Theorie-examen auto in 2024; 7 euro duurder

Kandidaten die in 2024 hun theorie examen auto en hun praktijkexamen moeten doen, opgelet. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de prijzen per 1 januari 2024 bekendgemaakt. Het CBR is de instantie waar je je theorie examen moet doen en je praktijkexamen aflegt om je rijbewijs te halen. Per 2024 verhoogt het CBR alle prijzen, waardoor je nog duurder uit bent als je je rijbewijs wilt gaan halen. Met name het theorie examen wordt met 7 euro fors duurder en ook het praktijkexamen wordt er niet goedkoper op. Het is volgens het CBR wel al mogelijk om voor volgend jaar te reserveren, maar dan betaal je ook de nieuwe prijzen.

Forse prijsverhogingen theorie examen auto en praktijk

Het CBR heeft forse prijsverhogingen aangekondigd. Zo wordt het afrijden 8,5 procent duurder. Het praktijkexamen kostte in 2023 nog 125,75 euro, maar gaat per 1 januari 2024 al 136,50 euro kosten. En dan ben je er nog niet, want je moet daarvoor eerst het theorie examen auto hebben afgelegd. Het theorie examen kost nu nog 41 euro, maar wordt volgend jaar 7 euro duurder. Daardoor betaal je straks 48 euro voor een theorie examen.

De tarieven van de particuliere examens stijgen het meest, maar ook de prijzen voor beroepsexamens gaan met 7 prijzen omhoog. Dat de prijzen fors omhoog gaan, komt vooral door de inflatie. Het CBR kijkt voor het verhogen van de prijzen naar de consumentenprijsindex tussen augustus 2022 en juli 2023. Bovendien geldt er vanaf 2024 een toeslag per afgelegd theorie examen auto, brommer om motor van 3,50 euro. Kandidaten moeten die toeslag betalen om de kosten van fraudebeheersing te compenseren. De laatste jaren frauderen steeds meer kandidaten met de examens en daardoor moeten kandidaten die kosten nu vergoeden. Volgens het CBR zijn de hogere prijzen noodzakelijk om kostendekkend te zijn. Het CBR maakt verder geen winst, zo stelt het exameninstituut.

Hogere prijzen door fraudebeheersing

Wie de rekenmachine erbij pakt, zal zien dat 8 procent prijsverhoging niet precies neerkomt op 7 euro extra kosten voor een theorie examen auto, motor of bromfiets. Maar kandidaten gaan vanaf 1 januari 2024 ook een toeslag van 3,50 euro per afgelegd theorie examen betalen vanwege fraudebeheersing. Jaarlijks moet het CBR behoorlijk wat uitgeven aan het tegengaan van fraude. Zo worden er soms foto’s van de opdrachten gemaakt door nepkandidaten. Dit materiaal vindt dan uiteindelijk zijn plek bij de cursusleiders van de eendaagse cursussen. Daarom moet het CBR meer doen aan het beveiligingen van databanken en kiest het CBR ervoor om de kosten door te berekenen aan de consument.

De toeslag van 3,50 euro per theorie examen dekt volgens het CBR nog maar een deel van de opgelopen kosten. Het CBR moest bijvoorbeeld flink investeren in het aankopen van handscanners, aannemen van extra beveiligers en het inzetten van nieuwe ID-scanners, omdat steeds meer mensen met een vals identiteitsbewijs proberen te frauderen. Daarnaast heeft het CBR meer maatregelen moeten nemen op het gebied van cyberveiligheid, om zo de vragenbanken nog beter te beveiligen.

Rijbewijs halen wordt duurder

Het halen van je rijbewijs wordt in totaal dus fors duurder. Door de gestegen inflatie is het de verwachting dat ook de rijopleidingen zelf fors duurder zullen worden. Tel daar de 7 euro extra voor het theorie examen motor, auto of bromfiets nog bij op. Daarnaast moet je als je een van de theorie examens met succes hebt afgelegd, ook nog 10,75 euro extra in vergelijking met dit jaar betalen voor het praktijkexamen auto. Daarvoor betaal je straks 136,50.

Als je het examen gaat doen, heb je ook een gezondheidsverklaring medische beoordeling nodig. Die beoordeling is voor iedereen verplicht en kost nu nog 41 euro. Maar ook de prijzen van deze verklaring gaan omhoog en volgend jaar betaal je daardoor 44,50 euro. Het halen van je rijbewijs wordt dus flink duurder en daarom loont het om goed te oefenen op het halen van je theorie examen. Nu het examen weer duurder wordt, is het belangrijk dat je het examen in één keer haalt.

Goede voorbereiding theorie examen

Er zijn verschillende manieren om het theorie examen auto in één keer te halen. Dat begint bij auto theorie leren. Vervolgens kun je een gratis oefenexamen maken. Daarbij krijg je te zien of je geslaagd of gezakt zou zijn. Met de betaalde examens kun je zien welke onderdelen nog meer oefening nodig hebben.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: