Denk om je theorie examen geldigheid

De meeste mensen slagen niet in één keer voor hun theorie examen. De slagingspercentages liggen al jaren rond de 42 procent. Dat komt vooral doordat de moeilijkheidsgraad van het theorie examen auto nog wel eens onderschat wordt. Juist om die reden is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels rondom het theorie examen auto.

Want als je eindelijk het theorie examen hebt behaald en correct hebt afgerond, is het belangrijk dat je haast maakt met het aanvragen van het praktijkexamen. Waar veel kandidaten namelijk geen rekening mee houden, is dat een theorie examen maar beperkt geldig is.

Theorie examen is anderhalf jaar geldig

Tot voor 2011 was het theorie examen na het behalen ervan maximaal een jaar geldig. Vanaf 2011 is het theorie examen zelfs anderhalf jaar geldig. Op die manier hebben kandidaten langer de tijd om het theorie examen auto en het praktijkexamen te behalen. Het behalen van het theorie examen kan door online auto theorie leren en vervolgens oefenexamens te maken.

Er is een gratis oefen theorie examen beschikbaar om zo uit te kunnen proberen hoe een oefenexamen ongeveer in zijn werk gaat. Niet iedereen leert even snel en daar om is de geldigheidsregel in het leven geroepen. Men heeft tijd nodig om de stof van het theorie examen voldoende te beheersen.

Bovendien is het belangrijk te onthouden dat het theorie examen auto maar anderhalf jaar geldig is. Je moet dus binnen anderhalf jaar na het behalen van het examen je praktijkexamen afleggen. Ook belangrijk om te weten: je mag past het praktijkexamen afleggen als je je theoriecertificaat gehaald hebt. Daarom is het belangrijk om eerst met het theorie examen auto leren te beginnen en deze te halen. Pas daarna kun je met de praktijkexamens beginnen. Je mag uiteraard wel tussentijds al praktijklessen volgen, onder toezicht van een instructeur.

Geldigheid theorie examen auto

Het is belangrijk om voldoende rekening te houden met de geldigheid van het theorie examen auto. Het kan voorkomen dat je zakt voor je praktijkexamen, terwijl je theoriecertificaat bijna verloopt. We raden dan ook aan niet te lang te wachten met het doen van het praktijkexamen. In sommige gevallen komt het voor dat mensen meer moeite hebben met het praktijkexamen dan met het theorie examen.

Wanneer je zakt voor je praktijk examen, moet je rekening houden met je theorie examen geldigheid. Als deze namelijk verlopen is voordat je het rijbewijs hebt gehaald, moet je ook het theorie examen auto weer opnieuw afleggen. Daardoor moeten lessen weer tijdelijk worden stopgezet of moeten er juist extra lessen worden afgenomen. Dit is een kostbare zaak en vaak ook nadelig voor de motivatie.

De beste optie is dus het theorie examen auto zo te plannen, dat deze voldoende samenvalt met het praktijkexamen. Zo’n planning kun je zelf maken, maar ook met behulp van de rijinstructeur. Deze kan advies geven over wanneer je het theorie examen moet afleggen in verhouding met het praktijkexamen.

Voorbereiding op het theorie examen auto

Het is dus erg belangrijk dat je het theorie examen auto haalt. De beste manier om de meeste kans te maken op een rijbewijs is door het theorie examen auto in één keer te halen. Daarbij moet er wel rekening gehouden worden met de moeilijkheidsgraad van het examen. Veel mensen denken dat zij met kennis van verkeersregels het examen wel kunnen halen. Dit is meestal niet zo. Veel mensen onderschatten het examen juist. Daardoor liggen de slagingspercentages op maar zo’n 42 procent.

Daarom is het belangrijk voldoende auto theorie te oefenen. Op die manier maak je meer kans om in één keer te slagen voor het theorie examen. Houd rekening met voldoende studeertijd bij het reserveren van een theorie examen. Wanneer je het examen wel in één keer haalt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk tijd in de auto doorbrengt zodat je je goed kan voorbereiden op het praktijkexamen. Maak dus zeker van tevoren een planning over wanneer je welke examens wilt gaan doen. In principe heb je na het halen van je auto theorie nog anderhalf jaar de tijd. Dat lijkt veel tijd, maar de praktijk leert dat deze tijd zo voorbij is.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: