De weg naar het rijbewijs van A tot Z

Wie kandidaat is voor het rijbewijs, wil deze uiteraard in één keer halen. Het kost geld om een online theorieboek aan te schaffen, de oefenexamens zijn niet altijd gratis en bovendien moet er betaald worden voor het afleggen van het theorie examen. Daarna komen de grote kostenposten: het volgen van rijlessen en het afleggen van een praktijkexamen. Veel kandidaten struikelen al bij stap 1: zij verslikken zich in het theorie examen. Als deze horde genomen is, blijkt ook het afrijden in grote steden opnieuw voor problemen te zorgen. Daarom is het belangrijk om de weg naar het rijbewijs van A tot Z serieus te nemen.

Begin op tijd met het theorie examen leren

Stap 1 in het beginnen aan een rijbewijs is het leren van het theorie examen. Zonder theorie examen is het niet mogelijk om het praktijkexamen te doen. Het is wel toegestaan om tijdens het leren van het theorie examen alvast wat rijlessen te nemen. Maar afrijden is niet mogelijk, voordat het theorie examen met succes is afgelegd. Een rijbewijs halen door alleen praktijklessen te volgen is dus niet mogelijk.

Het theorie examen wordt vervolgens afgelegd bij één van de 21 examencentra van het CBR. Daarbij leggen kandidaten het examen af via de computer. Het examen bestaat uit verschillende multiple choice vragen dit gaan over het onderdeel gevaarherkenning, een onderdeel kennis en een onderdeel inzicht.

Dat betekent dat het theorie examen in totaal 55 vragen kent. Op ieder onderdeel mogen een aantal vragen fout beantwoord worden, maar veel ruimte voor het maken van fouten is er niet. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk. Begin op tijd met het leren van theorie aan de hand van het online theorieboek. Plan de examens niet te dicht op elkaar, dan is er nog tijd voor verbetering als het theorie examen niet in één keer lukt. Slechts 40 procent van de kandidaten slaagt in één keer. De vragen zijn doorgaans meerkeuze, maar soms is het nodig om een getal in te voeren. Die vragen gaan dan vaak over de snelheid.

Ga het theorie examen oefenen

Het is dus belangrijk om te weten wat er gaat komen op het theorie examen auto. Daarom raden we aan eerst van tevoren goed te oefenen. Dit kan door de beschikbare theorie oefen examens die op de website staan. Eventueel is het ook mogelijk om eerst een gratis oefenexamen te maken. Alle examens zijn gebaseerd op de laatste methodes van het CBR. De vragen worden natuurlijk niet letterlijk zo gesteld, maar het geeft wel een goede indruk van welke soort vragen er op het examen voorkomen.

Ken de routes

De meeste praktijkexamens vinden plaats in de stad van het examencentrum. Daarom is het belangrijk om te weten waar de knelpunten in het verkeer zitten. Leer de routes daarom goed kennen, want de kans is groot dat bij het afrijden er een aantal lastige wegen bereden moeten worden. Kijk naar de verkeerspunten en verkeerssituaties. Let altijd goed op als je de bijrijder bent. Wat kun je daarvan leren en zou je hetzelfde gedaan hebben?

Maak een schatting van het aantal lessen

Maar eerst moeten er praktijklessen genomen worden. Wat de instructeur oordeelt is altijd belangrijk. De instructeur kan een goede inschatting maken van hoe goed iemand kan autorijden. Het is belangrijk om daarop te vertrouwen. Als de instructeur ziet dat iemand meer dan tien rijlessen nodig heeft, zal hij dat zeggen. Hij ziet iedere dag verschillende kandidaten. Met andere woorden: vraag om een schatting van het aantal benodigde lessen. Wie er 20 nodig heeft, kan er ook maar beter 20 afnemen. Want wie minder lessen neemt, heeft een grotere kans op zakken. Onder de streep ben je dan duurder uit: herexamens zijn duur en bovendien kosten de lessen buiten het pakket meer. Meestal is het afnemen van aparte rijlessen duurder dan wanneer je voor een groter pakket had gekozen.

Korte tussenpauzes

Denk bij de praktijklessen ook om de tussenpauzes. Het is niet slim om eerst een les te doen, dan wekenlang geen les te volgen en dan weer een les te volgen. Dat kost onnodig tijd en het is vaak nodig om weer even in te komen. De routine ontbreekt dan, waardoor het lastiger is om het rijden in de vingers te krijgen. Het is daarom slim om de rijlessen dichter op elkaar te plannen. Meerdere keren per week is ook een goed idee. Rijden is best vermoeiend voor iedereen die weinig ervaring heeft, dus wat meer routine is wel gewenst.

Negeer adviezen van anderen

Of het nu gaat om het afleggen van een theorie examen auto of het afleggen van het praktijkexamen, iedereen heeft goedbedoeld advies. Luister daar niet naar en trek vooral je eigen plan. Ontwikkel een eigen stijl. Wanneer je een andere stijl probeert na te doen, wordt je zenuwachtig en maak je onnodig fouten.

Trek je ook niks aan van hoe snel iemand anders geslaagd of gezakt is. Dat heeft niks te maken met je intelligentie of hoe goed je kan rijden. Er zijn een hoop factoren die het succes bepalen. Negeer daarom alle spookverhalen. Succes!


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: