Informatie over de rumoer rond het theorie-examen (update)

Wellicht had je het al mee gekregen. Het theorie-examen van het CBR ligt op straat. RTL nieuws ontdekte dat toen ze undercover gingen bij een aanbieder van een eendaagse theoriecursus. Volgens RTL nieuws blijkt dat het CBR dit vermoeden van deze praktijken al had, maar wegkijkt. Volgens interne stukken van het CBR, bestempelt het CBR deze praktijken zelf met het risico hoog, maar doet er vervolgens vooralsnog niks aan.

Hoe gaat het gesjoemel in zijn werk op het examen?

Deze eendaagse theoriecursus aanbieders leren de theorie aan de hand van trucjes. In plaats van dat ze je daadwerkelijk de theorie leren, leren ze je simpele trucjes. Staat er bijvoorbeeld het woord “alsnog” in de vraag, dan is het antwoord altijd “nee”. Of staat er in de vraag het woord “invloed”, dan is het antwoord altijd ja. Volgens een van de onderzoekers is het theorie-examen gekraakt. En heeft het zo eigenlijk geen enkel nut.

Het theorie-examen stilleggen?

Als reactie hierop wil de brancheorganisatie van de rijscholen, de Bovag, direct actie. Alle CBR-examinatoren voor het praktijkexamen dienen ook tijdens dit examen de theorie te toetsen. Daarnaast vindt deze brancheorganisatie dat alle vragen van het theorie-examen doorgelicht dienen te worden.
Eerst was er sprake om het CBR theorie-examen over heel het land stil te leggen. Maar volgens de Bovag zal dit teveel goedwillende examenkandidaten treffen. Ook een aantal rijschoolhouders waren het er mee eens, het theorie-examen moet landelijk worden stil gelegt. Zei stellen dat als er nu geen actie wordt ondernemen tegen deze aanbieders van deze louche trucjes, dan accepteren we dat het halen van het rijbewijs niet gaat om verkeersveiligheid maar om het zo snel mogelijk van het rijbewijs.

De minister gaat zich er mee bemoeien

Als reactie op de theorie examen fraude roept minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu kandidaten op niet vals te spelen. “Uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee” – Schultz van Haegen. Een andere brancheorganisatie, genaamde de FAM, vond deze reactie van de minister ronduit lachwekkend. Zei hebben regelmatig met het minister deze praktijken besproken, echter is er niks gebeurt in al die tijd.
Ook vanuit de politieke partij de SP ligt de minister onder vuur. Twee Kamerleden wilden weten waarom het niet eerder was gelukt om deze praktijken te stoppen.

Ook Pieter van Vollenhoven laat van zich horen

De voorzichter van de stichting maatschappij en veiligheid, Pieter van Vollenhoven, laat ook van zich horen. Hij stelt dat het CBR ernstig te kort is geschoten en dat de geslaagde leerlingen welke de trucjes hebben gebruikt opnieuw examen moeten gaan doen. Daarnaast stelt hij dat het CBR niet tijdig heeft op ingegrepen.

Het gesprek van de week

Het gesjoemel op het theorie-examen was het gesprek van de week in de media. De kans is klein dat de theorie-examen kandidaten welke aan de hand van deze trucjes geslaagd zijn opnieuw het theorie-examen dienen af te leggen. Echter is dit vooralsnog niet helemaal zeker, zeker nu het een belangrijk onderwerp van discussie is geworden in de tweede kamer. Als laatste willen we je nog benadrukken geen gebruik te maken van deze eendaagse cursussen. Zou jij je helemaal veilig in het verkeer voelen zonder de theorie? Als het openbaar ministerie je veroordeelt voor fraude dan kan dit leiden tot geldboetes tot 500 euro en/of taakstraffen van 30 tot 80 uur. Ook mag je hierna 3 maanden lang geen theorie-examen maken. Meer informatie over veroordelingen vind je hier.

Door goed te leren en te oefenen kan iedereen slagen, daar zijn wij van overtuigt omdat we zelf elke dag bezig zijn met examenkandidaten proberen te laten slagen met onze producten. Een goede rijopleiding is een investering in je eigen veiligheid. Het gaat er immers om dat je verantwoord leert rijden. Inmiddels hebben al meer dan 50.000 kandidaten hun theorie-examen behaald.
Waar wat je nog op? Start direct met de theorie te oefenen of de theorie te leren.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: