Wat betaal je in 2024 voor een rijbewijs?

Alles in Nederland kent behoorlijke prijsstijgingen. Door de inflatie en andere kosten van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), zijn ook de kosten voor een rijbewijs gestegen. Dat terwijl er wel steeds meer Nederlanders zijn die in het bezit zijn van een rijbewijs, Mocht je eraan denken om ook je rijbewijs te halen, dan is het goed om te weten hoeveel geld je ongeveer bij elkaar moet zien te sparen. Want de kosten zijn in totaal toch aanzienlijk.

Nederlanders en hun rijbewijs

Aan het begin van 2024, waren er zo’n 11,6 miljoen mensen die in het bezit zijn van een rijbewijs om een auto te mogen besturen. Zetten we dat aantal af tegen tien jaar geleden, dan zijn er 9 procent meer inwoners die in het bezit zijn van het rijbewijs. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar als je kijkt naar hoeveel procent van de inwoners in Nederland een rijbewijs hebben, blijkt dat het aantal rijbewijsbezitters percentueel niet toeneemt.

Uit cijfers blijkt dat ongeveer 80 procent van de volwassenen in Nederland in het bezit is van een autorijbewijs. Wil je daar ook bij horen, dan is het goed om te weten op hoeveel kosten je ongeveer kunt rekenen. Want de kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen.

Kosten om je rijbewijs te halen

Het zal je niet verbazen dat het volgen van rijlessen de grootste kostenpost is. Het duurt ook steeds langer totdat een toekomstig automobilist het besturen van een auto goed onder de knie heeft. Over het algemeen heeft een gemiddelde kandidaat zo’n 43 lesuren nodig, voordat hij het praktijkexamen kan doen. Eén rijles kost gemiddeld tussen de 45 en 61 euro. Dat betekent dat je alleen al voor rijlessen op een kostenpost van 2300 euro moet rekenen. Ga je afrijden, dan kost het praktijkexamen in totaal 520 euro. Dat bedrag bestaat uit 136,50 euro per examen, plus extra rijlessen voor het examen.

Maar je moet uiteraard wel eerst je theoriecertificaat halen. Je mag binnenkort ook geen praktijkexamen meer boeken, als je het theoriecertificaat nog niet in bezit hebt. Het afleggen van één theorie examen auto kost 48 euro. Maar veel kandidaten halen het examen niet in één keer, waardoor de kosten nog hoger liggen. Het slagingspercentage ligt op maar 42 procent, wat betekent dat de meeste kandidaten het examen niet in één keer halen. Reken dus maar op 2 tot 3 keer examen doen, waardoor je 120 euro verder bent.

Dan komen er nog bijkomende kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte gezondheidsverklaring, tussentijdse toets en het maken van pasfoto’s voor het rijbewijs. Je komt dan uit op 180 euro extra. Tel je alles bij elkaar op, dan heb je meer dan 3200 euro nodig om je rijbewijs te halen.

Aanvragen van rijbewijs ook duurder

Het aanvragen van je rijbewijs is ook duurder geworden. Waar je vorig jaar nog maximaal 38,50 euro betaalde voor het aanvragen van een rijbewijs, is dat nu al 51,11 euro bij de duurste gemeente. Hoeveel het aanvragen van een rijbewijs kost, kan per gemeente verschillen. Houd er ook rekening mee dat een rijbewijs aanvragen een terugkerende kostenpost is. Je moet namelijk elke tien jaar je rijbewijs laten verlengen door een nieuw rijbewijs aan te vragen. Ben je je rijbewijs kwijt? Dan dien je een spoedaanvraag te doen en betaal je bij de duurste gemeente 90,76 euro.

Besparen op de kosten van een rijbewijs

Je kunt je dus voorstellen dat je op flink wat kosten kunt rekenen, voordat je dat felbegeerde pasje eindelijk in handen hebt. Om deze reden is het handig te besparen op de kosten van het halen van je rijbewijs. Je kunt namelijk zelf ook al flink besparen, door ervoor te zorgen dat je sommige kosten ontloopt. Een voorbeeld hierboven is het theorie examen auto. Daarvoor betaalt de gemiddelde kandidaat 120 euro, omdat hij niet in één keer slaagt. De meeste kandidaten slagen pas na twee of drie keer.

Uiteraard kun je de kans dat je in één keer slaagt wel vergroten. Dat kan door theorie examen auto te leren. Op deze manier krijg je toegang tot het online theorieboek met foto’s en video’s. Zo kun je alle lesstof voor je zien en weet je beter wat er bedoeld wordt.

Herexamen voorkomen door betere voorbereiding

Jezelf voorbereiden is erg belangrijk, want zo voorkom je een herexamen. Aan de hand van de betaalde auto theorie oefenexamens krijg je ongeveer dezelfde vragen als bij het echte examen. Dit werkt aan de hand van de methode van het CBR. Je weet dan precies welke onderdelen je al goed kent en welke onderdelen meer aandacht nodig hebben.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: