Zo lang moet je wachten tot je theorie examens

Inmiddels is het weer mogelijk om het theorie examen auto af te leggen. Door de coronamaatregelen is het maandenlang niet mogelijk geweest om het examen te doen. Sinds november 2020 werden er geen theorie examens meer afgenomen. Maar inmiddels is het weer mogelijk, maar kijkt het CBR wel tegen een enorme achterstand aan. Daardoor zal het wel even duren totdat kandidaten hun examen mogen doen. Eerst zijn alle kandidaten aan de beurt die al geboekt hadden, maar bij wie het examen door de coronamaatregelen niet doorging. Daarna zijn nieuwe kandidaten aan de beurt, maar dat is pas in augustus. Het zal wel even duren totdat iedereen aan de beurt is, zo meldt het televisieprogramma Radar.

Wachtlijsten theorie examen auto

Er zijn enorme wachtlijsten voor het theorie examen auto. In totaal zijn er 400.000 theorie examens niet afgenomen als gevolg van de lockdown. Dat is ongeveer de helft van alle theorie examens die het CBR per jaar afneemt. Ieder jaar neemt het CBR bijna 800.000 examens af. Daardoor kijkt het instituut tegen een enorme wachtrij aan. Daarbij komen er ook nog nieuwe kandidaten bij, die pas vanaf augustus hun examen mogen afleggen. De kandidaten van wie het examen werd uitgesteld als gevolg van de coronamaatregelen, krijgen voorrang.

De verwachting van het CBR is dat het wel tot augustus zal duren totdat alle examens zijn ingehaald. Daarna kunnen nieuwe kandidaten ook weer een plek reserveren. De verwachting is dat het nog zeker een jaar zal duren totdat het CBR alle wachtlijsten heeft ingehaald. Examenkandidaten die al een examen hadden geboekt, kunnen inmiddels in Mijn CBR een nieuw examen boeken met voorrang. Vrijwel alle kandidaten hebben dat gedaan. Zij kunnen voor 1 augustus examen doen.

Sneller aan de beurt voor het theorie examen auto

De bedoeling is dat de wachtlijst zo snel mogelijk wordt weggewerkt en alle kandidaten weer sneller aan de beurt zijn. Daarvoor is inspanning van zowel de kandidaat als het CBR nodig. Zo heeft het CBR een aantal maatregelen doorgevoerd om te zorgen dat kandidaten zich beter voorbereiden. Op die manier is het mogelijk om het slagingspercentage op te krikken. Nog geen 50 procent van de kandidaten die voor het eerst het theorie examen auto doet, slaagt in één keer. Daarmee wordt de moeilijkheidsgraad van het examen behoorlijk onderschat.

Vaak wordt gedacht dat wanneer men op de hoogte is van de verkeersregels, de kans op slagen hoog is. Dat terwijl het oefenen van het theorie examen auto echte noodzaak is. Een goede voorbereiding voor het examen is dus noodzakelijk. Maar ook het CBR draagt zijn steentje bij aan het wegwerken van de wachtlijsten. Zo is het instituut nu ook ’s avonds en op zaterdag open. Daardoor zullen er meer plaatsen beschikbaar komen. Het is nu ook mogelijk om een examen naar voren of naar achteren te verplaatsen. Dat terwijl het eerder alleen mogelijk was om het examen eerder te doen, maar niet later.

Het CBR adviseert bovendien om het theorie examen alleen te reserveren via de website van het CBR, middels het portaal ‘Mijn CBR’. Reserveren bij andere websites of middels de eigen rijschool raadt het instituut om meerdere redenen af. Vaak is het reserveren dan een stuk duurder, terwijl dat niet nodig is.

Slagingspercentage moet omhoog

Ten slotte stelt het CBR dat het slagingspercentage omhoog moet om de lange wachtlijsten weg te werken. Daar gaat het CBR vanaf mei op letten. Maar de plannen van het instituut om dit te realiseren bleven vaag. Inmiddels is duidelijk wat het CBR precies voor ogen heeft.

Ten eerste moet de kandidaat zichzelf beter voorbereiden. Dat kan door het aanschaffen van een online theorieboek in combinatie met een aantal oefen examens auto. Daarnaast is het ook mogelijk om een gratis oefen examen te doen, zodat beter in kaart kan worden gebracht welke kennis er nog ontbreekt.

Ten tweede heeft het CBR ook contact gehad met de rijschoolbranche. Zij stellen een plan van aanpak op om het slagingspercentage te verhogen. Het CBR is inmiddels een campagne op social media gestart om jongeren bewuster te maken van de noodzaak van het in één keer halen van het theorie examen.

Wie niet in één keer slaagt en van tevoren al een examen had geboekt, moet een herkansing maken. Deze herkansing wordt niet meer met voorrang gegeven. Dat betekent dat kandidaten pas in augustus aan de beurt zijn voor een herkansing. Dit is een extra reden om te proberen het examen in één keer te halen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: