CBR geef Kamer stand van zaken achterstand theorie examens

Het CBR heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rondom de theorie examens en de praktijkexamens. Alexander Pechtold en Jan Jurgen Huizing informeerde de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat over het plan van het CBR om de geannuleerde examens in te halen. De Tweede Kamer maakte zich eerder grote zorgen over de achterstanden bij het CBR. Het CBR keek op tegen een achterstand van zo’n 700.000 geannuleerde examens, als gevolg van de coronacrisis. Door de lockdown en de bijhorende maatregelen was het tot maart onmogelijk om een praktijkexamen auto af te leggen. Het theorie examen auto kwam zelfs tot eind april stil te liggen.

Actuele situatie

Het CBR informeerde de Tweede Kamer over de actuele situatie. Zo zijn er honderd nieuwe examinatoren ingehuurd en werkt het CBR ook in de avonden en op zaterdag door. Op die manier is er meer capaciteit om de geannuleerde theorie examens auto in te halen. Verder kregen kandidaten wiens theorie examen was geannuleerd als gevolg van de coronacrisis, voorrang bij het boeken van een nieuw theorie examen auto. Dat had als gevolg, dat nieuwe kandidaten langer moeten wachten. In sommige gevallen ben je als nieuwe kandidaat of voor een herexamen niet eerder dan in augustus of september aan de beurt. Dat schrijft het CBR in een rapportage. Die rapportage is door minister Van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit de rapportage blijkt dat de inhaalexamens al voor een groot deel zijn afgenomen. De reserveringstermijnen en de wachttijden zijn momenteel redelijk goed, maar de wachttijd is wel opgelopen. De minister overwoog om de tussentijdse toets tijdelijk te schrappen. Toch zijn de slagingspercentages momenteel goed genoeg om die maatregel in de la te laten. Verder is er een groot verschil tussen de verschillende examencentra qua wachttijd. Zo wacht je in de Randstad veel langer totdat je een theorie examen auto kunt afleggen dan in andere regio’s zoals bijvoorbeeld het oosten of het noorden van het land.

Daarom zijn er medewerkers van het CBR van de rustige locaties verplaatst naar de drukkere locaties waar de wachttijden zijn opgelopen. Op die manier probeert het CBR de wachttijd verder te drukken.

Plan van aanpak

Door de coronalockdowns van 2020 en 2021 werden de plannen van het CBR behoorlijk in de war gestuurd. Op een gegeven moment keek het CBR tegen een achterstand van 760.000 examens aan. Daarom kwam het CBR met een plan van aanpak om reserveringstermijnen terug te dringen en alle examens die niet werden afgenomen alsnog af te nemen. Er kwamen 100 nieuwe examinatoren en medewerkers werkten over.

Verder riep het CBR kandidaten op om alleen het theorie examen auto te doen als je goed bent voorbereid. Dat betekent dat je het online theorieboek hebt bestudeerd en dat je een gratis oefenexamen hebt gemaakt. Als je meer oefening nodig hebt, kan dit door een online auto theorie examen te bestellen. Op die manier is het mogelijk inzicht te krijgen van je kennis van het theorie examen. Dat is hard nodig, want op die manier weet je of je zou slagen voor het echte examen. De vragen zijn namelijk gebaseerd op de methode van het CBR.

Afspraak maken

Pas als je zeker weet dat je het theorie examen in één keer zal halen, kun je een theorie examen auto inplannen. Er staan behoorlijke wachttijden tot wel september, dus het is belangrijk dat de voorbereiding goed is. Daarna maak je een afspraak via MijnCBR. We raden aan dit zelf te doen, omdat dit een stuk voordeliger is dan als je dit door de rijschool zou laten doen. Eerder werd bekend dat niet alle kandidaten die een inhaalexamen moeten inboeken, dat ook gedaan hebben. Daardoor bleef er capaciteit over. Deze capaciteit wordt nu ingezet voor nieuwe kandidaten en kandidaten die een herexamen moeten doen. Op deze manier ben je mogelijk al sneller aan de beurt. Juist om deze reden is het belangrijk dat je je goed voorbereid.

Het slagingspercentage is al jaren relatief laag. Slechts 42 procent van alle kandidaten die voor het eerst theorie examen auto doet, slaagt in één keer.

Lees ook: tips om de lange wachttijden voor het theorie examen te verkorten.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: