Zero tolerance beleid theorie-examen fraude

Vorige week is in Eindhoven de eerste look-a-like van 2016 in de kraag gepakt terwijl hij zich identificeerde als een ander op het CBR examencentrum. Het CBR schakelt dan direct de politie in, welke de man direct meenam naar het politiebureau. Het CBR heeft inmiddels aangifte gedaan omdat het een "zero tolerance beleid" handhaaft omtrent fraude bij theorie-examens.

Waarom het CBR een zero tolerance beleid omtrent theorie-examen fraude hanteert

Iemand die geslaagd is voor het theorie-examen dient de verkeersregels te begrijpen, dient inzicht in het verkeer te hebben en dient gevaar te herkennen. Dat is namelijk precies waar het CBR op toetst bij het theorie-examen. Daar moet iedereen van op aan kunnen. Om de verkeersveiligheid te garanderen hanteert het CBR daarom een zero tolerance beleid op het gebied van fraude.

Medewerkers op het CBR zijn zelfs speciaal getraind om look-a-likes te herkennen. Ook werken ze met documentherkenning waarmee ze look-a-likes kunnen identificeren. Daarnaast werkt het CBR met een nieuw soort theorie-examen waarmee iedereen andere vragen krijgt op dit examen, waardoor spieken en elkaar onderling tekens geven kansloos zal zijn.

Meldingen van fraude bij het CBR

In totaal waren er de volgende meldingen in 2013, 2014 en 2015:

2013 2014 2015
Voorzegfraude 44 11 12
Look-a-like 4 11 13

Veroordeling van theorie-examen fraude

Als het OM je veroordeelt voor theorie-examen fraude dan kan dit leiden tot geldboetes tot 500 euro en/of taakstraffen variërend van 30 tot 80 uur. Ook mag je dan 3 maanden lang geen nieuw theorie-examen doen. Natuurlijk is daarnaast ook je theorie-examen direct ongeldig verklaard. Door goed te oefenen en te leren slaag jij ook. Fraudeer niet! Neem dus dan ook niet deel aan dit soort praktijken.

Lees ook: frauderen op het theorie-examen?


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: