Proef: theorie examen auto doen in de avond

Het is vanaf 1 mei mogelijk om te kiezen voor het afleggen van een theorie examen auto, motor of bromfiets in de avond. Op die manier wil het CBR onder meer ervoor zorgen dat meer kandidaten de kans hebben om een theorie examen af te leggen. Normaal gesproken worden de examens alleen overdag gehouden. Dat kan leiden tot langere wachttijden en bovendien zijn de tijdstippen niet altijd ideaal voor de kandidaat. De meeste kandidaten moeten ervoor vrij vragen van school en werk. Om deze reden gaat het CBR vanaf 1 mei zes maanden lang experimenteren met het maken van theorie examens in de avond.

Theorie examen maken in de avond

Alleen het theorie examen auto, motor en bromfiets komen in aanmerking voor het afleggen van het examen in de avond. Bovendien is het ook niet mogelijk om bij ieder examencentrum van het CBR een afspraak voor de avond te maken. Voorlopig gaat het om een proef, waaraan zes geselecteerde CBR-examencentra meedoen. Je kunt je theorie examen in de avond maken in Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Rijkwijk en Groningen. Dat schrijft het CBR op de eigen website. Mocht je examencentrum nog niet bij deze locaties zitten, dan is er goed nieuws. Het CBR is van plan om de proef later naar meer examencentra te brengen.

Examen afleggen tussen 16:00 en 21:30

De komende tijd blijven de zes geselecteerde examencentra langer open. Het is mogelijk om het examen af te leggen tussen 16:00 en 21:30. Deze tijden gelden voor elke doordeweekse dag. Het is belangrijk dat als je het theorie examen in de avond wilt doen, je de reservering zelf boekt bij het CBR. Op een andere manier een examen voor de avond reserveren is niet mogelijk. Dit betekent dat je het theorie examen auto reserveren niet kunt uitbesteden aan je opleider of aan een andere partij. Dat is in de praktijk geen probleem, omdat het reserveren voor het examen erg gemakkelijk is. Houd er rekening mee dat je voor het doen van een auto theorie examen, motor theorie examen of bromfiets theorie in de avond wel een toeslag moet betalen. De toeslag bedraagt 4,45 euro bovenop het bedrag dat je anders al betaalt voor het afleggen van het theorie examen.

Individueel theorie examen

De proef geldt ook voor een individueel theorie examen. Je kunt daarvoor op de hierboven genoemde locaties in de avond terecht. Daarnaast is het ook mogelijk om tot 18:00 beroepsexamen af te leggen bij het CBR. De beroepsexamens hoef je niet zelf te reserveren, maar kun je ook laten reserveren door je opleider. Dit in tegenstelling tot het theorie examen, dat je alleen zelf kunt reserveren als je het examen in de avond wilt afleggen.

Aangepaste openingstijden

Het CBR probeert met deze proef de kandidaten die het theorie examen willen afleggen beter van dienst te zijn. Met de proef kijkt het CBR of er behoefte is aan aangepaste openingstijden. Bovendien wil het CBR met de proef achterhalen of er veel kandidaten zijn die bereid zijn een kleine toeslag te betalen voor het afleggen van een theorie examen in de avond.

Theorie voorbereiden

Voordat je het theorie examen auto gaat afleggen, is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Het slagingspercentage ligt over 2022 al ver onder de 50 procent. Dat betekent dat meer dan de helft van de studenten die voor het eerst examen doet, niet in één keer weet te slagen voor het theorie examen. Om deze reden doe je er goed aan eerst de auto theorie te leren. Dit doormiddel van theorieboek welke interactief is en bestaat uit foto’s, video’s en tekst. Op deze manier kun je de stof beter begrijpen.

Nadat je de stof hebt doorgenomen, is het belangrijk om te weten of je klaar bent voor het echte examen. Je kunt daarom een gratis oefenexamen maken. Mocht je er nog niet klaar voor zijn, dan kun je ook kiezen voor het afnemen van betaalde oefenexamens. Je krijgt dan ook te zien wat de juiste antwoorden moeten zijn en welke onderdelen nog wat meer oefening nodig hebben. Doordat het theorieboek en de oefenexamens zijn afgestemd op de laatste methode van het CBR, heb je een goede voorbereiding voor het echte examen en weet je wat je kunt verwachten.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: