Wachttijden (theorie) examens leiden tot rijden zonder rijbewijs

Steeds meer jongeren stappen zonder rijbewijs achter het stuur. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat het wel even kan duren totdat de deelnemer een theorie examen auto of een praktijkexamen kan afleggen. De coronapandemie leidde tot verminderde capaciteit bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het gevolg daarvan is dat kandidaten langer moeten wachten totdat ze examen mogen doen. Inmiddels is de wachttijd van het theorie examen auto weer op order bij de meeste examencentra, maar er zit een groot gat tussen het theorie examen en de wachttijd voor het praktijkexamen. Het gevolg is dat jongeren dan maar zonder rijbewijs achter het stuur van een auto kruipen.

Zonder rijbewijs rijden door langere wachttijd examens CBR

Steeds meer jongeren stappen zonder dat ze een rijbewijs hebben toch achter het stuur van een auto. Het is erg gevaarlijk om dat te doen, volledig onverantwoord en bovendien kan het verstrekkende gevolgen hebben als er een ongeluk gebeurt. Toch zegt een kwart van de jongeren tussen de 14 en 24 jaar dat zij wel eens zonder rijbewijs hebben gereden. Dat blijkt uit onderzoek van een jongerenorganisatie, genaamd TeamAlert.

Het is verboden om zonder rijbewijs te rijden en bovendien kan het tot behoorlijk wat financiële gevolgen leiden als degene zonder rijbewijs een ongeluk veroorzaakt. Uit onderzoek onder 764 jonge weggebruikers blijkt dat een kwart weleens zonder rijbewijs heeft gereden. Het gaat dan vooral om jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Dat blijkt ook uit cijfers over 2020. Volgens Stichting Halt zijn er verschillende redenen waarom jongeren niet meer wachten totdat ze hun rijbewijs op de legale manier hebben gehaald. Het komt vooral door de lange wachttijden voor rijlessen en examens voor het halen van een rijbewijs.

‘Meer in de praktijk oefenen’

Jongeren hebben heel uiteenlopende redenen om toch achter het stuur te kruipen, terwijl dat niet mag. Dat komt vooral doordat ze lang moesten wachten op het moment totdat ze een theorie examen auto mochten afleggen. In de tussentijd is het tijdens het wachten wel mogelijk om middels een online theorieboek alvast de stof te leren. Met het gratis oefenexamen is het mogelijk om inzicht te krijgen van welke vragen er bij het theorie examen voorbij komen en hoe goed je de stof al kent.

Maar toch heeft niet iedereen evenveel geduld. De jongeren die zonder rijbewijs rijden, doen dat vooral omdat ze graag hun rijvaardigheden willen blijven oefenen. Het is alleen legaal om een auto te besturen zonder rijbewijs als het gaat om rijlessen bij een erkende rijschool. Het is erg gevaarlijk, want de kans is groot dat het mis gaat. Daar zijn de jongeren het ook wel mee eens; de meeste respondenten (86%) vinden dat rijden zonder rijbewijs erg gevaarlijk is. Jongeren die vaker rijden zonder rijbewijs, vinden het minder snel gevaarlijk.

Zonder certificaat op bromfiets of snorfiets

Niet alleen de auto is een aanlokkelijk vervoersmiddel om illegaal mee rond te rijden. Er is een grote groep jongeren die zonder rijbewijs weleens op een scooter of bromfiets heeft gereden. Het gaat dan om bijna 1 op de 3 ondervraagde jongeren in het onderzoek. Zij wachten niet totdat zij het bromfiets examen hebben gehaald, maar doen dit al veel eerder. 68 procent van de jongeren zegt dat dat niet zonder gevaar is. De jongeren die het wel eens gedaan hebben, denken daar vaak niet zo over. Slechts 47 procent van de groep die zonder rijbewijs heeft rondgereden, vindt het ook gevaarlijk.

Rijden zonder rijbewijs is niet zonder gevaar

Ondanks dat het behoorlijk lang kan duren totdat je je theorie examen of praktijkexamen mag afleggen, raden we aan om niet zonder rijbewijs een voertuig te besturen. Rijden zonder rijbewijs is bij wet verboden en daarom ook strafbaar. Volgens de wetgever gaat het hier om een overtreding. Als je veel ongeluk hebt, kun je voor maximaal zes maanden in de gevangenis belanden. Ook de geldboetes zijn met maximale hoogtes van 8700 euro behoorlijk hoog. In eerste instantie is de boete 340 euro. Dat is geld dat je ook in het oefenen van je theorie examen had kunnen steken.

Bestuurders zonder rijbewijs lopen bovendien nog meer risico’s. Zo is de kans op een ongeluk een stuk groter. Bij rijden zonder rijbewijs ben je niet verzekerd, wat betekent dat je zelf aansprakelijk kunt worden gesteld. Zeker als er een ongeluk gebeurt waarbij iemand gehandicapt raakt, kunnen de financiële gevolgen groot zijn. Het slachtoffer moet dan schadeloos gesteld worden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: