7 Tips voor en na je theorie examen

Het slagingspercentage van het theorie examen auto ligt al jaren onder de 50 procent. De afgelopen jaren is het percentage zelfs tot 42 procent gedaald. Dat betekent dat de meeste kandidaten die het theorie examen auto proberen af te leggen, niet in een keer slagen. Daarom is een goede voorbereiding voor het theorie examen auto belangrijk. Wij hebben de zeven belangrijkste tips voor het afleggen van het examen en daarna op een rijtje gezet.

Voor het theorie examen

Ten eerste de tips voor het theorie examen. De tips gaan verder dan alleen voldoende oefenen. Het blijkt namelijk dat het CBR bijvoorbeeld soms bijzondere vraagstellingen heeft, waardoor je goed moet lezen wat er staat.

Lees alle vragen twee of drie keer

De eerste tip voor het theorie examen: lees bij het oefenen van het theorie examen de vragen twee tot drie keer. Door dit jezelf aan te leren, zal je dit straks ook bij het theorie examen zelf doen. Je hebt na het maken van de vragen op het theorie examen vaak nog wel een minuut of tien over. Gebruik deze minuten niet om eerder naar huis te gaan, maar lees de vragen aandachtig door. Check alle vragen nogmaals, voordat je het examen inlevert.

Het is namelijk best mogelijk dat je iets over het hoofd hebt gezien. Op die manier kun je het aantal fouten omlaag brengen.Oefen voldoende

Bovendien is het handig om voldoende te oefenen. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk oefen theorie examens met een voldoende af te sluiten. Pas als je een score van 90 procent hebt maak je een goede kans om echt te slagen. Bij lagere percentages raden we je aan om nog even door te oefenen.

Let op de vraagstelling van het CBR

Let bovendien ook op de vraagstelling van het CBR. Wij hebben onze oefen theorie examens aangepast op de vraagstelling van het CBR. Je moet precies kunnen begrijpen welke vraag het CBR aan je stelt. Het komt dus niet alleen maar aan op enkel antwoorden uit je hoofd leren. Zonder begrijpend lezen zal je bij het theorie examen niet ver komen.

Dit is juist een extra reden om veel gratis theorie examens te oefenen. Door dezelfde methode te gebruiken, vergroot je de kans dat je zal slagen voor het theorie examen.

Maak gebruik van een online theorieboek

Bovendien raden we je aan gebruik te maken van een online theorie boek. Veel kandidaten die ons theorieboek hebben gebruikt, hebben daarna het theorie examen van het CBR beter afgelegd. Dat komt doordat interactief leren makkelijker is. Je leert de stof dan namelijk beter te begrijpen. Je ziet dankzij foto’s en video’s de situatie beter uitgelegd. Dat blijft beter hangen dan tekst uit je hoofd leren.

Na het theorie examen

Niet alleen voor het theorie examen hebben we tips, maar er zijn ook een paar tips voor na het theorie examen. Wist je bijvoorbeeld dat de uitslag van het examen maar anderhalf jaar geldig is en dat je dus op tijd een praktijkexamen moet aanvragen?

Gezakt? Neem het niet te persoonlijk

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kennis van de auto theorie nog niet voldoende is. Zakken voor het theorie examen is niet het einde van de wereld. Neem het dus niet te persoonlijk als je gezakt bent voor je theorie examen. Je moet de vragen goed kunnen begrijpen. Zelfs als je voldoende weet van de verkeersregels, kun je zakken op het examen. Je bent dus niet ‘dom’ of ‘kansloos’ als je een keertje zakt.

Een betere methode is weer door te gaan met het leren en oefenen van de stof.

Begin op tijd met rijlessen

Je kunt nog voordat je je theorie examen doet, al beginnen met rijlessen. We raden je zeker na het behalen van je theorie examen aan niet te lang te wachten met het beginnen aan rijlessen. Je hebt namelijk maximaal anderhalf jaar na het afleggen van je theorie examen om ook het praktijkexamen met goed gevolg af te leggen. Begin dus op tijd!

Schrijf je snel in voor volgende examens

Ten slotte: schrijf je snel in voor de volgende examens! Heb je het theorie examen niet gehaald? Wacht dan niet te lang met het herinschrijven voor een volgende theorie examen. Ook als je daar emotioneel nog niet helemaal aan toe bent. Er is vaak weer een wachttijd van een paar weken, dus op tijd inschreven is wel een must. Bovendien heb je dan de meeste stof nog in je hoofd zitten.

Als je wel geslaagd bent, moet je binnen anderhalf jaar na het theorie examen ook je praktijkexamen gehaald hebben. Anders moet je beide examens weer opnieuw doen.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: