Theorie-examen en 2toDrive

Je rijbewijs halen vanaf 17,5 jaar. Sinds een aantal jaar is het mogelijk. Dit betekent dat je al vanaf 16 jaar mag deelnemen aan het theorie examen bij het CBR. Het project om jongeren eerder hun rijbewijs te laten halen heet 2ToDrive. Het project is in het leven geroepen om jongeren meer rijervaring op te laten doen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die eerder beginnen met hun theorie examen het besturen van een voertuig, minder kans hebben op ongelukken.

De proef is begonnen in Duitsland. Daar waren de resultaten heel positief; het aantal ongelukken en verkeersdoden nam af. Om die reden is het project sinds 2013 ook in Nederland actief.

Doel van het project

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), blijkt dat een op de vijf slachtoffers van ernstige gevallen een jongere is. Uit berekenen van de SWOV zouden er jaarlijks zestien verkeersdoden minder kunnen vallen met de komst van het 2toDrive-project. In Duitsland had het experiment een positief resultaat; minder verkeersdoden, minder ongelukken en bovendien kregen jongeren ook minder vaak boetes.

Opzet

Als je meedoet aan het 2toDrive-project, mag je vanaf je zestiende al beginnen met het theorie-examen. Net als bij oudere kandidaten wordt het theorie examen auto afgenomen door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR neemt alle examens voor 2toDrive af.

Het project is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Jaarlijks worden er zo’n 8000 theorie-examens afgenomen onder de vlag van 2toDrive. Daarna volgens er 3000 praktijkexamens en 1000 tussentijdse toetsen. De theorie examens worden gehouden bij een van de dertig examencentra, verspreid over heel Nederland. Voor het doen van het praktijk examen of de tussentijdse toets kun je kiezen uit 55 locaties in Nederland.

Theorie examen doen

Je mag al vanaf je zestiende theorie examen doen bij het CBR. Als je weet te slagen voor het examen, blijft dat resultaat 1,5 jaar geldig. Je mag officieel vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijlessen en tussentijdse toetsen doen. Als je alle stof beheerst, mag je vanaf je 17e je praktijkexamen doen en dus afrijden.

Het maken van het theorie examen is nog best ingewikkeld. Slechts 42 procent van de kandidaten weet in een keer te slagen. Om die reden is het theorie examen rijbewijs B oefenen belangrijk. Dit kan eenvoudig online. Tijdens het oefenen krijg je ongeveer dezelfde vragen als die het CBR stelt. Op die manier kan je alvast wennen aan de manier van werken.

Belangrijk om te weten is dat deelnemers aan het project precies hetzelfde examen krijgen als alle andere kandidaten. Er zijn dus geen verzachtende omstandigheden. Je moet eerst geslaagd zijn voor je theorie-examen voordat je een tussentijdse toets of praktijkexamen mag doen.

Begeleiderspas

Als je het theorie-examen hebt gehaald, mag je afrijden bij het praktijkexamen. Je kunt ervoor kiezen eerst een tussentijdse toets te doen. Dat is een test die verloopt als het echte afrijden. Daardoor kun je wennen aan het afrijden. Bovendien geeft de examinator je tips en kun je alvast vrijstellingen krijgen voor de bijzondere verrichtingen op het echte examen.

Eenmaal geslaagd, dan mag je vanaf je 17e autorijden. Dit mag overigens niet alleen. Je hebt namelijk een begeleiderspas nodig. De pas kost 35 euro, bovenop de kosten van het rijbewijs. Aan het aanvragen van de begeleiderspas zijn regels verbonden. Zo moet de begeleider een aantal jaren aantoonbare rijervaring hebben. Het aanvragen van de pas is mogelijk via de website van 2toDrive. Vervolgens krijg je binnen enkele dagen de pas thuisgestuurd. Voor het aanvragen van de pas heb je wel een DigiD nodig.

Het is belangrijk te onthouden dat je alleen de weg op mag met je coach. Dit geldt overigens maar voor een jaar. Na je achttiende mag je zonder coach de weg op en heb je de begeleiderspas niet meer nodig.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: