Theorie-examen doen zonder stress of spanning

Het theorie-examen, de een ziet het als een uitdaging op weg naar het halen van het felbegeerde roze papiertje, de ander maakt zich al druk over de te behalen score nog voor er goed en wel aan het examen is begonnen. Examenstress, het kan je aspiraties danig in de war sturen, dus hoog tijd om te zien hoe je het beste met deze spanning om kan gaan, immers je zal toch je theorie-examen moeten halen als je uiteindelijk wilt afrijden.

Het positieve effect van adrenaline

We weten ongetwijfeld allemaal hoe het voelt om gespannen te zijn voor een belangrijke toets of examen. Op zich is dat niet erg, het kan zelfs gezond zijn. Je lichaam maakt onder invloed van stress namelijk adrenaline aan, een natuurlijk hormoon en neurotransmitter met toch wel redelijk wat positieve functies:

  • Verhoogde alertheid (het heeft een positieve invloed op je concentratievermogen)
  • Het beinvloed de prestaties van je geheugen (tijdelijk wel te verstaan).

Adrenaline zorgt voor een beterde doorgave van allerlei signalen naar je hersenen zodat je vergelijkbare situaties in de toekomst beter en sneller kan herinneren.

Examenstress of faalangst is totaal overbodig

Een te grote hoeveelheid adrenaline is weer niet goed. Het zorgt dan voor toename van (ongewenste) spanning waar je uiteindelijke prestaties onder zullen leiden. Als je dus van jezelf weet dat je snel onzeker of gespannen wordt op het moment dat er een prestatie van je wordt verwacht, is het zinvol om te weten hoe je daar beter mee om kan gaan. Het zou immers zonde zijn als je door examenstress of faalangst zou zakken voor je theorie-examen.

1. Zorg dat je goed uitgerust bent.

Het heeft weinig zin om vlak voor je examen nog driftig te gaan leren. Ten eerste onthoudt je het dan minder goed (in je hoofd ben je toch al bezig met het examen, dus van een goede concentratie is geen sprake meer). Ten tweede bouw je juist spanning op, en dat kan je dus beter vermijden. Het leren kost al energie genoeg, en juist dat is de energie die je nodig hebt om je te kunnen concentreren op het feitelijke examen.

2. Denk positief.

Uiteraard, het klinkt als een cliché, maar is wel waar. Angst, en dus ook stress ontstaan door negatieve gedachten. Ook al wordt het examen door een computer beoordeeld (de juiste antwoorden zijn immers al bekend), je doet examen voor jezelf, niet voor een ander. Zet het idee dat er over je wordt geoordeeld uit je hoofd, dat is immers niet het geval. Met elk examen, en dus ook het theorie-examen, laat je aan jezelf zien dat je de materie, de regels beheerst en dat je kennis toereikend is als voorbereiding op het praktijk gedeelte.

3. Fouten maken mag!

Een enkele uitzondering daar gelaten, het foutloos maken van je theorie-examen is een unicum. Focus eerder op het kennen van de theorie dan op het foutloos maken van het examen. Juist door je te focussen op het halen van zo min mogelijk fouten bouw je in feite nog meer spanning op. Niet doen dus.

4. Praten helpt!

Maak je je al zorgen voor het examen is begonnen? Praat met mensen uit je directe omgeving er over. Juist door te praten kan je het gevoel los laten en ga je beseffen dat je niet de enigste bent die spanning ervaart. Je bent immers niet de eeste die theorie-examen gaat doen. Als je de spanning voor je houdt, leidt dat juist tot een grotere opbouw van stress.

5. Adem vanuit je buik

Als je stress of spanning ervaart dan heeft dit in negen van de tien gevallen ook invloed op hoe je je voelt. Juist door een goede ademhaling verminder je deze spanningsgerelateerde klachten zoals buikpijn en in extreme gevallen hyperventilatie.

6. Maak een gratis proefexamen

Test je kennis van de theorie en maak het gratis theorie-examen.

Volg je de bovenstaande tips op dan is de kans groter dat je stressvrij je theorie-examen kan doen, en kan kan slagen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: