Theorie examens auto weer langer geldig

De geldigheid van theorie examens auto worden opnieuw langer geldig. Dat betekent dat kandidaten die het theorie examen met succes hebben afgelegd, langer de tijd krijgen om een praktijkexamen te verrichten. Door de coronacrisis zijn al veel praktijkexamens geschrapt en bovendien duurt het erg lang om een nieuw examen aan te kunnen vragen. Als de geldigheid van het theorie examen auto tussen 1 januari en 1 mei 2021 verloopt, dan blijft deze nog tot 1 oktober van dit jaar geldig.

Dat schrijft minister Corona van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Daarmee komt de minister tegemoet aan mensen die door de uitbraak van het coronavirus en de bijhorende maatregelen het praktijkexamen niet op tijd af kunnen leggen.

Theorie examen en praktijk examen niet mogelijk

Het is niet mogelijk om het theorie examen of het praktijkexamen auto of andere examens te verrichten. Dat komt doordat Nederland tot 19 januari 2021 in een harde lockdown is. Daardoor is het onmogelijk om bij het CBR examen te doen. Het CBR moest namelijk als gevolg van de strengere maatregelen sluiten. De minister wil voorkomen dat succesvol behaalde theorie examens straks niet meer geldig zijn. Daarom heeft de minister besloten de geldigheid van de examens te verlengen. Dat geldt ook voor theorie- en praktijkexamens voor logistieke beroepen. Zo geldt de verlenging ook voor vrachtwagenchauffeurs die nog praktijkexamen moeten doen.

Eerder had de minister na de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 ook al besloten om de geldigheidsduur van examens te verlengen. Dat is nodig, omdat het meestal erg druk is als het CBR de examens weer openstelt. Wel is het zo dat kandidaten die al een examen geboekt hadden, voorrang krijgen bij het opnieuw aanvragen van het examen. Het examen wordt volledig geschrapt, wat betekent dat kandidaten dus zelf een nieuwe afspraak moeten maken.

Geldigheid theorie examen auto

Normaal gesproken is het theorie examen auto anderhalf jaar geldig. Wie anderhalf jaar geleden het theorie examen met succes heeft afgelegd, zou tot januari 2021 de tijd hebben om het praktijkexamen af te leggen. Maar dat lukt nu niet, omdat ook praktijkexamens niet doorgaan. Bovendien zijn er tienduizenden examens geschrapt, waardoor deze eerst opnieuw moeten worden aangevraagd en gepland.

Daardoor zullen de wachttijden na de lockdown bij het CBR meteen oplopen. Om die reden is de geldigheidsduur van het theorie examen nu tot oktober 2021 verlengd. Op die manier hebben kandidaten meer tijd om het praktijkexamen af te leggen.

Rijbewijzen

Ook rijbewijzen worden verlengd. De rijbewijzen die verlopen in de periode van 1 februari tot 30 november 2020 mogen er negen maanden langer mee doorrijden. In die periode is de automobilist gewoon verzekerd en zal hij ook geen boete krijgen als hij staande wordt gehouden. Dat geldt ook voor beroepschauffeurs waarvan het getuigschrift op 1 december 2020 is verlopen.

Deze maatregelen zijn door minister Van Nieuwenhuizen zelf ingesteld. De minister hamert er al langer op dat er binnen de EU gekeken moet worden naar nieuwe, uniforme regelingen voor de geldigheid van het rijbewijs. Ze wil dat mensen die in de periode van 1 december hun geldigheid van het rijbewijs hebben verloren, langer geldig blijven. Daarvoor voert de minister overleg met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Tijdens de lockdown oefenen

Ook tijdens de lockdown is het mogelijk om de kennis op peil te houden. Nu het langer duurt totdat het theorie examen auto kan worden afgelegd, is het nodig regelmatig de kennis te verversen. Dat kan door het theorie examen auto te oefenen. Dit kan aan de hand van het gratis oefenexamen. Het is ook mogelijk om betaalde examens af te nemen. Dan wordt aan het einde van het oefenexamen ook weergegeven welke onderdelen nog meer oefeningen vereisen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: