Zelf leren voor het theorie-examen of een theoriecursus volgen?

Veel mensen die het theorie-examen moeten gaan afleggen om hun rijbewijs te behalen, staan voor de vraag of ze zelf gaan leren voor het theorie-examen of dat ze een theoriecursus gaan volgen. Wat is de beste keuze? Wij geven antwoord op deze vraag in dit artikel. Met slechts het leren van een aantal oefen theorie-examens zal je er in ieder geval helaas niet komen. Je dient echt de theorie te leren en dus ook onder te knie te hebben, wil je slagen voor het voor het CBR theorie-examen. Het is een pittig examen, minder dan de helft slaagt voor dit examen.

Te hoge slagingspercentages

Aanbieders van theoriecursussen stellen slagingspercentages van 99% te behalen. Dit is gigantisch, want het gemiddelde slagingspercentage voor het auto theorie-examen in 2014 op het CBR was slechts 41,83%. Ook in het 2e kwartaal van 2015 slaagde slechts 43,30% van de kandidaten die opgingen voor het theorie-examen op het CBR. De slagingspercentages van de aanbieders van een theoriecursus lijken dus dan ook zelfs onmogelijk. Sommige slagingspercentages van theoriecursus aanbieders kunnen simpelweg gewoon niet kloppen. Het lijkt wel of ze onder het mom van “Wij van WC-eend, bevelen WC-eend aan”, theoriecursussen proberen te verkopen.

Kritiek van uit de rijschoolbranche

Daarnaast is er veel kritiek vanuit de rijschoolbranche wat betreft de effectiviteit van deze theoriecursussen. Blijft de kennis daadwerkelijk hangen, of wordt je slechts klaargestoomd om het juiste antwoord op de vragen te geven die het CBR stelt tijdens het CBR theorie-examen. De branche denkt het laatste. De tips en trucs die deze theoriecursus-aanbieders gebruiken zorgen er in hun ogen slechts voor dat de theoriekennis slechts in het korte termijn geheugen blijft hangen. Je wilt je natuurlijk wel veilig achter het stuur voelen, zodat je veilig op weg kan. Een goede rijopleiding is een investering in je eigen veiligheid. Het gaat er immers om dat je verantwoord leert rijden. Iemand die dus echt iets wilt leren, kan dus beter geen theoriecursus volgen.

Wat leer je nou echt tijdens de cursus?

Tijdens een theoriecursus worden aan de hand van tips en trucs de antwoorden van de vragen gestampt, zodat de leerling aan het einde van de middag de vragen op het theorie-examen kan beantwoorden. Het CBR veranderd wel helaas steeds haar vragen waardoor dit niet altijd opgaat. Ook wordt de rest van de stof die het CBR vraagt natuurlijk niet behandeld in een theoriecursus. Leerlingen die meedoen aan een theoriecursus houden zichzelf voor de gek.  Over het algemeen is het begrip van de verkeersregels na afloop van een theoriecursus namelijk nog steeds heel laag.

Conclusie

Kies er dus altijd voor om zelf te leren voor het theorie-examen. Als je dit slim doet, kost je dat minder dan een dag stampen bij een theoriecursus. Daarnaast heb je daadwerkelijk de theorie onder de knie, waardoor je je een stuk veiliger in het verkeer kunt begeven. Wij streven er dan ook naar om het slagingspercentage van het theorie-examen te verhogen door je op een snelle, gemakkelijke en leuke manier voor te bereiden zodat je een optimale slaagkans hebt. Dit doen we niet alleen door allerlei informatie over het theorie-examen te verzamelen, maar vooral met onze online oefen en leer pakketten. Jij kunt lekker in je eigen tempo vanuit thuis leren, en je hoeft dus ook geen saaie klassikale theorielessen te volgen en je hoeft ook geen 125 euro te betalen voor een theoriecursus.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: