Theorie examen gecanceld door computerstoring, wat nu?

Slecht nieuws voor kandidaten van het theorie examen auto afgelopen juli. Sommige kandidaten kregen te horen dat ze niet naar het examencentrum van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hoefden te komen. Het instituut voor rijbewijzen bleek een probleem te hebben met de ICT. Daardoor konden 160 kandidaten geen theorie examen auto afleggen. Vervelend, want het duurt al gauw een paar weken totdat je aan de beurt bent. Er was volgens een woordvoerder een probleem ontstaan met het systeem waarmee de theorie examens worden afgenomen.

Geen theorie examen auto afleggen

Door een probleem met de database was het niet mogelijk om het theorie examen auto af te nemen. Kandidaten kregen kort van tevoren te horen dat hun examen toch niet door zou gaan. Dat is vervelend nieuws, want je moet toch een paar weken wachten totdat je aan de beurt bent. Als het CBR problemen heeft met het systeem, hoef je niet achteraan de wachtrij weer aan te sluiten. Het CBR regelt dan zelf een nieuw tijdslot voor je waarop je alsnog je theorie examen auto kunt doen.

Een woordvoerder van het CBR stelt in de media dat het probleem werd veroorzaakt door een storing in de database. Daardoor was het niet mogelijk om verbinding te maken en konden gegevens van kandidaten en de vragen van het theorie examen auto niet geladen worden. Er was heel even hoop, maar die hoop bleek tevergeefs. Het systeem was net weer opgestart, of er traden weer opnieuw problemen op. Een tipgever aan AT5 vertelt dat het systeem af en aan het af liet weten. De tipgever mocht even later zijn theorie examen alsnog maken, maar er werden ook veel kandidaten weer naar huis gestuurd.

Terug naar huis

Naar verluidt zouden er op het moment van de storing zo’n 400 kandidaten theorie examen auto afleggen. Maar daarvan hebben 160 kandidaten het examen niet kunnen maken. Zij werden weer naar huis gestuurd met de mededeling dat ze een nieuw afspraak kunnen maken. Het kost bijna 40 euro om een afspraak te maken, maar het CBR heeft bij de kandidaten aangegeven dat deze kosten bij het maken van een nieuwe afspraak niet in rekening worden gebracht.

Bovendien duurt het wel even totdat je voor een theorie examen auto aan de beurt bent. Het is voor kandidaten niet nodig om weer achteraan de rij aan te sluiten. Het CBR zegt te weten welke kandidaten gedupeerd werden door de computerstoring. Deze kandidaten krijgen bericht van het CBR dat ze met voorrang een nieuwe datum kunnen inplannen. Daarmee is de wachttijd voor deze kandidaten fors korter dan het landelijk gemiddelde.

Lange storing

Er was bij het CBR sprake van een lange computerstoring. Rond 10:00 werd de storing op 24 juli ontdekt. Pas laat in de avond, om 19:30, was de storing opgelost. Daarmee kon het CBR vrijwel de hele dag geen theorie examens afleggen. Nadat de storing werd opgelost, konden kandidaten van theorie examens die later werden gehouden alsnog hun examen doen, zonder problemen.

Theorie examen leren

Als er sprake is van een storing bij het CBR, hoor je vanzelf of het theorie examen doorgaat. Om deze reden kun je de tijd dan goed gebruiken om nog snel even de laatste hand te leggen aan het theorie examen leren. Op deze manier onthoud je de stof beter en zorg je ervoor dat je bij het examen gemakkelijk het examen met succes aflegt. Bij het herplannen gaat het vaak om het opschuiven van een examen met enkele dagen tot weken, maar het theorie examen oefenen is dan een goed idee om je kennis paraat te houden.

Het is bij het inplannen van een nieuw examen niet nodig om opnieuw te betalen of achteraan de wachtrij aan te sluiten, als het gaat om een fout van het CBR. Dat is uiteraard anders als je zelf besluit het examen te annuleren, bijvoorbeeld omdat je toch nog niet goed voorbereid was.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: