Kies het theorie examen dat bij je past

Als je theorie examen auto gaat maken, kun je een keuze maken tussen verschillende examens. De meeste mensen nemen het regulier theorie examen auto. Bij dit examen worden de standaardregels gebruikt. Maar sommige mensen hebben moeite met het examen. Bijvoorbeeld omdat ze dyslectisch zijn. Of omdat ze last hebben van extreme faalangst.

Speciaal voor dit soort gevallen biedt het CBR twee verschillende examens aan: het regulier theorie examen en het verlengd theorie examen. Op sommige websites vind je nog informatie over drie verschillende examens, maar dat is gedateerd. Het CBR maakt tegenwoordig standaard gebruik van het individueel theorie examen. Dat betekent dat iedereen een eigen computer krijgt. Omdat in het verleden mensen antwoorden uit hun hoofd leren, omdat de antwoorden van tevoren al gelekt waren, heeft het CBR daar een oplossing voor bedacht. Iedereen krijgt een apart examen, dat automatisch gemaakt wordt aan de hand van vragen in de databank.

Wel kun je op sommige manieren in aanmerking komen voor een theorie examen met extra tijd. Bijvoorbeeld omdat je dyslectisch bent, extreme faalangst hebt of de Nederlandse of Engelse taal niet goed begrijpt. In dat geval heb je een tolk van tolkennet nodig.

Theorie examen oefenen

Welk theorie examen je ook gaat maken, alles begint met een goede voorbereiding. Een verlengd theorie examen maken geeft je weliswaar meer tijd om het examen te maken, maar het examen is zeker niet makkelijker! Je krijgt dezelfde vragen als die kandidaten met een regulier examen ook krijgen. De extra tijd dient ervoor dat je de vragen en antwoordmogelijkheden beter in je op kunt nemen en een weloverwogen beslissing kunt maken.

Het is dus een fabeltje dat alle andere examens dan het regulier auto theorie examen makkelijker zijn. Ze zijn van hetzelfde niveau en bieden behalve de tijdspanne dus geen extra voordelen. Dit betekent dat je hoe dan ook auto theorie examen leren moet. Dit doe je door een boek te kopen bij de boekhandel, maar dit werkt vaak een stuk minder goed. Het nadeel van een oud theorieboek is dat de informatie verouderd kan zijn, en alle illustraties statisch zijn. Daardoor krijg je een minder goed beeld van welke situaties er worden uitgelegd.

Je moet dus auto theorie examen oefenen. Dit kan in sommige gevallen zelfs gratis. Het voordeel van het online theorie boek, is dat deze regelmatig wordt bijgewerkt. De informatie in het online boek is gebaseerd op de methode van het CBR. De vragen van het gratis oefen examen zijn niet hetzelfde als die je krijgt op het echte examen. Dat zou immers fraude zijn. Wel zijn de vragen van dezelfde strekking. Het interface van het oefenexamen is hetzelfde als die van het CBR. Op die manier wen je aan de omgeving en weet je straks beter de weg te vinden.

Regulier theorie examen

Ten eerste het regulier theorie examen. De meeste mensen maken het normale examen. Voorheen kreeg je een eigen hokje, zodat je niet kon afkijken bij anderen. Er was geen geluid en er was een centraal scherm met vragen. Totdat men de vragen van tevoren al wist en de antwoorden uit het hoofd leerde. Het theorie examen was dus erg gevoelig voor fraude. De afgelopen jaren heeft het CBR er van alles aan gedaan om dat te voorkomen. Daarom zijn alle examens nu volledig individueel. Je komt binnen bij het CBR, doet je spullen in de locker en neemt plaats. Je krijgt een eigen computer, met eigen vragen. Alle examens wijken dus van elkaar af. Doordat het een digitaal examen is, kan het CBR je meteen de uitslag geven.

Op het theorie examen krijg je 65 vragen, verdeeld over drie onderdelen. Je hebt maar 45 minuten de tijd om deze vragen te beantwoorden. Wat belangrijk is, is dat je per vraag maar een maximaal aantal seconden hebt om de vraag te beantwoorden. Dit zie je door de teller in het beeld, die aftelt naar het moment dat je geen tijd meer over hebt om de vraag te beantwoorden. Net als bij tentamens geldt: vul altijd een antwoord in, ook als je het antwoord niet weet! Het niet invullen van een vraag is in ieder geval fout.

Bij het reguliere theorie examen krijg je meteen te weten of je geslaagd bent. Als je gezakt bent, krijg je te zien op welke onderdelen je te veel vragen fout had. Je krijgt niet te zien welke vragen je fout had, en wat het goede antwoord had moeten zijn. Dit om te voorkomen dat de vragen en antwoorden in handen vallen van fraudeurs. Je krijgt wel te zien wat je fout hebt gedaan bij het theorie examen oefenen.

Verlengd theorie examen

Het verlengd theorie examen biedt meer tijd. Dit is een goed examen voor iedereen die dat nodig heeft. Sommige mensen functioneren minder goed bij examens en toetsen. Bijvoorbeeld door dyslexie of doordat zij faalangst hebben. Een andere mogelijkheid is dat men de Nederlandse en Engelse taal niet machtig is.

In dat geval is een theorie examen met tolk nodig. Daarover zo meteen meer. Wees je er dus van bewust dat er mogelijkheden zijn om een verlengd theorie examen aan te vragen. Als jij het gevoel hebt dat je extra tijd nodig hebt, en daarvoor een goede reden hebt, kun je extra tijd aanvragen. Dit kun je doen via je rijschool, maar ook via Mijn CBR. Je dient wel specifieke informatie op te geven waarom je denkt in aanmerking te komen voor het verlengde theorie examen.

Het CBR mag de aanvraag afkeuren, als er onvoldoende reden is om een verlengd theorie examen te geven. Je dient dus een bewijs te hebben van bijvoorbeeld de huisarts, school of psycholoog om aan te tonen dat je beperking je echt in de weg staat om deel te nemen aan het reguliere examen.

Voor het verlengd theorie examen krijg je meer tijd dan het reguliere tentamen. Dat komt doordat je langer de tijd krijgt om de vragen en antwoorden te bestuderen. Let wel: de vragen zijn niet makkelijker! Je krijgt dezelfde soort vragen als bij het reguliere examen. Er zijn geen makkelijkere varianten van het examen, omdat dit zou betekenen dat ook kandidaten met minder kennis van het verkeer de weg op kunnen. Je moet dus net als iedereen auto theorie examen oefenen.

Theorie examen met tolk

Ten slotte het theorie examen met tolk. Je dient zelf van tevoren een goedgekeurde tolk te regelen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet je moeder mee mag nemen als je zelf onvoldoende Nederlands of Engels spreekt. Een goedgekeurde tolk is iemand is aangesloten bij TolkenNet. Het CBR kan je de lijst van goedgekeurde tolken in jouw omgeving sturen. Belangrijk: je dient zelf de tolk te betalen. Het CBR biedt alleen de mogelijkheid gebruik te maken van een tolk, maar betaalt de rekening niet. Houd hier dus rekening mee in je begroting. Als je naar het theorie examen gaat, dien je in het bezit te zijn van geldige legitimatie. Jij en je tolk dienen je allebei te kunnen legitimeren. Hier wordt bij ieder examen naar gevraagd. Zorg er dus voor dat jij en je tolk een geldig identiteitsbewijs hebben. Verlopen ID’s worden niet geaccepteerd. Dit heeft als gevolg dat je de tolk wel moet betalen, maar niet mee mag nemen naar het theorie examen.

Ook hier krijg je extra tijd, omdat het vertalen van de vragen en antwoorden extra tijd kost. Denk er bovendien om dat jullie beiden een kwartier voor aanvang van het examen aanwezig zijn. Is de tolk te laat, dan wordt hij of zij niet toegelaten, krijg je geen extra tijd en moet je het reguliere theorie examen afleggen. Bekijk hier alle soorten theorie-examens.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: