Theorie examen auto in de avond doen verdwijnt

Vanaf 1 maart 2019 is het niet meer mogelijk om theorie examen auto in de avond te doen. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) begon vorig jaar een proef waarbij kandidaten ervoor konden kiezen om hun theorie examen auto na vier uur ‘s middags te doen.

De proef was gestart omdat steeds meer kandidaten vroegen naar de mogelijk het theorie examen auto 's avonds te doen. Dat is handiger in verband met werk of studie. Daarom voerde het CBR op 1 mei 2018 de mogelijkheid om het theorie examen auto, motor of bromfiets tussen 16.00 en 21.30 te reserveren.

CBR stopt met proef theorie examen auto in de avond

Vanaf 1 maart 2019 moeten kandidaten weer vrij vragen van school of werk om het theorie examen auto, motor of bromfiets af te kunnen leggen. Het is niet meer mogelijk buiten de reguliere tijden te reserveren. De zogenaamde avondexamens die tussen 16.00 en 21.30 uur werden gehouden, worden afgeschaft.

Het CBR begon de proef om te onderzoeken hoe de dienstverlening verbeterd kon worden. Kandidaten konden tijdens de proef zelf kiezen of zij het theorie examen overdag of ’s avonds wilden doen. Het CBR gebruikt alle ervaringen nu in een evaluatie om te kijken of de openingstijden in de toekomst veranderd moeten worden.

Het is niet precies duidelijk waarom het CBR met de proef van het theorie examen doen in de avond gestopt is. Het is ook niet duidelijk of de proef wellicht in een definitieve vorm nog terugkomt. Het CBR plaatst daarover niets op haar website.

Het was tussen 1 mei 2018 en 1 maart 2019 mogelijk om op verschillende locaties in de avond het theorie examen auto af te leggen. Daarbij ging het om de locaties: Amsterdam, Arnhem, Zwolle, Rijkwijk, Groningen, Alkmaar, Breda, Eindhoven en Utrecht.

Eerder nog verlengd

Het is opmerkelijk dat het CBR opeens besloten heeft om de theorie examens niet meer in de avond af te nemen. Volgens het CBR was er namelijk veel belangstelling voor de examens in de avond. Het CBR verlengde de proef waarbij kandidaten auto theorie examen, examen motorfiets of bromfiets in de avond konden doen meerdere keren.

Er werden zelfs nog examencentra toegevoegd om de vraag bij te kunnen benen. Wel moesten kandidaten vanaf 18.00 een toeslag van 4,45 euro betalen. Veel kandidaten bleken bereid die toeslag te betalen. In de tussentijd evalueerde het CBR alle ervaringen al. Het CBR sprak al eerder de intentie uit om in maart 2019 klaar te zijn met evalueren. Het CBR beloofde daarna een goed besluit over de avondopenstelling te kunnen nemen.

Welke kant het balletje van het CBR op rolt, is nog niet geheel duidelijk. Het is goed mogelijk dat het CBR de examencentra ook in de avond open zal stellen. Wel is het mogelijk dat de mogelijkheden verder beperkt worden. Het is dus afwachten wat het CBR zal besluiten.

Theorie examen auto aanvragen

Kandidaten kunnen het theorie examen auto zelf aanvragen. De kandidaten die meededen aan de proef, konden zelf aangeven op welk tijdstip zij het examen af wilden leggen. Het theorie examen aanvragen kan eenvoudig via de eigen omgeving van het CBR, dat Mijn CBR heet. Alvorens je een theorie examen auto gaat aanvragen, dien je je goed voor te bereiden. Dat kan door gratis gratis theorie examen auto oefenen, of door het online theorieboek nog eens door te nemen.

Uit cijfers blijkt dat 15 procent van alle kandidaten liever het theorie examen in de avond deed. Tot 18.00 konden kandidaten op de proeflocaties ook beroepsexamens afleggen. Het lijkt er dus op dat er wel animo voor is om de openingstijden verder uit te breiden.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: