Waarom oefenen voor het theorie examen?

Het auto theorie examen halen is moeilijker dan je denkt. Het slagingspercentage ligt al jaren rond de 42%. Ondanks pogingen van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is het nog niet gelukt om het slagingspercentage te doen stijgen.

Dat toont aan hoe moeilijk het auto theorie examen kan zijn. Bij het theorie examen auto krijg je 65 vragen, die je in 45 minuten dient te beantwoorden. Iedere vraag staat op tijd, wat betekent dat je een maximaal aantal seconden mag nadenken over de vraag. Binnen deze tijd dien je het correcte antwoord te geven. Het grootste gedeelte van het examen bestaat uit multiple choice vragen of vragen die je met ja of nee mag beantwoorden. Voorheen kon je van uitgelekte examens de antwoorden uit je hoofd leren. Maar daarop heeft het CBR ingegrepen. Dit betekent dat je dus echt weer zult moeten leren voor je theorie examen.

Hoe werkt het theorie examen?

Het theorie examen is dus ingedeeld in 65 vragen. Die vragen moet je binnen een bepaalde tijd beantwoorden. Een derde soort vraag die gesteld kan worden, is een vraag waar je een getal in moet vullen om het antwoord te geven. Zo kun je bijvoorbeeld de vraag krijgen hoe hard je mag rijden in een bepaalde situatie. De vragen staan op het beeldscherm. Daarnaast worden de vragen en antwoordmogelijkheden voorgelezen. De antwoorden dienen te worden ingevoerd in de computer.

Omdat de antwoorden digitaal worden vastgelegd, krijg je meteen na het auto theorie examen de uitslag. Ben je geslaagd, dan moet je binnen anderhalf jaar afrijden. Dat is de maximale geldigheidsduur van het theorie examen auto. Als je gezakt bent, kun je beter nog wat meer auto theorie oefenen. Voorheen werd het examen klassikaal afgenomen. Tegenwoordig krijgt iedereen een computer toegewezen en niemand krijgt meer hetzelfde examen. Dit om te voorkomen dat de vragen en antwoorden van de examens vroegtijdig uitlekken. In het verleden bleek het betrekkelijk eenvoudig te zijn om de antwoorden uit je hoofd te leren. Dit draagt uiteraard niets bij aan de kennis van het verkeer. Het toont enkel aan dat je in staat bent om een reeks antwoorden te leren. Daarom heeft het CBR alle examens individueel gemaakt. Op die manier weet het CBR zeker dat je echt de kennis in huis hebt om straks veilig de weg op te kunnen.

Waarom auto theorie oefenen?

Om het theorie examen auto succesvol af te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat je het theorie examen oefent. De theorie examens van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) zijn in vergelijking met twintig jaar geleden wel een stuk moeilijker geworden. Des te meer reden om goed auto theorie examen te oefenen. Bestudeer de stof aandachtig en maak tenminste drie oefen examens. Soms kun je gratis theorie examen oefenen. De manier van examen afnemen is voor zowel het brommer-, motor- als autorijbewijs hetzelfde. Het slagingspercentage op deze examens ligt vrij laag. Het toont aan dat het moeilijker is om het examen te halen dan veel mensen van te voren te denken. Toch is het examen niet zo moeilijk dat bijna niemand slaagt.

Kandidaten dienen daarom goed te oefenen. Van de mensen die voor het eerst examen doen, slaagt maar 40 procent meteen bij de eerste keer. Als je slaagt, krijg je een certificaat. Deze is anderhalf jaar geldig en is het bewijs dat je mag deelnemen aan het praktijkexamen. Je mag pas afrijden als je het theorie examen hebt gedaan. Dat betekent dus, dat andersom niet mogelijk is. Begin daarom eerst met het theorie examen leren, alvorens je begint aan de praktijklessen. Je kunt natuurlijk wel theorie examen leren en praktijklessen nemen tegelijk. Door toch alvast wat praktijklessen te doen, krijg je een beter inzicht van het theorie examen, omdat je je de situatie beter voor kunt stellen.

Hoe het best te oefenen

Het is belangrijk dat je je bij iedere vraag op het theorie examen een voorstelling kunt maken. Het is best moeilijk om zelfstandig te oefenen voor het theorie examen. Voor de meeste kandidaten werkt het lezen van een boek niet. Veel rijschoolhouders bieden tegenwoordig aan om theorie bij hen te leren. Vaak is dat beter, maar het is ook een stuk duurder.

Daarom biedt deze website een online theorie examen cursus aan. Het is ongeveer hetzelfde als het ouderwetse boek. Met andere woorden: de methode is hetzelfde. Echter, online theorie examen leren is een methode, uitgerust met plaatjes en video’s. Daardoor krijg je een veel beter beeld van wat er in de tekst bedoeld wordt. Bovendien krijg je niet alleen het digitale lespakket, maar ook een mogelijkheid tot oefenexamens. Door de oefenexamens te doen, krijg je een goed inzicht van op welk onderdeel je nog meer moet oefenen en misschien nog eens de stof moet doornemen. Het systeem onthoudt welke vragen je fout had, zodat je daar je aandacht op kunt vestigen.

Online auto theorie leren werkt!

Online theorie examen leren werkt echt. Er zijn redelijk wat sites die dit aanbieden, maar vaak werken zij met verouderde informatie. Op deze website vind je de laatste lesmaterialen, aangepast op de methode van het CBR. Uiteraard krijg je tijdens het oefenen niet precies dezelfde vragen als die het CBR stelt. Wel zijn de vragen van ongeveer dezelfde strekking en is de manier van vragen stellen hetzelfde. Zelfs de antwoordmogelijkheden zijn qua interface hetzelfde. Zo raak je alvast gewend aan de digitale omgeving van het CBR en hoef je minder te zoeken als je straks het echte examen maakt.

Bovendien biedt online auto theorie examen leren als extra voordeel dat je alles op je eigen tempo kunt doen. Bewegende beelden maken de uitgelegde verkeerssituatie een stuk overzichtelijker. Daardoor kun je je straks bij het echte examen herinneren hoe de situatie ook alweer was.

De voordelen van theorie examen oefenen

Ten slotte biedt het theorie examen oefenen niet alleen voordelen voor de slagingskans van het examen. Als je goed oefent, merk je dat ook tijdens de praktijklessen en straks tijdens het afrijden het besturen van een auto veel soepeler gaat. Je kent immers de verkeersregels, weet hoe het er op de weg aan toe gaat en kunt je de verkeerssituaties herinneren. Daardoor kun je sneller werken aan echte vaardigheden, in plaats van alleen maar theorie. Je hebt meer kans om je praktijkexamen te halen en hebt uiteindelijk minder rijlessen nodig. Dit bespaart je een paar lessen. Het investeren in een online theorieboek is dus een goed idee. Over het algemeen zijn de kosten voor het halen van het rijbewijs immers al hoog genoeg.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: