Wachttijd theorie examen daalt verder, maar wachttijd rijexamen duurt voort

Wie kandidaat is voor één van de examens van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moet nog steeds lang wachten als hij een praktijkexamen auto wil doen. Dat is het gevolg van de coronacrisis. Het CBR heeft nog steeds te maken met de gevolgen van de lockdowns van de afgelopen twee jaar. Hoewel er de laatste maanden bijna geen coronamaatregel meer te bekennen is, duurt het toch lang totdat kandidaten het rijexamen af kunnen leggen. Maar er is ook goed nieuws; het duurt niet al te lang meer totdat een kandidaat het theorie examen auto kan gaan afleggen. Over het algemeen ben je binnen 4 weken wel aan de beurt.

Wachttijden zakken licht

Uit cijfers van het CBR lijkt dat het iets minder lang duurt voordat je een praktijkexamen kan gaan doen. Over het algemeen moet je 15 weken wachten totdat je aan de beurt bent. Dat is nog steeds een lange periode, maar wel al minder dan het eerst was. Dat komt vooral doordat het CBR meer personeel wist te werven. Naar verwachting duurt het nog wel tot volgend jaar totdat de wachttijden van een praktijkexamen zijn gezakt. In april duurde het nog 21 weken totdat je aan de beurt was voor een praktijkexamen. Een herexamen heeft nu een wachttijd van gemiddeld zeven weken. Het CBR waarschuwt daarbij wel dat de wachttijden per examenlocatie korter of langer kunnen zijn.

Het CBR verwacht dat in het najaar het minder lang zal gaan duren totdat je examen kan gaan doen, maar dat de wachttijden tot volgend jaar nog wel langer zullen zijn dan we gewend zijn. Normaal gesproken ben je binnen 7 weken aan de beurt voor het eerste examen, duurt het 5 weken totdat je een herexamen kunt doen en kun je na 4 weken wachten al het theorie examen auto afleggen. Inmiddels liggen de wachttijden voor alle praktijkexamens nog iets hoger, maar dalen de wachttijden wel. Daarvoor heeft het CBR de afgelopen maanden meer examinatoren weten aan te nemen. Daarnaast is het mogelijk om examens te doen op bijvoorbeeld Goede Vrijdag en andere feestdagen.

Maatregelen om wachttijden te beperken

Het CBR heeft het voor elkaar gekregen om de wachttijden verder te beperken, door meer maatregelen te nemen. Daarmee wist het examencentrum te voorkomen dat de wachttijden nog verder op zouden lopen. Die maatregelen zijn sinds september genomen. Kandidaten die al twee keer zijn gezakt voor een examen moeten nu 15 weken wachten totdat ze een herexamen kunnen doen. Op die manier wil het CBR herkansers meer tijd geven om zich beter voor te bereiden. Daardoor moet het slagingspercentage verhoogd worden. Slechts de helft van de kandidaten weet in één keer te slagen bij het afrijden.

Ook bij het theorie examen is het slagingspercentage de afgelopen maanden flink aan het dalen. Normaal gesproken slaagt zo’n 42 procent van alle kandidaten die het theorie examen auto afleggen, binnen één keer. Maar inmiddels is duidelijk dat het percentage tot onder de 40 procent gezakt is. Het CBR wil weten waar daar de redenen voor kunnen zijn en heeft daarom inmiddels een onderzoeksbureau in de arm genomen om te achterhalen hoe kandidaten zich voorbereiden.

Gemiddelde wachttijd theorie examen daalt

Inmiddels is de wachttijd voor het theorie examen auto verder aan het dalen. Dat geldt ook voor de andere examens, zoals die van de motor of bromfiets. Doordat het CBR meer personeel aannam om de theorie examens af te nemen, kun je er als kandidaat nu binnen gemiddeld 10 werkdagen terecht. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat bij het ene examencentrum de wachttijden langer op kunnen lopen dan bij andere centra. Het CBR blijft waarschuwen dat de regionale verschillen tussen de centra groot zijn.


Laatst gewijzigd:
« Ga terug naar het nieuws / blog overzicht

Slaag in één keer voor je theorie-examen!
Ik wil graag mijn theorie-examen: