Let op de reserveringstermijn van het praktijkexamen

Tegenwoordig kan je al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen bij een rijschool. Vanaf je 17e mag je ook daadwerkelijk het praktijkexamen afleggen. Belangrijk om te weten is dat je dan wel van je 17e tot en met je 18e mag rijden onder begeleiding van een coach. Vanaf je 18e mag je dan officieel helemaal zelf deelnemen aan het verkeer.

2toDrive

Deze nieuwe regel dat je vanaf je 16,5e jaar al rijlessen mag volgen is nog niet zo lang geleden ingevoerd en wordt steeds populairder. Hierdoor worden er meer theorie-examens, maar vooral ook meer praktijkexamens afgelegd op het CBR. Het CBR is de instantie die de theorie en praktijkexamens aflegt. Dit heeft ervoor gezorgd dat de reserveringstermijnen bij het CBR behoorlijk zijn opgelopen.

Opgelopen reserveringstermijn examens

In 2016 had het CBR hier al rekening mee gehouden, maar was slechts uit gegaan van 8000 extra examens. Het blijkt echter in de praktijk om 18.000 extra examens te gaan. Hierdoor is de gemiddelde reserveringstermijn opgelopen van 3 naar 7 weken. Dit is een behoorlijke wachttijd. 3 Weken kun je nog wel wachten voordat je op mag voor dit examen, maar als je 7 weken moet gaan wachten voordat je dit examen mag gaan afleggen ben je misschien wel al het één en ander vergeten.

Om deze reserveringstermijnen toch terug te dringen zegt het CBR alle zeilen bij te zetten om ervoor te zorgen dat ook jij op een relatief korte termijn toch je praktijkexamen kan gaan afleggen. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe examinatoren opgeleid. Wij denken echter dat je voorlopig nog wel met langere reserveringstermijnen te maken zult hebben bij het reserveren van de examens.

Belangrijk om goed in de gaten te houden

Erg belangrijk is dus om ook al rond het maken van het theorie-examen, na te gaan denken over de datum van je praktijkexamen. Het is natuurlijk slim om dit in samenspraak te doen met je rijschool. Deze kan je namelijk ongeveer vertellen wanneer je op kunt gaan voor dit examen. Hou hier dus nu al rekening mee!
Denk dus voordat je het theorie-examen gaat reserveren, ook al na wanneer je het praktijkexamen gaat reserveren. Dit voorkomt onnodige wachttijd. Houdt er daarnaast rekening mee dat ook op het praktijkexamen gelet wordt op de theorie.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: