Theorie-examen bromfiets en motor gaan veranderen per 1 juli 2023

Wie vanaf 1 juli het theorie examen motor gaat afleggen, moet er rekening mee houden dat de manier waarop het examen wordt afgenomen verandert. Ook de samenstelling van het examen gaat er anders uitzien. De aanpassingen gelden alleen voor het theorie examen motor en bromfiets. Met het veranderen van de examenvragen wil het CBR strenger toetsen of de kandidaat de examenstof wel voldoende kent om het praktijkexamen af te mogen leggen. Er verandert niets aan het aantal vragen, maar het CBR gaat wel de slaagnorm aanpassen. Daarnaast krijg je na het afleggen van het examen een uitslagformulier met uitgebreide feedback over welke onderdelen meer aandacht nodig hebben.

CBR wijzigt theorie examen motor en bromfiets

Het CBR gaat verschillende veranderingen aanbrengen aan het theorie examen motor en bromfiets. Zo hoef je niet meer te wachten op de uitslag van het examen. Als je het examen hebt afgelegd, krijg je meteen de uitslag te zien. Je krijgt vervolgens per examenonderdeel te zien welke onderdelen beter kunnen en welke onderdelen je nog meer aandacht moet geven. Maar je krijgt niet meer te zien welke vragen je precies fout had. Op het uitslagformulier kun je precies zien welke onderwerpen je goed en minder goed kent. Als je zakt voor het examen, weet je dus waar je de volgende keer op moet letten. Slaag je wel voor het examen, dan is deze informatie handig voor je praktijklessen.

Daarnaast gaat het CBR de slaagnorm aanpassen. Dat betekent dat je nog steeds eenzelfde aantal vragen kunt verwachten, maar dat de verdeling om te slagen wel anders is. Zo moet je straks nog steeds 50 vragen beantwoorden, maar moet je er 41 of meer goed hebben om te slagen. Tot slot gaat het CBR de onderwerpen anders verwoorden en samenvoegen. Daardoor kun je op het theorie examen straks rekenen op acht verschillende onderwerpen.

Inhoud van het theorie examen motor en bromfiets

Het theorie examen motor en bromfiets krijgt acht vaste onderdelen. Daarbij let het CBR op het gebruik van de weg, de voorrang en het voor laten gaan, bijzondere wegen en weggedeelten, veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties, de kennis van verkeerstekens, verantwoord en milieubewust rijden, de wetgeving en uiteraard de voertuigkennis. Op de website van het CBR is te vinden wat ieder examenonderdeel precies inhoudt.

Aanpassingen aan de slaagnorm

Het CBR gaat verder de slaagnorm aanpassen. Momenteel moet je 44 van de 50 vragen correct hebben beantwoord om te slagen voor je theorie examen. Vanaf 1 juli moet je 43 goede antwoorden hebben bij het bromfietsexamen en 41 goede antwoorden voor het motor examen. De theorie examens voor beide vervoersmiddelen worden los van elkaar beoordeeld en gewogen.

Uitslagformulier ziet er anders uit

Ook het uitslagformulier ziet er straks anders uit. Momenteel bestaat het examen uit 25 onderwerpen, daarvan blijven er per juli maar acht over. Maar de inhoud van de onderwerpen verandert niet. Een kandidaat kan aan het einde van het examen geen fout beantwoorde vragen meer zien. Volgens het CBR draagt dat namelijk niet bij aan het verbeteren van de kennis van de examenstof. Wel kun je zien welke onderdelen je goed kent en welke meer verbetering nodig hebben. Zo weet je precies welk onderdeel je beter moet bestuderen in het geval van een herexamen. Het CBR wil met de aanpassingen bereiken dat kandidaten beter voorbereid de weg op gaan en dat ze op een verantwoorde en milieubewuste manier met het verkeer omgaan.

Andere vraagvormen

Het is goed om te weten dat als je het theorie examen af gaat leggen, dat de vraagvormen er ook anders uitzien. Voorheen werden er alleen ja/nee-vragen gebruikt, maar per juli krijg je ook te maken met meerkeuze- en sleepvragen. Deze manier van vragen stellen ken je waarschijnlijk al van het theorie examen auto. Daarnaast krijg je meer vragen over de impact van je rijgedrag op het milieu en moet je je kennis tonen van nieuwe voertuigen zoals speed-pedelecs.

De wijzigingen zijn met de brancheverenigingen afgestemd. De betrokkenen hebben een advies aan het CBR uitgebracht. Dit advies is door het CBR nu overgenomen. Mocht je je goed willen voorbereiden op het examen, dan doe je er goed aan een online theorieboek motor aan te schaffen. Op deze manier kun je de leerstof beter begrijpen en heb je meer kans van slagen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: