. Uit cijfers van vorig jaar blijkt dat slechts 36 procent van de kandidaten in één keer slaagt.

Door te testen of het mogelijk is om bewegend beeld te gebruiken bij de vragen, wil het CBR onderzoeken of dat bijdraagt aan de toegankelijkheid van het examen. Toch is er maar weinig duidelijk over de effectiviteit van bewegend beeld. Het CBR wil daarom onderzoeken of het gebruik van bewegend beeld bijdraagt aan het beter toetsen van vaardigheden. Zo kun je in de toekomst tijdens het theorie examen auto bewegend beeld zien wanneer er van je gevraagd wordt om een lastige verkeerssituatie te voorstellen. Aan de hand van bewegend beeld kunnen dan situaties worden nagedaan die je in het verkeer kunt tegenkomen.

3D-animaties in theorie examen auto

Sommige situaties kun je in theorie wel tegenkomen, maar doen zich tijdens het praktijkexamen nooit voor. Toch wil het CBR wel graag weten hoe de kandidaat zou reageren in zo’n situatie. Om beter uit te beelden wat er met de verkeerssituatie bedoeld wordt, gaat het CBR realistische 3D-animaties invoeren. Een kandidaat krijgt dan een filmpje te zien van hoe de verkeerssituatie er precies uitziet. Daarna stopt het filmpje en krijgt de kandidaat de opdracht om te voorspellen wat er nu gaat gebeuren.

Daarbij worden er een paar afbeeldingen getoond met verschillende denkbare situaties. Het is dan aan de kandidaat om juist te voorspellen hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. De animaties worden speciaal voor het CBR gemaakt door een bedrijf dat gespecialiseerd is in animaties. Het bedrijf heeft inmiddels opdracht gekregen middels een aanbesteding. Dit soort vragen kun je dus binnenkort verwachten als je het theorie examen gaat afleggen.

In dit geval krijg je de filmpjes los te zien en vraagt het CBR je om feedback. Er worden dus nog geen testvragen ingevoerd. De testvragen worden later dit jaar ingevoerd bij het theorie examen auto. Als veel kandidaten de vragen fout blijken te beantwoorden, wordt geëvalueerd waarom de vraag te onduidelijk is of waardoor ze vaak verkeerd worden beantwoord. Het is dus ook mogelijk dat je de animaties nooit definitief in het examen terug zult zien.

Opzet proef 3D-animaties

Maar een testvraag kan ook wel worden ingevoerd bij een theorie examen. Zo heeft het CBR een speciale afdeling die de hele dag niets anders doet dan het bijwerken van vragen. Als een vraag te onduidelijk blijkt, wordt deze op een andere manier geformuleerd en kan deze alsnog aan de vragendatabank van het theorie examen auto worden toegevoegd. Er is dus ook een grote kans dat in de toekomst de 3D-animaties vaker voorbij zullen komen op het echte examen.

Om te beoordelen of dat mogelijk is, begint het CBR eerst met het testen van de animaties onder collega’s. Daarna vraagt het exameninstituut kandidaten van het theorie examen om de filmpjes te testen en erop te reageren. Als de tests goed verlopen, dan wordt er in de loop van het komende jaar een proef met 3D-animaties in het theorie examen gedaan. Daarbij wordt gekeken naar de ervaringen van deelnemers. Pas na afloop van de proef wordt dan bepaald of 3D-animaties het zullen maken in de echte auto theorie examens.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: