Theorie examen reserveren vaak onnodig duur

Het reserveren van een theorie-examen is vaak veel duurder dan nodig. Het gaat niet om de examens die je zelf boekt bij het CBR via Mijn CBR, maar via bijvoorbeeld je rijschool of tussenpersonen. Veel theorie-examens blijken bij websites van tussenpersonen tientallen euro’s duurder te zijn, dan als je deze zelf boekt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het grootste probleem is dat consumenten vaak niet doorhebben dat ze op de verkeerde website zitten, omdat sommige sites sterk lijken op die van het CBR.

Soms betaal je tot wel twee tientjes meer dan bij het CBR. Leerlingen voelen zich opgelicht en doen hun beklag bij het CBR. De telefonische klachten van consumenten over dit soort tussenpersonen zorgen voor een roodgloeiende telefoon bij het CBR.

Theorie examen via tussenpersoon

Op het internet bestaan er verschillende websites waarbij je iemand in kan schakelen om het theorie-examen voor je te laten reserveren. Dat kan handig zijn als je zelf niet weet hoe dit moet, maar in de meeste gevallen kun je het beste zelf je theorie-examen via Mijn CBR regelen. De websites van tussenpersonen bieden hetzelfde examen aan tegen een hogere prijs.

Het afleggen van een theorie-examen kost je bij het CBR 48,00 euro. Bij een tussenpersoon betaal je al snel twee tientjes meer: een examen bij een tussenpersoon kost gemiddeld 50 euro. De websites zijn gemakkelijk te vinden, want de websites verschijnen bij bekende zoekmachines zoals Google al snel bovenaan. De websites betalen namelijk om hoger in de zoekresultaten te komen. Daardoor denken examenkandidaten dat de website betrouwbaar is. Volgens het CBR is het meest voorkomende probleem dat consumenten denken dat zij op de website van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zijn beland, terwijl dat helemaal niet het geval is.

Sommige websites lijken sterk op die van het CBR. Op Twitter waarschuwt de instantie dan ook dat het niet slim is via deze websites theorie-examens te reserveren. Het CBR raadt aan goed te kijken op welke website je je bevindt en alleen bij de instantie zelf een examen aan te vragen.

Juridische problemen

Omdat sommige websites sterk lijken op die van het CBR, houdt de instantie verschillende websites nauwlettend in de gaten. Het CBR treedt dan ook streng op tegen deze misstanden. Pagina’s die te veel lijken op de website van de instantie, kunnen juridische problemen verwachten. Inmiddels waarschuwt het Centraal Bureau al op de eigen website en via sociale mediakanalen als Twitter. Toch kan het bureau verder niet veel doen en houden veel frauduleuze websites er geraffineerde werkwijzen op na. Zo zijn de meeste websites legaal, omdat dit wordt gezien als MKB-bedrijf dat een dienst aanbiedt.

De werkwijzen van deze websites zijn behoorlijk goed uitgedacht. Zo krijg je pas de prijs van het theorie-examen te weten, als je al akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden. Om akkoord te gaan, moet je eerst al je gegevens en je Burgerservicenummer invoeren.

Slechte vergelijking

Een websitebeheerder van een frauduleuze website zegt tegen de krant Metro dat het opzetten van een dergelijke website een slimme truc is om meer geld te verdienen. Hij stelt dat het hier om ‘een kwestie va marktwerking gaat en vergelijkt het vergelijken van sites om een theorie-examen te boeken met het kopen van een spijkerbroek. Hij stelt dat er mensen zijn die niet goed kijken waar een spijkerbroek het goedkoopst is. Dat is hetzelfde als mensen die niet kijken waar ze het beste een theorie-examen kunnen reserveren.

Dergelijke bedrijven zeggen dan ook dat ze handelingen voor de consument uitvoeren om die reden de prijs hoger is. Binnen het teveel betaalde bedrag ligt de winstmarge voor de website. Reserveer daarom altijd je theorie-examen via het CBR zelf, en niet via een tussenpersoon. Verder kosten besparen? Oefen een gratis theorie-examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: