‘Theorie examen halen fors duurder’

Het wordt fors duurder om vanaf 2021 je theorie examen auto te halen bij het CBR. Het coronavirus raakt ons aan alle kanten. Dat heeft ook gevolgen voor het CBR, waardoor deze zich genoodzaakt ziet om de prijzen van examens te verhogen. Niet alleen het halen van een theorie examen wordt flink duurder, dat geldt ook voor het halen van je rijbewijs zelf. Naar verluidt zullen de prijzen met bijna 6 procent ten opzichte van dit jaar stijgen.

Nieuwe prijzen examens

Een theorie examen halen kost nu 48,00 euro als je de reservering zelf doet. Volgend jaar ga je daar 37 euro voor betalen. Een praktijkexamen auto kost nu nog 112,75 euro, maar vanaf 2021 betaal je daar 120 euro voor. Volgens het CBR zorgt de coronapandemie ervoor dat de instelling extra kosten moeten maken. Er worden immers allerlei voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat iemand bij het doen van een theorie examen auto of een praktijkexamen besmet kan worden. Al deze extra maatregelen kosten geld en worden volgend jaar doorberekend aan de examenkandidaat.

Niet alleen corona heeft ervoor gezorgd dat het CBR de prijzen zal gaan verhogen. Ook de kosten voor inkopen, sociale lasten en pensioenen gaan volgend jaar omhoog. Het CBR krijgt te maken met hogere kosten voor het onderhouden van de IT-infrastructuur en de huisvesting van de examencentra zelf. Om die reden zullen de prijzen met bijna 6 procent verhoogd worden. Het wordt dus belangrijker dan ooit om je theorie examen in één keer te halen. Anders betaal je twee keer of meer hogere kosten voor het afleggen van het examen.

CBR heeft te maken met achterstanden

Dat het CBR nu met hogere tarieven voor onder meer het theorie examen en het praktijkexamen komt, is enerzijds niet verrassend. Veel bedrijven en instellingen hebben te maken met hogere kosten als gevolg van de coronapandemie. Anderzijds heeft het CBR last van een flinke achterstand wat betreft het afnemen van examens. Ook dit heeft te maken met de ontwikkelingen van de coronapandemie. Sinds maart heeft het CBR meer dan 300.000 examens uit moeten stellen. Het gaat dan onder meer om praktijkexamens voor het autorijbewijs en theorie examens. Toen de examens hervat konden worden, moesten kandidaten gemiddeld drie maanden langer dan gebruikelijk wachten. Het CBR heeft daartoe maatregelen genomen en daardoor opgeschaald. Op die manier kunnen de wachttijden worden weggewerkt.

Die opschaling is niet gratis. Doordat er meer personeel nodig was en personeel moet overwerken doordat de examencentra langer open zullen zijn, wordt het CBR geconfronteerd met hogere kosten. Dit zijn de kosten die vanaf januari 2021 worden doorberekend aan de examenkandidaat.

Theorie examen halen belangrijker dan ooit

Het wordt dus belangrijker dan ooit om goed voorbereid naar het theorie examen te komen. De kosten voor het aanvragen van het theorie examen auto zullen immers een paar euro hoger liggen. In eerste instantie lijkt die verhoging niet veel impact te hebben, maar als je meerdere keren examen moet doen, kunnen de kosten toch oplopen. Om deze reden bereid je je het best goed voor. Dat kan ten eerste online theorie examen te leren. Dit doe je dus niet via een ouderwets theorieboek, maar middels de online methode. Het online theorieboek is namelijk veel interactiever en biedt toegang tot foto’s en video’s.

Na het leren kun je kiezen voor het maken van een gratis auto theorie examen. Je krijgt dan niet te zien wat je precies fout had, maar weet wel welke onderdelen meer aandacht nodig hebben. Dit krijg je wel te zien als je kiest voor een betaald theorie examen. Deze kun je tegen betaling aanvragen. Op die manier heb je meer kans op succes en zal je mogelijk in één keer je theorie examen auto halen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: