CBR hanteert strenger coronabeleid bij (theorie) examens

Nederland heeft te maken met een nieuwe variant van het coronavirus: de omikronvariant. Hoewel de nieuwe variant qua symptomen milder lijkt te verlopen, is het virus wel besmettelijker. Vanwege de aanhoudende druk op de zorg en de oplopende besmettingscijfers heeft het kabinet in december besloten om Nederland opnieuw op slot te doen. Toch is er wel een verschil met de vorige lockdowns: het CBR mag gewoon openblijven en examens afnemen. De vorige lockdowns werden theorie examens en praktijkexamens geannuleerd. Omdat de wachtrij anders nog langer wordt, is nu besloten om met een strenger coronabeleid te komen en verder de examens wel door te laten gaan.

Extra maatregelen

De praktijkexamens, theorie examens auto, toetsen, rijtesten en cursussen gaan bij het CBR gewoon door. Bij eerdere lockdowns moest het instituut voor rijvaardigheid de werkzaamheden nog stilleggen, maar dat is deze keer niet het geval. De veiligheid en gezondheid van klanten staat bij het CBR wel voorop, zo zegt het CBR. Daarom gelden er extra maatregelen voor de kandidaten, maar ook voor de medewerkers van het CBR. Vanaf maandag 20 december gelden er extra regels, zoals verplicht een mondkapje dragen en geen examen bij twijfel. De maatregelen duren zolang de lockdown duurt. Dat is het geval tot in ieder geval 14 januari 2022.

Verplicht een mondkapje dragen

Bij het CBR is het verplicht om een mondkapje te dragen. Als je een auto theorie examen af gaat leggen, doe je het mondkapje op vanaf het moment dat je het terrein van het CBR op komt. Het examencentrum van het CBR is aangemerkt als een publieke binnenruimte, waardoor er een mondkapjesplicht geldt. Daarop wordt streng gehandhaafd en er worden absoluut geen uitzonderingen meer gemaakt.

Ga je een examen doen, dan is een mondkapje dus meteen verplicht. Er worden verder ook geen uitzonderingen meer gemaakt. Kun je een mondkapje om bepaalde redenen niet dragen? Bijvoorbeeld om medische gronden? Dan gaat het theorie examen auto of praktijkexamen niet door. Het examen wordt dan uitgesteld tot een later moment in de pandemie.

Binnen alle CBR-locaties blijft het mondkapje op. Ook als het theorie examen wordt afgelegd. Het mondkapje mag alleen af bij deelname aan een cursus. In alle andere gevallen mag het mondkapje nooit af worden gezet. Verder is het verplicht om met maximaal twee mensen op pad te gaan. Anders is er sprake van groepsvorming en dat is volgens de nieuwe coronaregels verboden. Om het aantal contacten te beperken gaan er dus nooit meer dan twee mensen tegelijkertijd op pad.

Geen examen bij twijfel

Er zijn ook nog andere maatregelen bij het CBR. Zo is de horeca gesloten voor bezoekers binnen het examencentrum en ook op de cursuslocatie. Wel is het mogelijk om koffie of thee te verkrijgen. Deelnemers moeten zelf een lunchpakket meenemen. En er geldt bij het CBR een zeer strikte naleving op het volgens van de coronaregels. Geen mondkapje dragen betekent geen examen afleggen. Een voorbeeld: een busje met vier kandidaten komt theorie examen auto doen en rijdt de parkeerplaats van het examencentrum op. Eén van hen draagt geen mondkapje. Dan wordt het examen van alle deelnemers in de bus geannuleerd.

Op die manier kan voorkomen worden dat er twijfel ontstaat over coronaklachten. Het is nog steeds mogelijk om bij corona gerelateerde klachten zoals hoesten of koorts het examen te verzetten. Als een CBR-medewerker het vermoeden heeft dat een kandidaat klachten heeft die met corona te maken kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld een loopneus, wordt de toegang tot het examencentrum ontzegd. Er moet dan een nieuwe afspraak voor het examen worden gemaakt.

Op die manier is het CBR continu alert en ziet het toe op een zeer strikte naleving van de nieuwe maatregelen en de bestaande maatregelen. Volgens het CBR was die aanpak het afgelopen anderhalf jaar succesvol.

Wachttijd

Door met strenge maatregelen te werken kan het CBR verder wel open blijven en toetsen, rijtesten, examens en cursussen afnemen. Anders had het CBR dicht gemoeten en waren de wachttijden nog verder opgelopen. Voor het afleggen van een theorie examen auto is er al een wachttijd van ten minste zes weken. Dit kan per locatie verschillen en de wachttijd kan behoorlijk oplopen als gevolg van de pandemie.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: