Theorie examens CBR volgend jaar paar euro duurder

Het CBR gaat vanaf 1 januari 2023 de prijzen voor onder meer het theorie examen auto aanpassen. Ook de prijzen van andere examens gaan vanaf die datum omhoog. De gemiddelde stijging van alle tarieven van het CBR ligt op 3,1 procent. Dat is ver onder de huidige inflatie van bijna 16 procent. Daarom is de prijsverhoging van de examens minder hoog dan gedacht. Momenteel zijn er veel crises in de wereld en dreigt een recessie. Dat het CBR daarom de prijzen zal verhogen, werd al verwacht. Wie een theorie examen voor het rijbewijs A, B of AM wil halen, betaalt daar volgend jaar 4 euro meer voor in vergelijking met dit jaar.

Prijsverhogingen CBR

Het is nu al mogelijk om een theorie examen auto voor 2023 te reserveren. Daarvoor gaat dan wel de prijsverhoging gelden die vanaf 1 januari 2023 voor iedereen geldt. De examens voor rijbewijzen A, B (E), en M zijn nu al te boeken. De beroepsexamens voor rijbewijs C, D en T zijn sinds begin november ook te boeken.

Het CBR verhoogt ieder jaar de prijzen van examens. Daarmee komt ook deze prijsverhoging niet als een verrassing. Een auto theorie examen wordt in vergelijking met 2022 vier euro duurder. Waar een deelnemer voor het examen dit jaar nog 37 euro betaalde, wordt dat volgend jaar 41 euro. Ook de prijzen voor het afnemen van een praktijkexamen gaan omhoog, maar stijgen minder fors dan de prijs voor het theorie examen. Zo betaal je voor het praktijkexamen auto vanaf 2023 125,75 euro. Dit jaar was dat nog 122,50 euro.

Gezondheidsverklaring

Opmerkelijk is dat het aanvragen van een Gezondheidsverklaring voor de medische beoordeling goedkoper wordt. Dit jaar betaalde je daar nog 41,50 euro voor. Het CBR verlaagt de prijzen nu naar 41,00. Daarmee ben je volgend jaar 50 eurocent goedkoper uit. Het CBR wijst erop dat de organisatie geen winstoogmerk heeft. Dat betekent dat de prijzen niet omhoog gaan om winst te maken, maar om de kosten van het instituut te dekken.

‘Klant als uitgangspunt houden’

Zo heeft ook het CBR te maken met stijgende kosten. Het is lastig om voldoende personeel te vinden en het huidige personeel krijgt een loonsverhoging om de wereldwijde inflatie deels te drukken. Volgens het CBR gaan de prijsverhogingen om een ‘gematigde tariefstijging.’ De hoge kosten die de kandidaat moet maken, liggen namelijk op andere terreinen. Met de verhoging van de tarieven heeft het CBR ‘de klant als uitgangspunt gehouden’, zo stelt de organisatie zelf.

Bij het opstellen van de nieuwe tarieven wilde het CBR kijken naar de behoeften van klantgroepen zoals: particulieren, professionals en mensen die verplicht naar het CBR moeten voor bijvoorbeeld een herkeuring. De organisatie stelt voor volgend jaar een nieuwe strategie te willen volgen. De organisatie is dan niet alleen meer uitvoerder, maar trekt zich ook de rol als publieke dienstverlener aan.

Theorie examen oefenen wordt belangrijker

Omdat de prijzen van het theorie examen auto weer gaan stijgen, is het extra belangrijk om van tevoren genoeg kennis van de stof te hebben. Het is immers zonde om bij een herkansing opnieuw het tarief van 41 euro te betalen. Van tevoren het online theorieboek aanschaffen en deze gebruiken om de stof te leren is een goede tip. Zo’n theorieboek is veel interactiever dan de gebruikelijke boeken, omdat er niet alleen gebruik wordt gemaakt van foto’s en tekst, maar ook van video’s. Zo is het gemakkelijker om de context te begrijpen.

Daarnaast kan na het leren ook een gratis theorie-examens oefenen om te bepalen welk niveau je inmiddels hebt gehaald en of je geslaagd zou zijn voor het echte examen. Als dat niet het geval is, kan een betaald oefenexamen meer uitsluitsel geven over welke onderdelen je nog beter moet leren en oefenen. Op die manier is het mogelijk om te besparen op de verhoogde prijzen voor het theorie examen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: