Theorie examen afleggen? Mondkapje verplicht!

Iedereen die weer een examen zoals het theorie examen auto gaat afleggen in de ruimtes van het CBR, is verplicht om een mondkapje te dragen. De maatregel is ingegaan sinds 19 juli. Het aantal besmettingen liep na een aantal versoepelingen behoorlijk op. Het aantal besmettingen was eerst 700, maar liep binnen een paar dagen na de versoepelingen op tot 10.000. Veel Nederlanders zijn nog niet volledig gevaccineerd of willen dat niet. Daarom verplicht het CBR het dragen van een mondkapje. Kandidaten die zelf geen mondkapje meenemen, krijgen er een uitgedeeld van het CBR bij binnenkomst.

Mondkapje dragen

Bij alle ruimtes van het CBR is het verplicht om weer een mondkapje te dragen. Dat betekent dat als kandidaten geen mondkapje meenemen naar de locatie, zij er eentje uitgereikt krijgen van het CBR. Tijdens het lopen door de ruimtes moet het mondkapje verplicht op. Alleen als iemand op een stoel zit, mag hij deze afzetten. Bij bijvoorbeeld de gang naar het toilet moet het mondkapje weer op. Op die manier wil het CBR voorkomen dat er veel besmettingen bij de examencentra plaats zullen vinden.

Het mondkapje mag alleen af als de kandidaat zit. Het CBR heeft deze maatregel zelf ingevoerd. Het is tegenwoordig niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes, als men anderhalve meter afstand kan houden. Het CBR vindt die versoepeling te riskant en voert de maatregel weer in. Dat mag het CBR ook, omdat het zelf mag bepalen welke gedragsregels er worden opgesteld in de eigen gebouwen.

Ook verplicht tijdens examens

Ook wie het theorie examen auto gaat maken, moet het mondkapje dragen. Eenmaal op de plek en tijdens het examen zelf mag het mondkapje wel af, omdat de kandidaat de hele tijd zal blijven zitten. Tijdens het afleggen van een praktijkexamen auto moet het mondkapje wel verplicht opblijven. Daarnaast adviseert het CBR kandidaat dringend om deze ook te dragen tijdens de rijles.

Het is aan de rijinstructeur om te bepalen of hij een mondkapje verplicht stelt of niet. Het CBR hoopt het aantal besmettingen zo terug te dringen. Als het aantal besmettingen te hoog blijft, vreest het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen een nieuwe lockdown. Dat zou kunnen betekenen dat dan allerlei examens weer vervallen, waardoor de achterstanden weer groter worden. Kandidaten moeten dan veel langer wachten voordat zij weer een theorie examen kunnen doen.

Iedereen draagt een mondkapje

In de ruimtes van het CBR moet iedereen dus weer een mondkapje dragen. De maatregel is op 19 juli al ingegaan. De maatregel geldt niet alleen voor kandidaten, maar ook voor medewerkers. Iedereen die zich verplaatst, moet zichzelf en anderen beschermen. Het CBR roept medewerkers bovendien op om alleen naar het werk te komen als dat echt noodzakelijk is. Door het hoge aantal besmettingen is thuiswerken weer de norm.

Wel heeft het CBR een ander besluit genomen. CBR-medewerkers hoeven vanaf twee weken na de laatste vaccinatie niet meer in quarantaine als zij contact hebben gehad met iemand die besmet is geweest met het coronavirus. In alle andere gevallen verlangt het CBR van haar medewerkers dat de medewerker vijf dagen in quarantaine verblijft. Dat zijn de officiële richtlijnen van het CBR.

Goede voorbereiding

Het is dus belangrijk dat kandidaten zich goed voorbereiden voordat zij het theorie examen in de ruimtes van het CBR af komen leggen. Daarbij is het belangrijk om eerst het theorie examen auto online te leren. Eventueel is het mogelijk om een gratis oefenexamen te doen en wanneer nodig, nog meer examens bij te bestellen.

Wanneer duidelijk is dat de kennis van het theorie examen voldoende is, is het mogelijk om een afspraak te boeken via MijnCBR. Juist door de maatregelen in het verleden heeft het CBR wel een enorme achterstand en zal het lang duren totdat nieuwe kandidaten aan de beurt zijn. Pas sinds vorige week kunnen ook nieuwe kandidaten weer een afspraak maken.

Eenmaal op de afspraak is het belangrijk te onthouden dat men een mondkapje moet dragen. Wie deze is vergeten, krijgt er een uitgedeeld van het CBR. Verder moeten de mobiele telefoons in de kluisjes voordat het examen wordt afgelegd. Houd het mondkapje op totdat je op de juiste plaats zit. Wanneer je weer gaat staan of bewegen, moet het mondkapje weer op. Na het examen doe je het mondkapje weer op, neem je je telefoon uit het kluisje en ga je naar buiten. Op die manier hoopt het CBR nieuwe besmettingen te voorkomen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: