Waarom leren uit een theorieboek saai is

Als je wilt beginnen met het leren van je auto theorie-examen, dan zal je veel tijd moeten steken in het leren van de verkeersregels- en wetten in Nederland. Bovendien moet je leren over verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld gevaarherkenning en het leren van de borden.

Wie hieraan wilde beginnen, ging vroeger op zoek naar een goed boek om deze van A tot Z te leren. Het probleem van uit een boek leren, is dat het vaak een gevoel geeft van ‘moeten’. Je bent echt aan het studeren en bent misschien niet echt geïnteresseerd. Het leren van je autotheorie uit een boek is dan ook niet meer van deze tijd.

Boeken

Een boek lezen omdat je het leuk vindt, is natuurlijk iets anders. Maar autotheorie uit een boek leren, is vaak erg saai. De regels staan er weliswaar weergegeven en er staan plaatjes bij, maar je krijgt niet echt de kans te visualiseren waar de tekst over gaat. Het is dan ook weinig interactief. In veel studieboeken staan er dan ook opdrachten die je kunt maken om je kennis te testen. En dat is vaak dan ook het saaiste gedeelte van het hele boek: je moet eerst de vragen maken en vervolgens naar achteren bladen om te lezen of je het goed gedaan hebt. Bovendien moet je dan weer terugbladeren en uitzoeken wat het goede antwoord was.

Deze methode is dan ook erg tijdrovend en het is maar de vraag of je daar iets van leert. Tegenwoordig zijn er veel leukere manieren om je auto theorie-examen te leren.

Websites

Je kunt tegenwoordig naar verschillende websites surfen om het auto theorie-examen te oefenen. Deze websites bieden vaak eerst informatie die je tot je kan nemen. Eerst ga je dus door het interactieve leerproces. De onderdelen van het examen zijn meestal opgedeeld in online hoofdstukken, met plaatjes, video’s en andere interactiviteiten. Daardoor krijg je een beter beeld van waar de tekst over gaat. Bovendien kun je aan de video’s zien wat men precies bedoelt. Met andere woorden: je krijgt een beter beeld van wat er bedoeld en gevraagd wordt.

Na het leren van de theorie, is het belangrijk dat je regelmatig je kennis test. Dit kan aan de hand van het gratis theorie-examen. Deze oefeningen zijn online te vinden. In de meeste gevallen kun je oefenen voor het gratis auto examen, het gratis motor examen en het gratis bromfiets examen. Net als bij het echte examen, krijg je per onderdeel vragen. Op die manier leer je alvast wennen aan de manier waarop het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een toets samenstelt en vragen stelt. Net als bij het echte examen krijg je dezelfde hoeveelheid vragen en moet je dus ook dezelfde vragen goed hebben.

Anders dan bij een saai theorieboek, krijg je hier feedback. Als je een vraag fout hebt, krijg je aan het eind van de oefening meestal uitleg waarom een vraag fout is en wat het goede antwoord moet zijn. Daardoor kun je tussentijds aantekeningen maken. Door te leren van je fouten, leer je meer dan door het eindeloos herhalen van dezelfde leerstof. Niet voor niets kiezen scholen en instellingen steeds vaker voor digitaal lesmateriaal. Tegenwoordig zitten mensen graag achter de computer of laptop. Dat is meteen een mooie gelegenheid om de gebruikers iets te leren.

Bovendien moet je boeken voortdurend met je meenemen. Als je online leert en oefent, kun je waar dan ook ter wereld inloggen en meteen aan de slag gaan! In veel gevallen zijn de online oefentoetsen bovendien op dezelfde manier vormgegeven als het echte examen: je moet antwoorden geven op tijd en bovendien lijkt het gebruiksscherm precies op de computers die je bij het CBR ook dient te gebruiken.

De theorie voor het theorie-examen online leren? Bekijk hier al onze aanbiedingen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: