Theorie online leren

Wie zijn theorie examen auto wil halen, kan dat op verschillende manieren doen. De ouderwetse methode is over te gaan op aanschaf van een fysiek theorieboek. Dat brengt wel de nodige nadelen met zich mee en bovendien is het lezen van een boek in een tijd van laptops en e-readers wellicht iets achterhaald. Een andere manier is een theoriecursus te volgen, maar de vraag is maar of iemand daar veel van onthoudt.

Een andere, betere manier is het online theorie examen leren. Door online te leren, hoef je je geen zorgen meer te maken over het meenemen van boeken en kan je overal waar je bent nog snel even de stof doornemen. Het online leren en oefenen van de autotheorie heeft dus zijn voordelen. In dit artikel gaan we verder inzoomen op het theorie rijbewijs b leren.

Offline leren (analoog boek, nadeel theoriecursus, nadeel theorieboek)

De eerste manier om het theorie examen te leren, is door een theorieboek auto te kopen. Het nadeel van het kopen van een boek dat je kunt vasthouden, is dat na verloop van tijd het boek weer vervangen moet worden. Bijvoorbeeld omdat er een aantal aanpassingen in de verkeersregels zijn. Daarnaast moet het boek steeds worden opgeborgen en onderweg leren in de trein betekent dat het zware boek steeds weer mee moet. Bovendien is de aanschaf van een goed theorieboek vaak duurder dan het online theorie examen leren.

Om die reden is het slimmer online te leren. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld de theoriecursus. Er zijn talloze aanbieders die beweren dat het mogelijk is binnen één dag alle ins- en outs over het verkeer onder de knie te krijgen. Een dergelijke cursus is afgeraden omdat je in veel gevallen alleen trucjes en ezelsbruggetjes leert en dus niet veel te weten komt over de verkeersregels en gevaarherkenning. Dat terwijl voornamelijk dat laatste onderdeel erg belangrijk is voor het succesvol afleggen van het theorie examen.

De juiste weg bewandelen (eerst leren, dan pas oefenen)

Autotheorie online leren is een slimme manier om de theorie rijbewijs B te halen. Online leren is gemakkelijk, want je kan meteen beginnen met leren op je laptop en mobiele telefoon. Veel mensen die online leren, doen alles door elkaar heen: leren en oefenen tegelijk. De juiste weg is: eerst leren en daarna pas oefenen. Met andere woorden: begin bij het begin. Blader niet door alle hoofdstukken zoals je dat bij een boek doet, maar lees alle informatie hoofdstuk voor hoofdstuk. Denk na over alles wat je gelezen hebt en vraag jezelf af of je alles begrijpt. Begrijp je iets niet, lees het hoofdstuk dan nog een keer. Daarna kan de lezer verdergaan met het volgende hoofdstuk. Wie de informatie een beetje in gedachten heeft, kan ervoor kiezen een theorie training te doen of een oefenexamen te maken.

Er zijn veel oefenexamens beschikbaar, maar toch is het slim er spaarzaam mee om te gaan. Met andere woorden: maak alleen een gratis oefenexamen als je denkt dat je er klaar voor bent. Een oefenexamen bestaat uit ongeveer 65 vragen en lijkt op gebied van lay-out en vraagstelling op het echte examen van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Klik niet door naar volgende examens tot je een examen echt volledig gemaakt hebt. Het is belangrijk een examen stap voor stap te maken. Dat levert doorgaans de meeste kennis op het echte theorie examen auto op.

Slagingspercentages

Mensen die hun theorie rijbewijs B willen halen, verkijken zich nog wel eens op de moeilijkheid van het examen. Het is noodzakelijk het theoriecertificaat te behalen, omdat men anders niet kan deelnemen aan het praktijkexamen en dus niet kan afrijden. Een theoriecertificaat is tot anderhalf jaar na het behalen ervan geldig. Daarna moet je weer opnieuw examen doen.

Dat mensen zich verkijken op de moeilijkheidsgraad van het echte examen, wordt wel duidelijk uit de slagingspercentages. Nog niet de helft van alle Nederlanders die weleens het theorie examen heeft gemaakt, wist in een keer te slagen. De slagingspercentages liggen op ongeveer 42 procent en voor 2016 zien de cijfers er iets slechter uit. Het is dus belangrijk goede voorbereidingen te treffen voor het afleggen van het theorie examen. Dat doe je door online te leren.

Theorie rijbewijs B voorbereiden

We zijn aanbeland bij de vraag hoe men het beste online theorie examen kan leren. Zoals we hierboven hebben uitgelegd: neem rustig de tijd om de stof te bestuderen. Blader niet zomaar door het theorieboek heen, maar vraag zichzelf eerst eens af wat hij of zij gelezen heeft. Nog voordat we een theorieboek kiezen, komt de vraag naar boven: “Welk pakket moet ik kiezen?” In principe bestaan er drie soorten pakketten, ieder met een aparte prijs. Het voordeligste pakket biedt alleen een online auto theorieboek. Dit online boek voldoet aan de normen en standaarden van het CBR. Met andere woorden: het boek komt overeen met de laatste methode van het CBR. Bij het afnemen van een online theorieboek krijgt men meteen toegang en kan dus direct aan de slag.

Een online pakket is meestal goedkoper dan 1 rijles, en heeft als voordeel dat daarbij een aantal uur theorie-examen training is inbegrepen. Het voordeel van een iets duurder pakket, is dat je meer informatie krijgt om te leren. Bij het online theorieboek krijg je enkel tekst en plaatjes te zien, terwijl men bij een duurder pakket vaak toegang krijgt tot extra’s, zoals bijvoorbeeld een praktijkvideo.

Het duurste pakket biedt het meeste aantal uur examentraining en daarnaast ook praktijkvideo’s.

Het online theorieboek

In de theoriepakketten zit altijd standaard een online auto theorieboek inbegrepen. In dit online boek staat alle theorie die nodig is om het theorie-examen af te kunnen leggen. Het online theorieboek is inderdaad precies het theorieboek dat men ook in de winkel kan kopen. Echter, dit boek is volledig gedigitaliseerd en is beschikbaar voor bijvoorbeeld laptops, tablets en smartphone. Uit onderzoek is gebleken dat men tot drie keer sneller leert door gebruik te maken van een online boek. Daarmee verhoog je dus ook de kans dat je in één keer slaagt.

Voordeel van online autotheorie (video’s, 3D)

De reden daarvoor is simpel: je krijgt niet alleen maar plaatjes en tekst te zien, maar bijvoorbeeld ook 3D-animaties. Bij een analoog boek is het vaak moeilijk een voorstelling te maken bij sommige context. Bij een online theorieboek kunnen uitgevers aan de hand van 3D-animaties, video’s en afbeeldingen vaak veel duidelijker uitleggen wat ze precies bedoelen. Daardoor kan de lezer een betere voorstelling maken van wat er bedoeld wordt. Een oud theorieboek laat vaak alleen maar verkeersregels, situaties en borden zien. Daarbij is enig ruimtelijk inzicht vereist, omdat het anders moeilijk is voor te stellen wat er precies bedoeld wordt. Met het online autotheorie boek is dit niet het geval, want de uitgevers voorzien hun teksten vaak van 3D-animaties. Op die manier is het veel gemakkelijker de verkeersregels en situaties te begrijpen. Het is belangrijk goed op de hoogte te zijn van de verkeersregels- en situaties. Een groot deel van het echte theorie rijbewijs B examen gaat namelijk over gevaarherkenning. Daarom is het leren online een stuk slimmer: de gevaarzetting wordt aan de hand van animaties een stuk beter weergegeven en dus blijft er weinig aan de verbeelding over.

Training

De eerste stap is dus het lezen van het online auto theorieboek. Het is niet de bedoeling meteen door te gaan met het oefenen van theorie-examens. Veel mensen vergeten namelijk een belangrijke tussenstap in het middelste en laatste pakket: de online theorie-examen training. In de training oefen je alvast om te testen wat je echt geleerd hebt van de theorie. Dit is wezenlijk anders dan het maken van een oefen-examen. Bij een oefenexamen krijg je bijvoorbeeld minder tijd en worden de echte regels van het CBR gehanteerd.

Bij de training krijgt men de kans om fouten te maken en deze te herstellen door de theorie er nog eens bij te pakken. Bovendien is het mogelijk gratis theorie examen te oefenen, maar dit heeft zo zijn beperkingen. Wie dan meerdere examens wil oefenen, zal deze moeten aanschaffen.

Autotheorie oefenen (65 vragen, zelfde vragen als CBR etc.)

Het voordeel van deze oefenexamens is daarentegen wel dat het examen vaak vergelijkbaar is met het theorie-examen van het CBR. Met andere woorden: het oefenexamen is net zo vormgegeven zoals het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen dat ook doet. Dat heeft als voordeel dat men op het echte examen ook precies weet waar alle knoppen voor dienen en dus minder stress heeft om te moeten wennen aan het systeem. De vragen van het CBR veranderen nog weleens vanwege bijvoorbeeld voorspelbaarheden of fraude. Bij een oud theorieboek kunnen de oefenvragen niet zomaar worden veranderd, zonder een nieuw boek uit te moeten geven. Bij een online theorie-examen kan dit uiteraard wel, waardoor men altijd de meest actuele vragen krijgt voorgeschoteld.

Het CBR hanteert op het echte examen een vast format: er zijn in totaal 65 vragen. Daarvan gaan er 25 over het belangrijkste onderdeel gevaarherkenning. 30 vragen gaan over verkeersregels en 10 vragen gaan over verkeersinzicht. Bij het examen van het CBR is het verplicht gebruik te maken van geluid, om zo fraude tegen te gaan. Om die reden is het online oefenexamen theorie ook voorzien van foto’s en geluid. Het CBR past de methode zo nu en dan aan. De oefen theorie-examens zijn altijd aangepast op de laatste methode van het CBR.

Foutanalyse

Online oefenexamens maken biedt als voordeel dat men na het maken van het examen meteen de uitslag krijgt. Het is dus niet zo dat je meteen per vraag krijgt te zien of je de vraag juist hebt beantwoord. De bedoeling is het echte examen zoveel mogelijk na te bootsen. Bij het CBR wordt niet meteen duidelijk of alle vragen op het examen juist zijn beantwoord. Daarom is het de bedoeling eerst het volledige oefenexamen te maken. Daarna volgt er de uitslag: gelaagd of gezakt? Tijdens het maken van het oefenexamen maken leerlingen veel fouten. Immers: daar zijn de examens ook voor bedoeld. In tegenstelling tot bij het echte examen, krijg je na afloop wel een uitgebreide persoonlijk foutanalyse. Op die manier weet je dus precies welke vragen je fout beantwoord hebt. Deze kunnen worden opgeslagen zodat je ze vragen later nog eens opnieuw kan maken en nakijken.

Door het regelmatig maken van oefenexamens is het dus mogelijk de theorie verder onder de knie te krijgen.

Geld besparen

Geld besparen op de autotheorie leren is erg gemakkelijk. Een echt theorieboek of een eendaagse theoriecursus is vaak erg prijzig. Dat terwijl een online auto theorieboek vaak veel minder kost. Daarnaast krijg je toegang tot veel oefenexamens, waardoor je dus niet alle oefeningen los hoeft te kopen. Dat heeft als voordeel dat je niet keer op keer naar het CBR hoeft en steeds opnieuw het examen moet maken. Je oefent eerst net zo lang tot je daadwerkelijk zeker weet dat je het echte examen zal halen. Binnen een pakket krijg je doorgaans toegang tot 3D-animaties, video’s, afbeeldingen en 3 maanden toegang tot het online auto theorieboek.

De belangrijkste vragen op het theorie examen

Het grootste gedeelte van de kandidaten dat deelneemt aan het auto theorie-examen, zakt. Zo’n 58 procent van de kandidaten lukt het niet in één keer te slagen voor de theorie rijbewijs B. Om die reden is het belangrijk gratis autotheorie te oefenen. Daardoor krijg je een beeld van de belangrijkste vragen op het examen. Het is belangrijk ook te beseffen welk soort vragen er op het echte examen van het CBR voorbijkomen. De vragen bestaan uit drie categorieën: gevaarherkenning, verkeersregels en verkeersinzicht. Aan het onderdeel gevaarherkenning wordt doorgaans het meeste gewicht toegekend. Je moet op dit onderdeel tenminste 13 van de 25 vragen goed hebben. De overige 40 vragen gaan over verkeersregels en verkeersinzicht. Daarvan moeten er tenminste 30 goed zijn.

Na afloop van het theorie-examen krijg je te horen of je geslaagd of gezakt bent. Tegenwoordig krijgt de kandidaat geen theoriecertificaat meer mee, maar wordt de uitslag vastgelegd in het portal van het CBR, Mijn CBR. Wie slaagt, moet binnen anderhalf jaar afrijden. Anders moet men opnieuw het theorie-examen afleggen.

Begin dus op tijd met het leren en oefenen van je autotheorie!


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: