CBR: ‘Eerst verplicht auto theorie halen voordat je praktijkexamen mag boeken’

Het wordt moeilijker om een praktijkexamen te boeken als je je theorie examen auto nog niet succesvol hebt afgelegd. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat namelijk nieuwe regels invoeren, die vanaf 1 mei 2024 gelden. Een van die regels is dat je eerst een geldig theoriecertificaat moet hebben, voordat je een praktijkexamen kunt reserveren. Daarnaast mogen kandidaten minder wisselen en gaat de CBR de wachttijd na twee keer zakken aanpassen. Volgens het CBR zijn de aanpassingen nodig, omdat kwaadwillenden het systeem van het CBR nu misbruiken.

Veranderende regels theorie examen en praktijkexamen CBR

De regels voor het boeken van een praktijkexamen gaan niet alleen gelden voor de auto, maar ook voor andere vervoersmiddelen zoals de motor. De bedoeling is dat je eerst je auto theorie examen haalt en dan pas het praktijkexamen kunt boeken. Nu zijn er nog veel kandidaten die alvast het praktijkexamen aanvragen, terwijl ze het theoriecertificaat nog niet behaald hebben. Dat leidt tot lange wachttijden. Als een kandidaat zijn theoriecertificaat nog niet heeft behaald, wisselen de rijopleiders vaak op het laatste moment nog kandidaten die wel al kunnen afrijden. Daarnaast worden afspraken te vaak geannuleerd en kopen automatische systemen direct alle capaciteit van het CBR weg. Volgens het CBR is er daardoor sprake van ‘oneigenlijk gebruik van het reserveringssysteem’.

Eerst je theorie halen

In gesprek met de branche heeft het CBR besloten dat het oneigenlijke gebruik van het systeem van het CBR moet worden voorkomen. Alle opleiders en kandidaten krijgen op die manier een eerlijke kans om een examen te kunnen reserveren. Een van de eisen die het CBR vanaf 1 mei 2024 gaat invoeren, is dat je eerst je theoriecertificaat moet halen, voordat je het praktijkexamen mag aanvragen.

Dat betekent dat je bijvoorbeeld eerst je motor theorie examen behaald moet hebben, voordat je kunt afrijden op de motor. De maatregelen gelden ook voor de auto en andere examens waarbij je zowel een praktijk- als een theorie-examen moet afleggen. Dit betekent dat je eerst het theorie examen auto moet oefenen, zodat je goed voorbereid op het examen komt.

Wisselen niet meer mogelijk

Kandidaten die vanaf 1 mei nog geen theoriecertificaat hebben, mogen geen praktijkexamen meer aanvragen. Bovendien mogen kandidaten die geen certificaat hebben ook niet meer worden gewisseld. Het is voor rijopleiders nog wel mogelijk om het examen volledig te annuleren, maar om een nieuw examen aan te vragen, moet de kandidaat eerst een geldig theoriecertificaat hebben. De gedachte van het CBR achter deze maatregel is dat kandidaten die een praktijkexamen reserveren, ook echt zelf van plan zijn om het examen af te leggen.

Op die manier kan het CBR voorkomen dat er kandidaten zijn die een examenplek vasthouden en de rijopleider zo op het laatste moment de kandidaat nog wisselt. Bovendien mogen kandidaten vanaf 1 mei 2024 ook minder vaak gewisseld worden: slechts een keer als initiatiefnemer en één keer als ‘meewerkende partij’. Wisselen is straks alleen mogelijk als de twee reserveringen niet meer dan vier weken van elkaar verschillen. Op die manier wil het CBR meer doen aan de eigen kandidaat.

Twee keer zakken verandert

Het CBR gaat verder ook de maatregel dat kandidaten minimaal zeven weken moeten wachten na gezakt te zijn voor het praktijkexamen veranderen. De eis wordt nu verlaagd naar maximaal twee weken. Maar als het B-praktijkexamen werd afgebroken vanwege de verkeersveiligheid zoals een bijna-aanrijding, dan blijft de wachttijd van minimaal vijftien weken wel gelden.

Nieuwe regels gelden voor alle examens

De nieuwe regels gaan gelden voor alle examens, zoals bijvoorbeeld het auto praktijkexamen. Maar ook voor het motorexamen voertuigbeheersing moet je eerst je motor theorie leren en dan het echte examen doen. Het geldt ook voor het brommerexamen en de tussentijdse toetsen. Voor andere examens verandert er niets.

In de praktijk betekent dit dat je er goed aan doet om een gratis oefenexamen te maken, zodat je weet of je het theorie examen zou halen of niet. Je kunt pas praktijkexamen doen als je je theorie hebt gehaald, dus is het nog belangrijker om je theorie meteen te halen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: