Zo slaag je voor je theorie examen

Het theorie examen is voor veel kandidaten een moeilijk punt om doorheen te komen. Dat blijkt ook uit de slagingspercentages. Met name jongere kandidaten maken zich erg druk over het theorie examen en vinden het behoorlijk spannend.

Dat is ook niet zo gek, want de regels rondom het examen zijn streng. Je moet een bepaald aantal vragen goed hebben om te kunnen slagen. Bovendien is het behalen van een rijbewijs vaak prijzig. Het theorie examen auto kost 35 euro per keer, maar het geheel kan behoorlijk in de papieren lopen. Met name de rijlessen en het praktijkexamen zijn kostbaar. Daarom is het belangrijk te besparen waar mogelijk. In dit geval: besparen op de kosten van het theorie examen, want daar kun je jezelf goed op voorbereiden.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage voor het theorie examen auto ligt in Nederland niet erg hoog. Slechts minder dan de helft van alle kandidaten slaagt in één keer. Dat komt vooral doordat het bij de meeste kandidaten schort aan de voorbereiding. Men gaat ervan uit dat hij de meeste regels al kent, omdat hij immers als voetganger of fietser ook met verkeersregels te maken heeft gehad.

Dat is vaak niet waar. Het theorie examen auto gaat namelijk veel verder dan enkel basisregels. Daarom is het toch belangrijk goed auto theorie te leren.

Theorie leren

Beginnen met het leren voor het rijbewijs kan op twee manieren. Door eerst de praktijklessen te doen en ondertussen te leren, of door eerst het theorie examen te doen en vervolgens de praktijklessen te doen. Begin je met rijlessen, dan krijg je vaak al snel een advies van de rijschoolhouder dat je beter ook alvast met de theorielessen kan beginnen.

Je hoeft tegenwoordig niet meer naar de boekenwinkel of op Marktplaats te kijken om een oud tweedehands theorieboek te vinden. Het auto theorie leren kan tegenwoordig gemakkelijk online, middels het online theorieboek auto. Dit online theorieboek is interactief, wat betekent dat deze is uitgerust met foto’s en video’s. Daardoor snap je de situatie veel beter, waardoor je de beschreven stof veel makkelijker in je op kunt nemen.

Online oefenen doe je gemakkelijk op je tablet of laptop. Wel is het bedoeling dat je aan zelfstudie doet. Het is een eigen verantwoordelijkheid om het online boek open te slaan en aan de slag te gaan met het leren van het theorie examen. Voorkom dat je gaat luieren en houd de stof vers.

Let op: het is niet mogelijk om eerst het praktijkexamen te doen en daarna het theorie examen. Begin daarom op tijd met het leren van het theorie examen. Als je genoeg hebt geoefend, maak je een afspraak bij het CBR. Alvorens je aan het praktijkexamen begint, moet je bewijs kunnen tonen dat je het theorie examen al gedaan hebt. Je kunt wel al tussentijds rijlessen nemen. Dat raden we zelfs aan, omdat kandidaten die op deze manier leren voor hun rijbewijs, de stof beter begrijpen. Zij kunnen situaties in de praktijk immers als referentie voor het theorie examen gebruiken.

Auto theorie oefenen

Het online theorieboek is ontwikkeld op basis van de methode van het CBR. Dat betekent dat alle stof die het CBR toetst tijdens het theorie examen, in het boek behandeld wordt. Het beste is om hoofdstuk voor hoofdstuk het online boek door te lezen. Ga niet bladeren, want dan is de kans groot dat je het overzicht verliest.

In de meeste online theorieboeken is er expres voor gekozen om moeilijke en makkelijke onderwerpen met elkaar af te wisselen. Zo wordt voorkomen dat je aan het begin nog snapt waar het over gaat, maar aan het einde van het online theorieboek de verbanden niet meer ziet. Door makkelijke en moeilijke dingen af te wisselen, blijft de spanningsboog groter en is men dus gemotiveerder om het leren af te maken.

Eenmaal goed genoeg geleerd? Dan is het tijd om de parate kennis eens te testen. Daarvoor is het niet nodig meteen een afspraak te maken bij het CBR. Maak eerst eens op je gemak een gratis oefen examen auto theorie. Je krijgt dan na afloop te zien of je geslaagd of gezakt zou zijn op het echte examen. In tegenstelling tot bij het echte examen, krijg je hier wel te zien welke vragen fout zijn en wat het antwoord wel had moeten zijn.

Het oefenen van het theorie examen kan soms nogal tegenvallen. Bijvoorbeeld omdat het boek vol met stof staat. Lees daarom een keer het boek door en maak oefen theorie examens. De vragen zijn gebaseerd op de stof van het CBR. Alles komt dus een keer voorbij. Maak ook niet te veel oefenexamens achter elkaar.

Hoeveel vragen mag ik fout hebben?

De meest gestelde vraag over het theorie examen auto is hoeveel vragen men fout mag hebben. Op het onderdeel gevaarherkenning komen er 25 vragen voorbij. Daarvan moeten er tenminste 12 juist beantwoord worden. Ten slotte krijg je 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Daarvan mag je er maar 5 fout hebben (35 goed). Als je allebeide onderdelen met succes aflegt, ben je geslaagd voor het theorie examen.

Afspraak maken bij Mijn CBR

Blijkt uit het oefen theorie examen auto dat je voldoende kennis hebt om het echte theorie examen te kunnen maken, dan kun je een afspraak maken bij het CBR. Je kunt deze afspraak laten maken door je rijschoolhouder, maar vaak kost dit extra. Dit terwijl je gemakkelijk zelf een afspraak kan maken op de website van het CBR. Je betaalt dan niets extra: de kosten van het theorie examen bedragen 35 euro per keer. Bereid je dus zo goed mogelijk voor om zoveel mogelijk geld te besparen.

Het theorie-examen maken

Ten slotte komt de belangrijkste dag van het theorie auto leren vanzelf; het theorie examen. Als de dag dan eindelijk daar is, neem je je e-mail mee naar het CBR. Je moet hoe dan ook je identiteitskaart meenemen. Je stopt je mobiele telefoon in de locker en neemt vervolgens plaats achter de door de medewerker aangewezen computer. De vragen krijg je niet meer op papier, maar op een computer met aanraakscherm. Beantwoord alle vragen en neem rustig de tijd. Per vraag krijg je acht seconden de tijd om te antwoorden. Tijdens het examen kun je vragen krijgen waarbij je het antwoord moet slepen of aanklikken. Je kunt vragen leeglaten en bladeren door het examen (behalve bij het onderdeel gevaarherkenning).

Klaar? Dan krijg je meteen de uitslag. Deze komt ook in Mijn CBR te staan. Geslaagd? Gefeliciteerd! Het theorie examen is dan anderhalf jaar geldig. Dit betekent dat je binnen anderhalf jaar moet afrijden. Anders moet je opnieuw examen doen. Gezakt? Het is mogelijk nog meer gratis theorie auto te oefenen. Kijk goed naar op welk onderdeel je de meeste vragen fout had. Richt je vooral hierop, en probeer ook de kennis over de vragen die je wel goed had op peil te houden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: