Dit is waarom het CBR je niet vertelt welke vragen je fout had bij het theorie examen

Als je het theorie examen auto af gaat leggen, krijg je de uitslag meteen op het scherm te zien. De computer bepaalt dus of je geslaagd of gezakt bent. Binnen een dag krijg je de bevestiging van de uitslag per e-mail toegestuurd. Over het algemeen heb je deze bevestiging al binnen 15 minuten. Met andere woorden: als je nog onderweg naar huis bent na het theorie-examen, verschijnt de bevestiging van de uitslag al in je mailbox. Maar als je gezakt bent, ben je zeker niet de enige. Bijna twee op de drie kandidaten slaagt niet in één keer voor het lastige theorie examen. Maar het CBR zal je niet vertellen welke vragen je fout had bij het theorie examen. Waarom eigenlijk niet?

De uitslag van het theorie examen

Je hoeft niet lang in spanning te zitten voor de uitslag van het theorie examen auto als je deze af hebt gelegd in het examencentrum van het CBR. Aan het einde van het examen verschijnt de uitslag namelijk meteen op het beeldscherm. Terwijl je na de uitslag ondertussen naar huis gaat, krijg je meestal binnen 15 minuten al een e-mail met daarin de bevestiging van de uitslag. Als je niks hebt ontvangen, controleer je je spam-box. Heb je daar geen mail ontvangen? Bekijk dan de uitslag via Mijn CBR.

Ga naar de klantenomgeving van het CBR, dat Mijn CBR heet. Klik vervolgens op ‘Mijn dossier’ en kies daarna voor ‘Resultaten’. Het kan voorkomen dat je geen uitslag hebt gekregen. Dan dien je contact op te nemen met het CBR. Als je rijopleider het examen heeft gereserveerd, neem je met de rijopleider contact op. Maar als je de uitslag weet, kan dit soms best een teleurstelling zijn. Want twee op de drie kandidaten weet niet in één keer te slagen voor het theorie examen auto. Dat komt meestal door een gebrek aan voorbereiding. Je kunt het best voorbereidingen treffen door online de theorie te leren.

Welke vragen had ik fout?

Onderweg naar huis vraag je je vast af welke vragen je fout had tijdens het afleggen van het examen. Bij het theorie examen auto kom je dat helaas niet te weten. Het CBR vertelt namelijk nooit welke vragen je fout had en wat dan de goede antwoorden hadden moeten zijn. Als je dit wilt weten, kun je wel een oefenexamen afleggen. Je krijgt dan daarna meteen te zien welke vragen je fout had en wat de juiste antwoorden waren. Daar kun je namelijk iets van leren. Maar als wij het wel doen, waarom doet het CBR dat dan niet?

Daar heeft het CBR een aantal redenen voor. Ten eerste blijkt dat veel kandidaten de fout beantwoorde vragen na afloop verkeerd onthouden. Daardoor voegt het niets toe om te weten welke vragen je fout had en wat de juiste antwoorden waren. Maar er is ook nog een andere belangrijke reden. Geen enkel examen is namelijk hetzelfde. De vragen worden per individu door de computer samengesteld. Je krijgt dus vrijwel nooit bij een herkansing dezelfde vragen. Voor ieder examen geldt dat je de volgende keer andere vragen krijgt.

Ook daarom voegt het weinig toe om te weten welke vragen je fout had. Een derde reden is nog wel de belangrijkste reden: sommige mensen gebruiken de fout beantwoorde vragen voor verkeerde doeleinden. In het verleden kwam het voor dat mensen die het examen al gedaan hadden, de vragen en antwoorden verkochten aan mensen die het examen nog af moesten leggen. Door niet te vertellen welke vragen je fout had, kan het CBR de vragen en antwoorden in de vragenbank beter beschermen.

Focus je op het examenonderwerp

Als je het oefenexamen hebt gemaakt, krijg je wel te zien welke vragen je fout had en wat het juiste antwoord is. Het CBR wil dat je je focus op de examenonderwerpen die je nog niet goed genoeg kent. Je ziet daarom wel op het uitslagformulier na het echte theorie examen welk examenonderwerp je wel of niet goed hebt afgelegd. Zo kun je je focussen op de onderwerpen voor het herexamen. Maak ook nog een gratis oefenexamen zodat je zeker goed voorbereid bent voor je herexamen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: