Van theorie naar rijbewijs

Een rijbewijs halen is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Ten eerste moet men theorie examen auto maken, maar daarvoor moet wel geleerd worden. Voorheen was het mogelijk gemakkelijk het theorie examen te halen door bijvoorbeeld ezelsbruggetjes en andere trucjes te leren. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) neemt de examens af en weet inmiddels ook dat hun examens soms iets te gemakkelijk waren.

Als we over de jaren kijken, lijkt de voorspelbaarheid van de examens niet echt effect te hebben gehad op de slagingspercentages. De afgelopen jaren waren de slagingspercentages behoorlijk laag. Nog niet eens de helft van eenieder die voor het eerst theorie-examen deed vorig jaar, haalde zijn examen in één keer. Ook na het halen van het auto theorie examen is er nog genoeg te doen: rijlessen nemen, praktijkexamen doen en dergelijke. Voordat het zover is, moet men eerst de theorie leren. Kortom: het halen van je rijbewijs is nog een hele klus! Wij leggen uit hoe je aan je theorie begint en uiteindelijk achter het stuur zit als beginnend bestuurder.

Het leren voor het theorie-examen

Het minst leuke gedeelte is altijd het theoriegedeelte. Toch kun je het leren van de auto theorie wel veel leuker maken dan vroeger. Vroeger was er maar één manier om het te leren: een boek kopen. Tegenwoordig kun je dezelfde boeken nog steeds kopen bij de plaatselijke boekwinkel, maar wij vinden het online leren beter.

Want bij een boek krijg je al snel het gevoel dat je ‘moet leren’, omdat je een boek in je handen hebt. Je raakt snel afgeleid en verveeld. Bovendien staan er in deze boeken vaak oefenexamens. Als je een antwoord hebt gegeven, moet je deze controleren met het antwoordschema achter in het boek. Bovendien zijn de illustraties niet zo sprekend als bijvoorbeeld een interactieve video.

Theorie-examen leren

Kortom: online theorie examen auto leren is de beste manier om je theorie examen onder de knie te krijgen. Op onze website vind je drie verschillende pakketten die je kunt kiezen. Het goedkoopste pakket biedt toegang tot het ‘online theorieboek’; een pakket dat te vergelijken is met het boek dat je in de winkel koopt, maar dan veel interactiever. Zo krijg je betere tekeningen te zien en komt er zo nu en dan een video voorbij. Daardoor kun je je ook echt een voorstelling maken van wat je precies gelezen hebt. De twee duurdere pakketten bieden ook examentraining.

Het oefenen van de theorie

Doorgaans zijn de studenten de belangrijkste doelgroep van mensen die graag hun rijbewijs willen halen. Studenten hebben niet altijd een ruim budget om het rijbewijs te halen en daarom is iedere besparing mooi meegenomen. Daarom biedt onze site een mogelijkheid tot gratis theorie examen oefenen. Het gratis theorie examen werkt volgens de methode van het CBR. Dit examen is dus in principe net zo goed als de betaalde examens, maar er zijn wel een aantal verschillen.

Gratis theorie examen oefenen

Bij het gratis theorie examen krijg je niet te zien welke vragen je precies fout had en welk antwoord dan wel juist is. Bij de betaalde examens krijg je deze mogelijkheid wel. De vragen kun je bij de betaalde variant opslaan en vervolgens weer gebruiken in de examentraining. Gratis theorie examen oefenen is dus vooral aan te raden als je graag wilt weten hoe ver je ongeveer bent. Anders is de betaalde examentraining een betere keuze. Bij de gratis variant krijg je na afloop wel te weten hoeveel theorie je nog moet oefenen totdat je je echte examen met een voldoende zou moeten kunnen afsluiten.

Belangrijk om te weten is dat het oefen theorie examen er precies zo uitziet zoals deze ook gegeven wordt door het CBR. De knoppen zitten op dezelfde plekken en de vragen zijn ook ongeveer hetzelfde geformuleerd. Uiteraard vind je in de oefenstof niet precies dezelfde vragen terug, want dat zou fraude zijn. Bovendien krijgt iedereen tegenwoordig andere vragen. Het voordeel van het maken van oefenexamens is dat je alvast kunt wennen aan de manier waarop het CBR het examen hanteert. Als je dan aan je echte examen begint, is het lay-out al geen verrassing meer en kun je dus op een meer ontspannen manier proberen je theorie examen te doen.

Theorie examen reserveren

Als je voldoende hebt gescoord op de oefen examens, is het tijd om het echte theorie examen af te leggen. Alvorens je dat kunt doen, moet je eerst een afspraak maken met het CBR. Dat kan op twee manieren: door de rijschool een afspraak te laten maken, of door dit eenvoudig zelf te doen. Wij raden je aan om zelf een afspraak te maken met het CBR. De rijschool rekent doorgaans een hoger tarief in verband met het extra werk dat de rijschoolhouder erdoor krijgt. Een theorie examen zelf aanvragen kost rond de 35 euro, terwijl je bij de rijschool vaak al snel het dubbele betaalt.

Theorie examen aanvragen kan door in te loggen op het portaal van het CBR, Mijn CBR. Om op deze website in te kunnen loggen, heb je wel een digitaal paspoort nodig: je DigiD. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een DigiD, want deze heb je ook nodig om bijvoorbeeld zaken met de Belastingdienst, DUO of de gemeente te regelen. Heb je geen idee wat je inloggegevens ook al weer waren? Vraag dan tijdig een nieuw wachtwoord aan. Het duurt ongeveer 3 werkdagen tot je de nieuwe code in huis hebt.

Houd bij het theorie examen aanvragen ook rekening met de wachttijd die het CBR hanteert. Er zijn natuurlijk meer mensen die graag examen willen doen en om die reden kan de wachttijd in sommige maanden soms behoorlijk oplopen. Reken op een wachttijd van tenminste vijf weken. In sommige gevallen is het helemaal niet druk en ben je zo aan de beurt. Zorg ervoor dat je een afspraak plant waar je je ook echt aan kunt houden; als je onverhoopt niet komt opdagen, ben je je inschrijfgeld kwijt. De afspraak vervroegen is vaak wel mogelijk, maar de afspraak naar een later tijdstip verschuiven kan alleen tot maximaal 14 dagen voor aanvang van het examen!

Theorie examen maken

Als je theorie examen doet, ga je daarvoor naar een van de examencentra van het CBR. Neem wel je geldige identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer heb je nodig om jezelf aan te melden bij de aanmeldzuil. Vervolgens kun je plaatsnemen in de wachtkamer. In de wachtkamer vind je een scherm met je reserveringsnummer erop. Daarachter staat de status van je reservering. Houd de status goed in de gaten, want deze ververst regelmatig. Zo is de eerstvolgende status dat je je spullen naar de locker moet brengen.

Daarmee wordt letterlijk bedoeld: alle spullen! Dus ook je mobiele telefoon, jas en dergelijke. Alles wat je bij je draagt moet in de locker, dus ook je smartwatch. Wat er niet in hoeft is je identiteitsbewijs. De reden daarvoor is dat je deze nodig hebt voor de volgende stap.

Als je namelijk bij de lockers bent geweest, neem je weer plaats in de wachtkamer. De volgende stap is de identiteitscontrole. Je gaat naar de persoon achter de balie en toont je geldige identiteitsbewijs. Op het scherm staat al vermeld naar welke zaal en tafel je moet. Ga daar heen en wacht tot het examen begint.

Regels tijdens het theorie examen

Voorheen was het theorie examen auto klassikaal, maar tegenwoordig is dit niet meer zo. Je doet wel tegelijkertijd examen, maar eenieder krijgt een eigen computer met eigen vragen. Het geluid is voorlopig afgeschaft. Belangrijk om te weten is dat er een aantal regels zijn tijdens het examen.

Zorg ervoor dat je al je spullen in de locker legt. Je mag geen (opname)apparatuur meenemen. Het meenemen van je theorieboek is toegestaan; maar die moet wel voor aanvang van het examen in je locker opgeslagen worden. Het boek gebruiken om te leren in de wachtkamer is prima, maar er examen mee doen is automatisch fraude. Zoek dus voordat je naar het examen gaat op de website van het CBR op welke regels er precies zijn. Zorg dat je goed bent voorbereid en laat niets meer aan het toeval over. Als je het theorie-examen hebt afgelegd, krijgt je meteen de uitslag te weten; geslaagd of gezakt. De uitslag wordt ook weer geregistreerd op Mijn CBR.

Uitslag Mijn CBR

Na afloop van het examen krijg je tegenwoordig één minuut de tijd om in te zien welke vragen je precies fout had. Besef wel: deze minuut is sneller om dan je er erg in hebt. De uitslag van je theorie-examen wordt bovendien ook geregistreerd op Mijn CBR.

Als je geslaagd bent, krijg je binnen dertig minuten na afloop van het examen een e-mail waarin wordt bevestigd dat je geslaagd bent. Deze e-mail heb je nodig om deel te kunnen nemen aan het praktijkexamen. Je moet dus altijd eerst theorie-examen doen, voordat je praktijkexamen mag doen. Wel mag je in de tussentijd al beginnen aan de rijlessen. Het is belangrijk dit niet te vroeg te doen, anders is er een kans dat de rijinstructeur vindt dat je al klaar bent voor het praktijkexamen, terwijl je het theorie examen nog moet doen. Wacht dus niet te lang met het doen van theorie examen auto. Aan de andere kant krijg je wel meer inzicht van de verkeersregels als je tussentijds alvast enkele rijlessen neemt.

Probeer dus een goed evenwicht te vinden. Nog belangrijker: houd rekening met de geldigheidsduur van het theorie examen. De uitslag blijft namelijk niet eeuwig geldig!

Geldigheidsduur theorie examen

Als je geslaagd bent voor het theorie examen, moet je binnen anderhalf jaar afrijden. Om deze reden moet je niet te laat beginnen met de rijlessen. Het meest ideale moment om te beginnen met de rijlessen is als je halverwege het theorie examen oefenen al weet dat je bijna klaar bent voor het echte examen. Dan heb je nog even de tijd om tijdens de wachttijd alvast wat rijlessen met de rijinstructeur in te plannen. Wie niet binnen anderhalf jaar afrijdt, moet opnieuw theorie examen doen. Het inschrijvingsgeld krijg je niet terug. Wacht er dus zeker niet te lang mee, dat is zonde van je geld.

Op Mijn CBR kun je zien wanneer je het theorie examen hebt afgelegd. Op die manier kun je dus precies berekenen hoeveel tijd je nog hebt tot het afrijden.

Praktijkexamen doen

Deze website gaat over het doen van auto theorie examen. Dit betekent dat we daarom niet heel diep in gaan op het doen van het praktijkexamen. Na de theorie komt de praktijk. Dit betekent dat je eerst wat rijlessen neemt bij de rijschool. Rijscholen bieden tegenwoordig verschillende pakketten aan. Schat dus eerst in hoeveel rijlessen je nodig hebt: hoe minder, hoe goedkoper. Je kunt vrijwel altijd nog lessen bijkopen. Als de rijschoolhouder vindt dat je voldoende ervaring hebt om af te rijden, geeft hij dit vanzelf aan. Je kunt er uiteraard ook naar vragen als je je zelfverzekerd genoeg voelt. Een praktijkexamen doen is meestal iets duurder dan de theorie. Maar wacht er niet te lang mee, want anders is de geldigheidsduur van je theorie examen weer verlopen.

Rijbewijs ophalen

Als je ook het praktijkexamen hebt gehaald, kun je je rijbewijs op gaan halen. De uitslag van het praktijkexamen wordt geregistreerd op Mijn CBR. Vervolgens maak je aan afspraak met je gemeentehuis om daar je rijbewijs op te halen. Het is dus belangrijk te weten dat het CBR zelf geen rijbewijzen uitgeeft. Het CBR is alleen het centrum waar de examens georganiseerd en gehouden worden.

Als je het rijbewijs hebt, is het belangrijk dat je er ook zuinig op bent. Dat lijkt een schot voor open doel, maar de meeste ongelukken komen voor bij beginnende bestuurders. Houd rekening met de verkeersregels, met elkaar en zeker ook met de alcohollimiet.

Rijbewijs onderhouden

Ten slot: onderhoud je rijbewijs goed! Zorg ervoor dat je de verkeersregels handhaaft. Anders kan het halen van je rijbewijs nog weleens een kostbare bedoening worden. Een boete krijgt iedereen weleens, maar je moet er geen sport van maken. Vooral omdat grove overtredingen een effect hebben op je puntentrijbewijs. Houd ook rekening met hoeveel alcohol je mag drinken. Als beginnend bestuurder mag je vrijwel helemaal geen alcohol drinken. Bovendien raden wij aan gewoon nuchter achter het stuur te kruipen. Als je twijfelt over bepaalde verkeersregels, zoek deze dan nog eens op. Het CBR organiseert helaas geen opfriscursussen, maar als je graag up-to-date wilt blijven kun je altijd bij je rijschool terecht.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: