Langer wachten na theorie examen voor medische keuring?

Kandidaten die na het theorie examen auto een medische keuring moeten ondergaan om zo het praktijkdeel af te kunnen leggen, moeten daar erg lang op wachten. Daarom hield de Tweede Kamer op 21 februari een hoorzitting over de wachttijden bij het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Voor de hoorzitting werden zowel ervaringsdeskundigen en keuringsartsen als het CBR uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst was er uitgebreid tijd om ervaringsdeskundigen aan het woord te laten. Het doen van het theorie examen auto lijkt eenvoudig, maar het aanvragen van een medische keuring blijkt regelmatig roet in het eten te gooien.

Medische keuring na theorie examen auto

Wie goed gezond is, kan zonder problemen na het theorie-examen leren en een praktijkexamen afleggen. Wanneer deze met goed gevolg is afgelegd, is de deelnemer geslaagd en krijgt hij zijn rijbewijs.

Maar er zijn veel kandidaten die een aandoening hebben die op de lijst van het CBR staat. Je mag dan altijd je theorie examen auto doen, maar voor het praktijkdeel dien je een zogenaamde eigen verklaring in te vullen. Wanneer je de eigen verklaring hebt ingevuld, word je uitgenodigd voor een medische keuring bij een specialist.

Daar blijkt het in veel gevallen fout te gaan. Er zijn verschillende problemen rondom de medische procedures. Met name de wachttijden blijken bijzonder lang te zijn. Er zijn gevallen bekend van mensen die al langer dan zes maanden wachten. In sommige gevallen had de persoon al lang een rijbewijs, maar werd die uiteindelijk ingetrokken toen het CBR erachter kwam dat de persoon in kwestie een depressie had gehad.

Kritiek op medische keuring CBR

Er is dan ook veel kritiek op de procedures rondom de medische keuring. Een voorbeeld is de Utrechtse zangeres en schrijfster Aafke Romeijn. Romeijn wilde het praktijkexamen voor haar BE-rijbewijs doen en vulde een gezondheidsverklaring in. Op de verklaring had ze eerlijk aangegeven in 2013 een depressie te hebben gehad.

Daarop kreeg ze van het CBR bericht dat het verzoek werd afgewezen. Even later volgde er bericht dat al haar rijbewijzen ongeldig waren verklaard, omdat ze een psychologische achtergrond heeft. Het CBR riep haar vervolgens op om te verschijnen bij een keuringsarts. Romeijn heeft in augustus 2018 al een verzoek gedaan, maar wacht inmiddels nog steeds op antwoord. Ze is nog steeds niet bij een keuringsarts geweest.

De oorzaak lijken de lange wachttijden te zijn bij het CBR. Er zijn verschillende problemen rondom de medische procedure. Waarschijnlijk zullen er dit jaar meer automobilisten in de problemen komen. Zij moeten naar een keuringsarts, maar het kan maanden duren totdat zij ervoor opgeroepen worden. Tot die tijd kunnen ze rijbewijzen niet verlengen. Dit betekent ook dat wie een aandoening heeft en na het theorie examen auto een praktijkexamen wil doen, het risico loopt dat het auto theorie examen vervalt. Deze is namelijk maximaal anderhalf jaar geldig.

Het CBR waarschuwde in november vorig jaar al voor langere wachttijden. Dat komt door een stijging in het aantal examens. Bovendien blijven ouderen langer deelnemen aan het verkeer, waardoor er meer vraag is naar medische procedures. Bovendien voert het CBR nog een aantal vernieuwingen door, waardoor vertragingen nog verder op kunnen lopen.

Auto theorie examen en medische keuring

Iedereen mag een auto theorie examen afleggen. Daarvoor is het niet nodig om een medische keuring te doorlopen. Bij het praktijkexamen aanvragen dien je meestal aan te geven of je last hebt van medische aandoeningen. In sommige gevallen besluit het CBR dat je dan naar een keuringsarts moet. Deze wachttijden kunnen behoorlijk oplopen. Het is daarom slim eerst van tevoren informatie in te winnen of jouw aandoening van invloed kan zijn op de latere aanvraag van een eventueel rijbewijs.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: