Theorie examen aanvragen had problemen door bots

Nadat de inschrijvingen voor ade theorie examens weer opengingen, hadden kandidaten voor het theorie examen moeite om een reservering te kunnen maken via Mijn CBR. Bots van verschillende rijscholen hadden de naamloze examens gekaapt om zo te kunnen gebruiken voor hun leerlingen. Dat blijkt uit een interview dat Alexander Pechtold had met Rijschool Pro. Verder ligt de capaciteit op ongeveer 80 procent van de capaciteit voor het uitbreken van de coronacrisis. Het CBRa> gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat theorie examens opnieuw gereserveerd worden door geautomatiseerde bots van rijschoolhouders.

Moeilijk om een theorie examen te boeken

Het bleek de afgelopen weken maar lastig om een auto theorie examen te reserveren via Mijn CBR. Inmiddels zijn er al 450.000 nieuwe examens ingepland. Volgens Alexander Pechtold ontstond er de afgelopen weken een wedloop onder rijschoolhouders welke automatische programma’s het snelst een theorie examen konden reserveren. Volgens Pechtold is dat een slecht teken, want daardoor kan de kleine rijschool geen examens reserveren.

Het CBR heeft een aantal weken tijd nodig gehad om weer op te starten nadat de ergste pieken in de coronapandemie in Nederland geweest waren. In drie weken tijd heet het CBR al zo’n 300.000 examens opnieuw gepland. Inmiddels staan er al 450.000 examens op de agenda. Er zouden maar zo’n 800 mensen tegelijk kunnen inloggen op het portaal om een theorie examen auto te reserveren. Volgens Pechtold kwam de afgelopen weken aan het licht dat er opleiders zijn die het portaal expres bezet houden, zodat andere opleiders geen kans kregen.

Problemen door bots

De problemen met het reserveren van een examen kwamen vooral door bots. Volgens Pechtold van het CBR bleek de eerste maandag na het openstellen van de reserveringen dat er meteen duizenden aanvragen tegelijk werden gedaan. De vrije ruimte voor het aanvragen van een theorie examen werd meteen ingekocht door bots. Dit betekent dat rijscholen software hebben om in één keer alle capaciteit bij het CBR in te kopen. Er komt dus geen mens aan te pas. Volgens Pechtold begrijpt het CBR te drang om zoveel mogelijk plekken voor deelnemers te reserveren, maar is de collegialiteit ver te zoeken.

Doordat het CBR moest controleren wie de examens hadden aangevraagd, heeft het CBR zelf een aantal keren het registratiesysteem gesloten. Op die manier kregen ook kleine rijscholen die zelf een reservering doen een kans om een plek te bemachtigen. Met de rijscholen die speciale software gebruikten om reserveringen weg te kapen, worden gesprekken gevoerd. Volgens het CBR is het belangrijk om een dienstverlener te zijn. Wel is het rijschool instituut verantwoordelijk voor de professionaliteit van collega’s. Het CBR wil dan ook geen wedloop onder rijscholen wie het slimste systeem heeft om zo snel mogelijk een theorie examen auto te reserveren.

Capaciteit theorie examen auto

De capaciteit van theorie examen auto ligt nog niet helemaal op het niveau van voor de coronacrisis. De theorielocaties zijn in heel Nederland op dezelfde manier ingericht. Ook tijdens het doen van het theorie examen moet men anderhalve meter afstand houden. Daarom heeft het CBR gekozen om stoelen leeg te houden. Daarom heeft het CBR meer uren en dagen beschikbaar gesteld om de capaciteit te vergroten. Pechtold zegt dat de drukte per locatie verschilt. Zo is het in Rijswijk erg druk, terwijl de capaciteit in Goes meer dan voldoende is. Doordat de capaciteit per locatie behoorlijk verschilt, moeten kandidaten voor het theorie examen auto er vaker op gewezen worden dat het ook mogelijk is om examen te doen op andere locaties dichtbij.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: