CBR trekt nieuwe tolken aan, theorie examens auto met tolk weer volledig te boeken

Goed nieuws voor kandidaten van het theorie examen of praktijkexamen die een tolk nodig hebben. Inmiddels is het weer mogelijk om zonder vertraging een examen met tolk aan te vragen. In februari duurde het langer totdat er een tolk beschikbaar was, omdat er slechts één bedrijf was dat alle afspraken bij het CBR had overgenomen. Dat was nodig, omdat de tolkendienst waar het CBR mee samenwerkte, HearHear, failliet ging. Daarom werden verschillende examens verplaatst of geannuleerd.

CBR contracteert aantal tolkendiensten voor theorie examen en praktijkexamen

Moet je een theorie examen auto doen of afrijden met behulp van een tolk, dan kun je nu weer een afspraak maken zoals je dat gewend bent. Het CBR had tijdelijk de hulp van de dienst MasterTolken ingeroepen, maar inmiddels is het probleem opgelost. Sinds 18 maart kunnen kandidate al zelf een examen met tolk reserveren. Het reserveren van de tolk zelf kan via één van de tolkdiensten waarmee het CBR een contract heeft gesloten.

Voorheen wedde het CBR vooral op één paard door slechts een partner te gebruiken die de tolken leveren. Maar dat leidde meteen tot problemen, toen bleek dat partner HearHear failliet was. Een aantal examens kon helemaal niet doorgaan en werd geannuleerd. De kandidaat voor bijvoorbeeld het theorie examen auto moest dan wachten totdat er een tolk geregeld was. Andere examens werden uitgesteld.

In de tussentijd maakte het CBR gebruik van de diensten van Tolkendienst Mastertolken, die alle examens waarvoor al een tolk was geregeld en was betaald, overgenomen. Maar dit was slechts een tijdelijke oplossing en het CBR heeft nu een permanente oplossing gevonden, door meer bedrijven in te schakelen die tolken kunnen verzorgen. Daarom heeft het CBR nu meerdere bedrijven gecontracteerd, om te voorkomen dat eenzelfde situatie zich nog een keer voor zou kunnen doen.

Coulance voor kandidaten theorie examen en praktijkexamen met tolk

Kandidaten die al een tolk hadden geregeld en betaald, maar de kosten niet meer terug kunnen krijgen als gevolg van het faillissement van HearHear, krijgen uit coulance een vergoding voor de tolkkosten van het CBR. De voorwaarde is wel dat kandidaten niet op een andere manier de kosten alsnog terug kunnen vragen.

Theorie examen uitgesteld, wat nu?

Door het faillissement van HearHear werden verschillende gereserveerde examens zoals het theorie examen motor en het praktijkexamen auto uitgesteld. Daarnaast konden ook sommige rijvaardigheidsonderzoeken niet doorgaan. Kandidaten die een theorie examen met tolk hadden besteld en daardoor het examen niet konden doen, kregen voorrang bij het reserveren van een nieuw examen. Inmiddels zouden al deze kandidaten een mail van het CBR moeten hebben gehad over wanneer zij het examen mogen doen.

Om deze reden heeft het CBR tot halverwege april extra examenplekken gecreëerd en beschikbaar gesteld, zodat alle gedupeerden alsnog zo snel mogelijk hun theorie examen met tolk kunnen later doen. Er geldt wel een hoger dan gebruikelijke reserveringstermijn voor individueel begeleide theorie examens met tolk. Kandidaten waarvan het rijvaardigheidsonderzoek werd uitgesteld, zouden inmiddels ook benaderd zijn door het CBR voor het maken van een nieuwe afspraak.

Theorie examen met tolk aanvragen

Kandidaten die moeite hebben met de Nederlandse taal of om een andere reden een tolk nodig hebben, kunnen een theorie examen bromfiets, motor of auto aanvragen bij het CBR. De kandidaat betaalt een vast tarief voor het inhuren van een tolk, ongeacht bij welke dienst ze een tolk inhuren. Uiteraard komen daar de kosten voor het examen of onderzoek nog bij. De tarieven voor het inhuren van een tolk zijn van tevoren vastgesteld en staan volgens het CBR op de pagina’s van de beschikbare tolkendiensten.

Een individueel begeleid examen kost in 2024 111,50 euro. Datzelfde bedrag wordt ook gerekend voor een theorie examen met een tolk. De kandidaat moet zelf een tolk regelen en deze betalen. Om deze reden is het belangrijk dat je in een keer slaagt voor het examen. Door gratis auto theorie oefenen kun je te weten komen of je geslaagd zou zijn voor het echte examen. Zo kun je geld besparen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: