CBR wil binnen tien jaar theorie examen in Virtual Reality

Het is goed mogelijk dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) binnen nu en tien jaar theorie examens aan gaat bieden in Virtual Reality. Het idee om examens aan te bieden in Virtual Reality is niet nieuw. De afgelopen jaren is er al veel over gesproken.

Het CBR wil de komende tien jaar meer gaan investeren in het ontwikkelen van examens met nieuwe technologieën. Zo houdt het CBR er rekening mee dat in de toekomst de zelfrijdende auto een belangrijke rol in de samenleving zal gaan spelen. Er is al een speciale divisie van het CBR die zich bezighoudt met de toekomstplannen.

Toekomst voor het CBR

Hoe de toekomst er precies uit komt te zien, is niet te voorspellen. Maar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wil wel alvast naar de toekomst kijken en zich ervoor gereedmaken. De examenautoriteit stelt “nadrukkelijk naar de toekomst te kijken.” Volgens het CBR is dat nodig, want er zijn veel nieuwe technologieën in opkomst.

Het CBR bestaat al meer dan 90 jaar en in de loop der jaren heeft de instantie veel nieuwe ontwikkelingen doorgemaakt. Zo werd bijvoorbeeld het klassikaal theorie examen auto doen afgeschaft, kreeg iedereen een apart individueel examen en werd het gebruik van computers ingevoerd.

De komende jaren zal het niet alleen draaien om de manier waarop het CBR het auto theorie examen af wil nemen, maar zal ook de inhoud van de examens op de schop moeten. Het CBR voorspelt een belangrijke toekomst voor zelfrijdende voertuigen. Daardoor zullen er nieuwe technologieën in het verkeer plaats hebben. Nog dit jaar gaat de instantie experimenteren met zogenaamde truckplatoons. Dat zijn colonnes met gekoppelde vrachtwagens achter elkaar, waarbij alleen het eerste voertuig een bestuurder heeft.

Virtual Reality voor het theorie examen?

In 2015 sprak het CBR voor het eerst een toekomstvisie uit, waarin duidelijk werd dat Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) steeds belangrijker zullen worden. Dat geldt ook voor het verkeer. Zo is het goed mogelijk dat men in de toekomst Virtual Reality kan gaan gebruiken om het theorie examen auto af te leggen.

Dat werkt als volgt: nu zijn alle afbeeldingen en video’s nog op het computerscherm te vinden. Daarbij moet de examenkandidaat zich een verkeerssituatie inbeelden. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kan de situaties waarnaar gevraagd wordt in het examen beter schetsen, als de deelnemer zich volledig in kan leven in de situatie. Zo kunnen dubbelzinnige vragen voorkomen worden. Als de deelnemer zich ‘in’ de situatie bevindt, betekent dit dat hij beter zal beantwoorden hoe hij volgens de theorie moet handelen.

Daarom komen er binnen nu en tien jaar mogelijk theorie examens in Virtual Reality. Bij Virtual Reality moet de kandidaat dan een zogenaamde VR-bril opzetten, waarbij hij de situaties levensecht voor zich kan zien.

Proeven met rijsimulator

Er zijn al een aantal stappen gezet voor het theorie examen auto in Virtual Reality. Het Omniversum in Den Haag is al sinds 2015 bezig met de ontwikkeling van een rijsimulator voor rijlessen. Door een vr-bril op te zetten, kan de deelnemer meekijken op de weg en ziet hij in realistisch 3D medeweggebruikers op zich af komen. Het gebruik van Virtual Reality is bovendien niet zo duur; een vr-bril kost ongeveer 100 euro.

Diverse bedrijven zijn nu bezig met het ontwikkelen van scenario’s voor het theorie examen. In plaats van een plaatje krijgt de deelnemer de een motorfiets van links te zien, een vrachtauto van rechts. De deelnemer staat dan middenin de verkeerssituatie. Daarbij kan de deelnemer zich een betere voorstelling maken en de vraag dus juist beantwoorden. Het zou leiden tot een veel realistischere ervaring.

Niet alleen het theorie examen auto afleggen, maar ook het oefenen ervan zou in de toekomst aan de hand van Virtual Reality kunnen. De kandidaat krijgt dan opnieuw een verkeerssituatie te zien. Bij een goed antwoord gebeurt er niets, bij een verkeerd antwoord vindt er een botsing plaats. Op die manier kan het auto theorie examen leren veel gemakkelijker worden.

Ambities

Het gebruik van Virtual Reality hoort bij de Nederlandse ambities van het huidige kabinet en het CBR. Vorig jaar gaf verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen al aan in te willen zetten op nieuwe, hedendaagse technieken. In de toekomst komt er mogelijk ook een speciaal rijbewijs voor het bedienen van zelfrijdende auto’s.

Het is niet duidelijk op welke termijn en of het echt mogelijk wordt om Virtual Reality te gebruiken bij het theorie examen. Het is hoe dan ook nodig het theorie examen te oefenen. Zonder oefenen is het niet mogelijk correct antwoord te geven op de vragen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: