Tips om de lange wachttijden voor het theorie examen te verkorten

Als je een theorie examen auto af wilt gaan leggen, krijg je te maken met lange wachttijden. In sommige gevallen kan het wel tot augustus of september duren totdat je aan de beurt bent. In het hele land zijn de wachttijden opgelopen tot soms wel tien of elf weken. Bij het theorie examen kan de wachttijd nog verder oplopen. Dat komt door de coronacrisis. Nederland ging in lockdown en de theorie examens werden geschrapt. Daarom moest het CBR extra capaciteit inbouwen, zodat kandidaten wiens examen geannuleerd werd, deze alsnog eerder konden inhalen. De vraag is dan ook of je echt zo lang moet wachten en wat je er zelf aan kunt doen om sneller aan de beurt te komen.

Wachttijd loopt op

Door de coronamaatregelen moesten veel theorie examen auto worden uitgesteld. Het CBR kijkt op tegen een achterstand van 600.000 tot 700.000 examens in totaal. De meeste praktijkexamens werden in maart al hervat en sinds eind april worden ook weer theorie examens afgenomen. Dat lijkt goed nieuws, maar je krijgt als nieuwe kandidaat te maken met behoorlijke wachttijden. In het hele land zijn de wachttijden ver opgelopen tot wel twaalf weken. Bij alle 54 examenlocaties in Nederland zijn de wachttijden opgelopen.

Dat betekent niet dat het overal even druk is. Het kan best mogelijk zijn dat je bij een ander examencentrum in de beurt eerder aan de beurt bent, omdat het daar minder druk is. In het geval van het theorie examen auto kan dat het verschil maken tussen weken wachttijd. Het is goed om te weten dat het in de Randstad in ieder geval langer duurt totdat je bij een examencentrum terecht kunt. In de rest van het land is het ook druk, maar ben je wel sneller aan de beurt.

Op een andere locatie examen doen

Veel mensen weten niet dat ze het praktijkexamen in een andere regio kunnen laten doen. Dat geldt ook voor het theorie examen auto. Maar dat doet bijna niemand, stelt het CBR tegen over RTL Nieuws. Vooral bij praktijkexamens speelt dat, omdat mensen liever afrijden in een vertrouwde omgeving. Kandidaten wiens theorie examen door de coronacrisis werd uitgesteld, krijgen voorrang op de nieuwe data.

Dat betekent dat kandidaten die zich nu pas aanmelden, vaak pas vanaf augustus of september terecht kunnen bij hun examencentrum. Wil je eerder, dan kun je proberen het theorie examen bij een ander examencentrum buiten de regio te boeken. Je moet daarvoor wel een eindje reizen.

CBR onderneemt zelf ook actie

Je hoeft als kandidaat niet alleen zelf actie te ondernemen. Het CBR heeft zelf ook maatregelen genomen. Zo werkt het CBR door op zaterdag en in de avonden. Verder worden alle examenlocaties in de gaten gehouden. Zo weet het CBR precies op welke plekken de wachttijd verder oploopt. Soms worden medewerkers van een rustig examencentrum overgeplaatst naar een druk centrum. Verder heeft het CBR honderd nieuwe examinatoren aangetrokken. De capaciteit voor theorie examens kan twee keer worden vergroot als alle examenruimtes weer worden benut. Dat is inmiddels bijna weer het geval, nu het kabinet in een rap tempo de maatregelen versoepelt als gevolg van dalende besmettingscijfers.

Niet op de bonnefooi komen

Verder adviseert het CBR kandidaten dat ze pas theorie examen moeten komen doen, als ze zeker weten dat ze zullen slagen. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk. Het CBR zegt dat kandidaten niet op de gok het theorie examen af moeten komen leggen, omdat dat volgens het CBR ‘kansloos’ is. Het CBR geeft dan ook als advies om alleen het examen af te leggen als de kandidaat 100 procent is voorbereid.

Dat kan ten eerste door gebruik te maken van het online theorieboek. In dit theorieboek staat niet alleen tekst, maar ook foto’s en video’s. Daarmee krijg je meer uitleg over de leerstof. Op die manier is het online theorieboek beter dan een oud theorieboek van je ouders. Daarna kun je een gratis oefenexamen maken. Heb je meer oefening nodig? Ga dan theorie examen auto oefenen. Deze examens zijn gebaseerd op de methode van het CBR. Op die manier weet je meteen of je geslaagd of gezakt zou zijn.

Daarna kun je via het CBR aan de hand van MijnCBR een theorie examen boeken. Kies voor een examencentrum met de minste wachttijd, zodat je eerder aan de beurt bent.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: