Wanneer moet je je theorie examen auto vernieuwen

Na lang theorie leren heb je ‘m dan eindelijk gehaald: je theoriecertificaat auto. Nu is het zaak om binnenkort ook het praktijkexamen auto af te leggen en dus af te rijden. Want het je auto theorie is namelijk maar beperkt geldig. Als je het certificaat hebt gehaald, is deze maar anderhalf jaar geldig. Daarna moet je weer opnieuw examen doen, tenzij je in de tussentijd je praktijkexamen ook met goed gevolg hebt afgelegd.

Geldigheid auto theorie

Volgens de website van het CBR is het theoriecertificaat auto maar 18 maanden geldig. Dat geldt ook voor het theorie examen motor en theorie examen bromfiets. De geldigheid gaat in vanaf de dag dat je slaagt voor het examen. Voor veel kandidaten is het lastig om het theorie examen auto te behalen, dus is het eveneens belangrijk dat je op tijd het praktijkexamen aanvraagt. Er kunnen namelijk lange wachtlijsten voor gelden. Om deze reden doe je er goed aan alvast wat rijlessen te nemen, ook als je het examen nog niet hebt afgerond. Op die manier leer je alvast wat meer over de situatie in het verkeer en krijg je de basis onder de knie. Het helpt je ook bij het leren voor het theorie examen, want hierdoor kun je je bij de lesstof een betere voorstelling maken.

Door theorie examen oefenen kun je alvast te weten komen of je kennis van de auto theorie voldoende is om te kunnen slagen voor het echte examen. Uiteraard krijg je niet precies dezelfde vragen, maar weet je wel welk soort vragen je kunt verwachten en of je geslaagd of gezakt zou zijn voor het examen. Ben je geslaagd voor de oefenexamens? Dan kun je het echte examen aan gaan vragen via MijnCBR. Afhankelijk van de examenlocatie dien je een paar weken te wachten, totdat je aan de beurt bent. Nadat je examen hebt gedaan, weet je meteen of je geslaagd of gezakt bent. Ben je geslaagd? Dan is je auto theorie anderhalf jaar geldig.

Moet je binnen 1,5 jaar na het theorie examen afrijden?

Je moet binnen 1,5 jaar na het behalen van het theorie examen auto afrijden en je rijbewijs hebben gehaald. Pas als je voor beide examens bent geslaagd, kun je je rijbewijs halen. Goed om te weten: je mag pas praktijkexamen doen als je je auto theorie-examen hebt behaald. Wel mag je in de tussentijd alvast rijlessen volgen. Het is dus belangrijk dat je de geldigheid van het examen in de gaten houdt, als je van plan bent om pas later af te rijden.

Stel, je hebt je auto theorie examen gehaald op 1 januari 2024. Dan is deze geldig tot 1 juni 2025. En als je je examen hebt behaald op 16 april 2024, dan is je theorie examen auto geldig tot 16 oktober 2025.

Waarom moet je je theorie examen auto vernieuwen?

Het lijkt oneerlijk dat je theorie examen auto maar beperkt geldig is, maar dat is niet het geval. Als je theoriecertificaat is verlopen, moet je weer opnieuw examen doen om ook het praktijkexamen te doen. Je moet dan ook weer opnieuw betalen voor het theorie examen en je doet er goed aan van tevoren nog eens een theorie examen oefenexamen te maken. Verwacht je dus vertraging bij het behalen van je rijbewijs, dan moet je je examens zorgvuldig plannen. Eventueel kan de rijschool je helpen met het opstellen van een goede planning.

Er is een belangrijke reden waarom je weer het theorie-examen auto opnieuw moet doen: binnen anderhalf jaar kunnen de verkeersregels zodanig veranderen, dan je zonder kennis van deze nieuwe regels niet (veilig) het praktijkexamen succesvol af kunt leggen. Zorg er dus voor dat je een goede planning maakt en niet te lang wacht.

Opnieuw theorie examen auto doen

Is je theoriecertificaat verlopen? Dan kun je de geldigheidsduur niet zomaar verlengen. Je moet hiervoor echt opnieuw examen doen. Dat betekent dus ook dat je opnieuw de boeken in moet en weer een gratis oefenexamen auto theorie kunt maken. Toch is de zaak niet helemaal verloren, want doordat onze methodes altijd volgens de laatste normen van het CBR worden bijgewerkt, kun je straks zonder al te veel moeite voor de tweede keer het examen halen. De basiskennis heb je immers al.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: