Welk theorie examen auto heb je nodig om met de camper op pad te kunnen?

Voor alle Nederlanders is de vakantie inmiddels begonnen. Daarom trekken veel Nederlanders er weer met de camper op uit. Bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk, maar ook steeds meer reizigers blijven toerist in eigen land. Het is wel goed om even stil te staan of je zomaar een caravan aan je auto mag koppelen en of je wel in een camper mag rijden. Want er gelden verschillende regels op het gebied van rijbewijzen per voertuig.

Welk rijbewijs heb je nodig?

Ga je op pad met een zware camper? Dan heb je een ander rijbewijs nodig dan als je een caravan aan je auto koppelt. Het is dus goed om van tevoren erbij stil te staan of je rijbewijs wel geldig is voor wat je wilt gaan doen. Heb je een caravan en koppel je deze aan de auto? Dan heb je in principe rijbewijs B nodig. Dit is het rijbewijs dat de meeste Nederlanders hebben. Het is het rijbewijs dat je krijgt als je theorie examen auto hebt gedaan en daarna het praktijkexamen hebt afgelegd. Maar als je een in een zware camper op pad wilt, heb je een heel ander rijbewijs nodig.

Rijbewijs B voor de caravan

Met rijbewijs B is het toegestaan om bijvoorbeeld een aanhanger, oplegger of caravan te koppelen aan je auto. Een B-rijbewijs is altijd voldoende als de caravan inclusief belading niet meer weegt dan 750 kilo. Zorg er dus voor dat je niet je hele huisraad meeneemt in de caravan, want dan is de kans groot dat je te zwaar beladen bent. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar ook nog eens een economisch delict. De boetes liegen er niet om. Mocht je twijfelen of je te zwaar beladen bent, dan kun je altijd even langs de weegbrug om het zekere voor het onzekere te nemen.

Zoals je geleerd hebt bij je auto theorie examen, weet je dat zulke caravans geen eigen kentekenplaat voeren. Ze rijden met een witte plaat met het kenteken van de auto zelf.

Rijbewijs C voor de camper

Ga je met een grote camper op pad? Dan is rijbewijs B zeker niet voldoende. Je hebt namelijk soms een extra rijbewijs nodig. Is de camper zwaarder dan 3500 kilo? Dan heb je rijbewijs C1 nodig. Maar als de camper lichter is dan 3500 kilo, mag je deze gewoon besturen als je rijbewijs B hebt.

Als je een zwaardere camper hebt tussen de 3500 en 7500 kilo, heb je tenminste rijbewijs C1 nodig. Je kunt dus rijbewijs alleen halen als je eerst een theorie examen auto hebt gedaan. Dit examen bestaat uit twee onderdelen. Daarnaast moet je slagen voor het praktijkexamen. Je kunt alleen theorie examen rijbewijs C1 doen als je eerst rijbewijs B hebt gehaald.

Het theorie examen voor de camper bestaat uit één onderdeel. Dit onderdeel is RCM1-C1: Rijbewijs en Vakbekwaamheid. Bij dit theorie examen moet je laten zien dat je alles weet van het verkeer, de techniek, lading en wetgeving. Het examen duurt 80 minuten en bestaat uit 65 vragen. Je moet er tenminste 52 goed hebben om te slagen. Daarna moet je een praktijkexamen van 85 minuten doen. Deze bestaat onder meer uit bijzondere verrichtingen, navigeren en controle over het voertuig. Om deel te kunnen nemen aan het praktijkexamen, heb je rijbewijs B, een medische keuring en een gezondheidsverklaring nodig.

Rijden met rijbewijs B

Als je een voertuig wilt besturen dat onder de 3500 kilo in totaal weegt, heb je geen rijbewijs C1 nodig. Je mag dan ook met rijbewijs B de weg op. Hier geldt de belangrijke regel dat het voertuig in totaal niet meer dan 3500 kilo mag wegen. Weegt het voertuig 3100 kilo en is het laadvermogen 400 kilo? Dan mag je er in theorie de weg mee op. Maar let op: als je extra gaat beladen met een fiets, je koffers en een watertank, overschrijd je de limiet van 3500 kilo. Je bent dan te zwaar beladen en hebt formeel een C1-rijbewijs nodig.

In de praktijk blijkt dat veel toeristen dit niet weten. Je kunt een forse boete krijgen voor het te zwaar beladen zijn. Je kunt zelfs aangeklaagd worden voor het rijden zonder rijbewijs. Zorg er dus voor dat je altijd binnen de limieten van je rijbewijs blijft als je rijbewijs B hebt. Deze kun je behalen door eerst het gratis oefenexamens. Er zijn gratis oefenexamens beschikbaar. Daarna kun je het praktijkexamen doen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: