Wat als ik mijn autorijbewijs heb gehaald?

Wanneer je net je autorijbewijs hebt gehaald spreekt het voor zich dat je zo snel mogelijk de openbare weg op wil met je eigen auto. Veel mensen die reeds op jonge leeftijd hun rijbewijs hebben gehaald zien heel veel op zich afkomen. Het is in deze situatie dan ook lang niet altijd even duidelijk waar ze allemaal rekening mee dienen te houden. Uiteraard kan er een auto gekocht worden, maar bovendien moet er ook een gepaste autoverzekering worden afgesloten en wat te denken van de financiering van je eerste wagen? Omdat je niets over het hoofd zou zien na het behalen van je autorijbewijs zetten wij alvast even graag alle punten waar je rekening mee dient te houden op een rijtje.

Welke auto kopen?

In eerste instantie zal je willen uitkijken naar de aankoop van een eerste auto. Mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald hebben logischerwijs ook nog nooit een autoverzekering gehad. Om de hoogte van de verzekeringspremie te drukken is het daarom aan te raden om te kiezen voor een eenvoudige, bij voorkeur tweedehandse auto die over een beperkt vermogen beschikt. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat de prijs van je autoverzekering zo beperkt mogelijk wordt gehouden, daarnaast wordt ook het risico op een ernstig ongeval met aanzienlijke materiële schade op deze manier in de kiem gesmoord. We begrijpen dat veel jongeren graag meteen een stoere auto met een enorm vermogen willen kopen, maar dat is zowel op financieel vlak als op vlak van veiligheid doorgaans niet aan te raden.

Het vinden van een geschikte autolening

Wanneer je een bepaalde auto op het oog hebt is de kans groot dat je deze niet in één keer zal willen betalen, maar zal willen aflossen. Het vinden van een echt interessante autolening mag dan op het eerste zicht zeer eenvoudig lijken, dat is het niet. Door de jaren heen zijn er namelijk op de financiële markt zoveel verschillende autoleningen verschenen dat het lastig is om door de bomen het bos te blijven zien. Het uitvoeren van een objectieve vergelijking van alle autoleningen op de markt via het internet kan hier een beetje verlichting in brengen. Door het uitvoeren van zo'n vergelijking wordt namelijk al snel duidelijk welke kredietverstrekker je een autolening kan toekennen tegen niet alleen een zo laag mogelijke intrest, maar ook tegen echt interessante voorwaarden.

Afsluiten van een autoverzekering

Wanneer je een auto hebt gekocht zal je deze uiteraard ook willen laten verzekeren... hoewel willen, je moet! In Nederland staat de zogenaamde WA-verzekering namelijk op de lijst met verplichte verzekeringen. Dit type autoverzekering zorgt er voor dat je als bestuurder steeds wordt ingedekt tegen schade aan derden. Met andere woorden, wanneer je een ongeval hebt gehad met aanzienlijke, materiële schade ben je hier financieel tegen beschermd. Dat is ook nodig, want de kosten kunnen in een dergelijke situatie hoog oplopen. Wil je graag dat je nog beter bent verzekerd? Dan is het afsluiten van een beperkte of volledige cascoverzekering misschien wel iets voor jou. Dit type autoverzekering zorgt er namelijk voor dat niet alleen schade die jij aanbrengt aan anderen wordt ingedekt, maar verzekert ook de schade aan je eigen auto. Let wel, een beperkte of volledige cascoverzekering is altijd aanzienlijk duurder dan de WA-verzekering.

Rijden onder de verzekering van je ouders?

Wanneer je als jongere net je autorijbewijs hebt gehaald en je wil gaan rijden kan je er aan denken om onder de autoverzekering van je ouders te rijden. Dat is echter geen goed idee. Veel mensen houden er geen rekening mee, maar door steevast onder de autoverzekering van je ouders te rijden bouw je op je eigen naam geen schadevrije jaren op. Dit zal er voor zorgen dat je later nooit van een financieel voordeel zal kunnen genieten wanneer je beslist om toch zelf een autoverzekering af te sluiten.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: