Extra tijd voor theorie-examen in het Engels

Wie een theorie-examen in het Engels wil afleggen, kan daar een tolk voor inschakelen. Het theorie examen auto is ook beschikbaar op schrift, zonder tolk. Het is ook mogelijk een tolk in te schakelen voor andere talen.

Binnenkort wordt het mogelijk om extra tijd te krijgen bij het theorie examen in het Engels, wanneer men geen tolk inschakelt. Het CBR denkt dat het examen in het Engels met extra tijd halverwege dit jaar aangeboden kan worden.

Theorie examen - zonder tolk

Het is al mogelijk om het theorie examen auto bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) af te leggen. Het theorie examen is speciaal bedoeld voor immigranten die de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. In dat geval is het mogelijk het theorie examen schriftelijk af te leggen in het Engels.

Voor het theorie examen in het Engels dient de kandidaat dit aan te geven via het online portaal van het CBR, Mijn CBR. Het examen is af te leggen op alle officiële CBR theorie-examencentra in Nederland. Wel is het belangrijk er rekening mee te houden dat de kosten van het Engelse examen iets hoger liggen dan die van het examen in het Nederlands.

Het Nederlandse theorie examen auto kost 31,50 euro. Voor het theorie examen in het Engels rekent het CBR 37 euro. Net als bij het normale theorie examen, wordt er gebruikgemaakt van de vaste onderdelen. Dat betekent dat er 25 vragen gevaarherkenning zijn, waarvan er tenminste 13 of meer goed moeten zijn.

Bovendien krijgt de kandidaat vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Het zijn 40 vragen, waarvan er tenminste 35 of meer goed moeten zijn.

Het theorie examen met extra tijd is voornamelijk noodzakelijk voor kandidaten die moeite hebben met het lezen van vragen in het Nederlands of het Engels. Net zoals bij het Nederlandse examen met extra tijd kunnen de kandidaten gebruikmaken van geluid. Bovendien is het straks mogelijk vijftien minuten extra tijd te krijgen op het onderdeel ‘kennis van verkeersregels en verkeersinzicht’. Wanneer deze examens worden aangeboden en kunnen worden ingepland, is nog niet duidelijk. Het CBR maakt dat op een later moment dit jaar bekend. De verwachting is dat dit halverwege 2018 zal zijn.

Theorie examen auto Engels - met tolk

Het is al mogelijk om het theorie examen in het Engels te doen, met een tolk. De kandidaat krijgt dan geen extra tijd en ook in de toekomst zal de kandidaat geen extra tijd krijgen wanneer hij gebruikmaakt van een tolk. Een tolk kan het Engelse auto theorie examen van het Engels naar de gewenste taal vertalen. Wel is het belangrijk te weten dat een tolk aan bepaalde regels moet voldoen. Zo moet de tolk een erkende tolk zijn via TolkenNet. Het gebruik van een tolk is bovendien niet gratis. De kandidaat moet zelf een ervaren tolk regelen.

Tolken bij theorie examens

Een tolk gebruiken bij het theorie examen auto is al een tijd lang mogelijk. De tolk kan het Nederlandse of Engelse theorie examen vertalen naar de gewenste taal. De tolk dient ingeschreven te zijn bij TolkenNet, het netwerk van tolken in Nederland. Enkel als de tolk is goedgekeurd, kan deze het theorie examen vertalen.

Het gebruik van een tolk is overigens niet gratis en wordt ook niet door het CBR vergoed. Dit betekent dat de kosten van de tolk volledig voor eigen kosten komen. De kosten van het inzetten van een tolk bedragen zo’n 200 euro bovenop de prijs voor het afleggen van het examen.

Identificatieplicht tolk

Bij aanvang van het theorie examen dient de tolk in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs. Het gaat hier bijvoorbeeld om een identiteitskaart of paspoort. Deze dient tenminste nog drie maanden geldig te zijn. Datzelfde geldt voor de kandidaat die het examen aflegt. Beiden dienen zich te kunnen legitimeren. Als de tolk zijn of haar legitimatie is vergeten, kan deze niet worden ingezet bij het theorie examen auto.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: